Ρωσική επίθεση με δεκάδες drones κατά του Κιέβου

Οι ρωσικές δυνάμεις είπαν πως κατέρριψαν ουκρανικά drones και ταχύπλοα με Ουκρανούς στρατιώτες κοντά στην Κριμαία.
GLEB GARANICH via Reuters

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε περισσότερα από 20 ρωσικά drones που είχαν στόχο το Κίεβο σήμερα τα ξημερώματα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, κάνοντας λόγο για έναν τραυματία από την πτώση συντριμμιών.

«Drones εισήλθαν στην πρωτεύουσα κατά ομάδες από διάφορες κατευθύνσεις. Οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατάφεραν να καταστρέψουν περισσότερες από δύο ντουζίνες εχθρικών drones», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου στον λογαριασμό της στο Telegram.

Ο ακριβής αριθμός των drones θα ανακοινωθεί αργότερα, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτά καταστράφηκαν στον αέρα ή αν κάποια έπληξαν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα διαμέρισμα υπέστη ζημιές από την πτώση συντριμμιών, όπως και αυτοκίνητα και καλώδια τρόλεϊ. Ένας άνθρωποι τραυματίστηκε, αλλά η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Όπως δήλωσε ο Σέρχιι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, συντρίμμια από drones έπεσαν στις περιοχές Σβιατοσίνσκι, Ποντίλσκι και Σεφτσενκίφσκι.

Συντρίμμια έπεσαν σε πολυκατοικία στο Σεφτσενκίφσκι, στο κέντρο του Κιέβου, χωρίς να υπάρξουν θύματα, προκαλώντας όμως πυρκαγιά την οποία κατέσβεσαν οι ένοικοι, πρόσθεσε ο Πόπκο στο Telegram.

Στη συνοικία Σβιατοσίνσκι, στο δυτικό Κίεβο, συντρίμμια προκάλεσαν πυρκαγιά στο πάρκο Σόφκι, ένα από τα διασημότερα της πόλης, όπως δήλωσε στο Telegram ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Εξάλλου στη συνοικία Ποντίλσκι, στο κέντρο του Κιέβου, συντρίμμια έπεσαν σε ανοικτό χώρο και γιατροί που έφτασαν στο σημείο παρέλαβαν ένα άτομο που αντιμετώπιζε κρίση «οξέος άγχους», σύμφωνα με τον Κλίτσκο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι άλλα φλεγόμενα συντρίμμια έπεσαν σε δρόμο της κεντρικής συνοικίας Σολομιάνσκι.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν οκτώ ουκρανικά drones πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, και κατέστρεψαν τρία ταχύπλοα στη θαλάσσια περιοχή νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Τα τρία αμερικανικής κατασκευής ταχύπλοα που μετέφεραν Ουκρανούς στρατιωτικούς καταστράφηκαν βορειοανατολικά από το Φιδονήσι, επεσήμανε το υπουργείο στο Telegram.

Το ρωσικό υπουργείο δεν διευκρίνισε αν υπήρξαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές από τα δύο περιστατικά.

Η Ρωσία εξήρε την κοινή ανακοίνωση της συνόδου της G20, η οποία δεν επέκρινε άμεσα τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες του μπλοκ έδρασαν υπέρ της επίλυσης της κρίσης.

Η G20 ενέκρινε χθες Σάββατο συναινετικό τελικό ανακοινωθέν το οποίο αποφεύγει να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο, αλλά ζητεί από όλες τις χώρες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν βία για να καταλάβουν εδάφη.

«Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας ήταν πολύ δύσκολες. Κατ’ αρχάς η κοινή θέση των χωρών BRICS και των εταίρων τους δούλεψε, όλα αποτυπώθηκαν με ισορροπημένο τρόπο», δήλωσε η Σβετλάνα Λούκας η κυβερνητική διαπραγματεύτρια της Ρωσίας στη G20, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Τις εβδομάδες μέχρι τη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί οι χώρες της Ομάδας των 20 πάσχιζαν να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη Δύση να ζητεί να καταδικαστεί η Μόσχα για την εισβολή της και τη Ρωσία να δηλώνει ότι θα μπλοκάρει οποιαδήποτε διακήρυξη δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις της.

«Ήταν μία από τις πιο δύσκολες συνόδους της G20 στην σχεδόν εικοσαετή ιστορία του φόρουμ (…) χρειάστηκαν σχεδόν 20 ημέρες για να υπάρξει συμφωνία για την τελική ανακοίνωση πριν τη σύνοδο και άλλες πέντε ημέρες εδώ», εξήγησε η Λούκας.

«Αυτό δεν οφειλόταν μόνο σε κάποιες διαφωνίες για το ουκρανικό ζήτημα, αλλά επίσης στις διαφορετικές απόψεις για όλα τα ζητήματα – κλειδί, κυρίως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της μετάβασης σε συστήματα ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα…», εξήγησε.

Αξιωματούχος της ΕΕ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι οι συζητήσεις για το κοινό ανακοινωθέν της G20 διήρκεσαν ως την τελευταία στιγμή, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το ζήτημα που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις.

Ο ίδιος εξήρε τη σταθερή ηγεσία της Ινδίας και πρόσθεσε ότι η Βραζιλία και η Νότια Αφρική διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας σχολίασε χθες Σάββατο ότι η τελική ανακοίνωση της G20 «δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είναι κανείς περήφανος».

«Είναι σαφές ότι η συμμετοχή της ουκρανικής πλευράς (στη σύνοδο της G20) θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να καταλάβουν καλύτερα την κατάσταση», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεχ Νικολένκο.

Η Ουκρανία είχε ζητήσει να προσκληθεί στη σύνοδο της G20.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δημοφιλή