Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: ένας πόλεμος εκτός ελέγχου;

Προβληματισμοί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις
Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις
via Associated Press

Όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, το σύνολο των διεθνολόγων και των στρατιωτικών αναλυτών προέβλεπαν έναν πόλεμο μερικών ημερών, πλην όμως διαψεύστηκαν πλήρως από τις εξελίξεις. Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά, αυτός ο πόλεμος πρόκειται να σημαδέψει την παγκόσμια ιστορία με την απόλυτη ανατροπή που συντελέστηκε με την εισβολή – απάντηση των ουκρανικών δυνάμεων και κατοχή ρωσικού εδάφους.

Σε κάθε άλλη εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ δύο όμορων κρατών, μία τέτοια εισβολή θα χαρακτηρίζονταν ως μία φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση, πρόκειται για την απόλυτη ανατροπή καθότι ένα αδύναμο κράτος με ένα μεγάλο μέρος των εδαφών του υπό ρωσική κατοχή, πέρασε από την άμυνα στην επίθεση και εισέβαλε στην επικράτεια μιας στρατιωτικής υπερδυνάμης του πλανήτη, καταλαμβάνοντας ένα μικρό μέρος του εδάφους της.

Μάλιστα, οι προβλέψεις των ειδικών ότι αυτή η εισβολή και κατοχή ρωσικού εδάφους θα ήταν παντελώς πρόσκαιρη και ενδεχομένως να αποτελούσε την αφορμή για μία καταλυτική αντίδραση της Ρωσίας με ιδιαιτέρως καταστρεπτικές συνέπειες για την Ουκρανία, διαψεύδονται και αυτές από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις.

Το σενάριο περί προσχεδιασμένης ουκρανικής εισβολής και κατοχής ενός μικρού σε έκταση ρωσικού εδάφους, προκειμένου να αποτελέσει το έναυσμα μιας επίσης προσχεδιασμένης διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα οδηγήσει στην παύση του πολέμου, δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Και τούτο διότι η Ρωσία ήδη κατέχει το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, ενώ η ουκρανική εισβολή αφορά την κατοχή μιας έκτασης ρωσικού εδάφους περίπου 1000 km², γεγονός το οποίο σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την οποιαδήποτε βάση έναρξης διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, η Ρωσία δεν προτίθεται σε καμία απολύτως περίπτωση να αποχωρήσει από τις κατεχόμενες ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ η προσάρτηση της Κριμαίας είναι εκτός οποιασδήποτε συζητήσεως.

Συνεπώς, η ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο πέραν της συνεχιζόμενης φθοράς της Ρωσίας, που αποτελεί άλλωστε και τον πρωταρχικό σκοπό των νατοϊκών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου, οι οποίες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία με τεράστια οικονομική βοήθεια και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αυτή ακριβώς η συνεχιζόμενη και συνεχώς αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία, αναδεικνύεται ως ένα ζήτημα αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη του πολέμου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου.

Πράγματι, από την έναρξη του πολέμου το ΝΑΤΟ αυξάνει σταδιακά όχι μόνο την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας αλλά και τον στρατιωτικό – πολεμικό εξοπλισμό της, με αποτέλεσμα να είναι ζήτημα ημερών πλέον η ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με σύγχρονα F – 16 μαχητικά αεροσκάφη που ήδη δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν ευρωπαϊκές χώρες όπως Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία Βέλγιο.

Η ενίσχυση λοιπόν της Ουκρανίας με σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη και με δεδομένο ότι η Ουκρανία έχει ήδη εφοδιαστεί και με οπλισμό που της επιτρέπει να πλήξει στόχους καίριας σημασίας εντός της ρωσικής επικράτειας - ήδη επιχειρεί επιθέσεις με drones εντός της Μόσχας - οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον εν εξελίξει πόλεμο σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Είναι βέβαιον ότι σε περίπτωση εκδήλωσης τέτοιων χτυπημάτων από τις ουκρανικές δυνάμεις, η Ρωσία δεν πρόκειται να παραμείνει αδρανής και είναι πολύ πιθανό να προβεί στη χρήση πυρηνικών όπλων περιορισμένης εμβέλειας. Επιπλέον, σε μία τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανή εμπλοκή και άλλων δυνάμεων φιλικά προσκείμενων στη ρωσική εισβολή όπως η Κίνα και η Ινδία.

Μία τέτοια όμως εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την απαρχή ενός έστω και περιορισμένου πυρηνικού πολέμου με την εμπλοκή νατοϊκών δυνάμεων με καταστροφικά αποτελέσματα για την ευρωπαΐκή ήπειρο.

Αναμφίβολα, η ουκρανική εισβολή στο Κρουσκ σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με τη συμμετοχή νατοϊκών κρατών και αποτελεί μία επιπλέον πρωτοβουλία της Δύσης για τη μεγιστοποίηση της φθοράς της Ρωσίας και την αποδυνάμωση της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής.

Και ενδεχομένως αυτή η πρωτοβουλία να σηματοδοτεί την απαρχή σημαντικών εξελίξεων στην ρωσο-ουκρανική σύρραξη θέτοντας την εκτός ελέγχου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.-

Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

Δημοφιλή