Russiagate: Κίνδυνος για την ενότητα της ΕΕ η ρωσική διείσδυση στο Ευρωκοινοβούλιο

Πώς η Μόσχα υπονομεύει την ενότητα και τη δημοκρατία στην ΕΕ - Καταδικαστικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο.
via Associated Press

Η διείσδυση του ρωσικού παράγοντα στην καρδιά της ΕΕ, δηλαδή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι γεγονός και η πλειονότητα των ευρωβουλευτών με ψήφισμά της την Πέμπτη (8/2) προειδοποίησε ότι εκλεγμένοι πολιτικοί και κόμματα στην Ευρώπη εξυπηρετούν συνειδητά τα συμφέροντα της Μόσχας, υπονομεύοντας την ενότητα και τη δημοκρατία της ΕΕ.

Πιο ειδικά σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 433 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 18 αποχές, το Κοινοβούλιο εκφράζει την αγανάκτησή του και την έντονη ανησυχία του για τις συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία μέσω διαφόρων μορφών παρέμβασης και παραπληροφόρησης.

Από ελληνικής πλευρά κατά του ψηφίσματος τάχθηκαν: ο ανεξάρτητος βουλευτής (πρώην Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής) Αθανάσιος Κωνσταντίνου, ο Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος (ΚΚΕ), ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ), ενώ για λόγους ανωτέρας βίας, όπως ενημερώθηκε η HuffPost Greece, απουσίαζαν από το Ευρωκοινοβούλιο οι Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης (Η Αριστερά - The Left) οι οποίοι να υπενθυμίσουμε ότι έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θετικά ψήφισαν ο Πέτρος Κόκκαλης (H Αριστερά) και η Έλενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ).

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε έπειτα από αναφορές ότι η ευρωβουλευτής της Λετονίας Tatjana Ždanoka (Τατιάνα Ζντάνοκ) μπορεί να έχει ενεργήσει ως πληροφοριοδότης για τουλάχιστον 10 χρόνια υπέρ της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, με τους ευρωβουλευτές να ανησυχούν ότι η Ρωσία παρέχει αφηγήματα σε ακροδεξιά κόμματα και φορείς σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Επιπλέον το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με τις καταγγελίες για σχέσεις μεταξύ Καταλανών αυτονομιστών και του Κρεμλίνου.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να διαιρέσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τονίζεται πώς η Μόσχα στρατολογεί ορισμένους ευρωβουλευτές ως «παράγοντες επιρροής», ότι έχει δημιουργήσει σχέση εξάρτησης με ορισμένα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, μεταξύ άλλων μέσω της χρηματοδότησής τους. Στη συνέχεια αυτά τα κόμματα λειτουργούν ως ενισχυτές της ρωσικής προπαγάνδας και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η Λετονή μη εγγεγραμμένη ευρωβουλευτής Τατιάνα Ζντάνοκ φέρεται να έχει ενεργήσει ως πληροφοριοδότης για τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, το ψήφισμα τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη, τόσο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και για τις αρχές της Λετονίας, να διερευνήσουν διεξοδικά το θέμα, για να καθορίσουν τυχόν κατάλληλες κυρώσεις και ποινικές διαδικασίες.

Παράλληλα, το ψήφισμα επισημαίνει και άλλες περιπτώσεις ευρωβουλευτών που εν γνώσει τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας, μεταξύ άλλων μέσω ψευδών αποστολών εκλογικής παρατήρησης σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Η Τατιάνα Ζντάνοκ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο παρέμεινε προκλητική λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, είμαι πράκτορας, ένας πράκτορας για την ειρήνη», και ισχυρίστηκε ότι εργάζεται για το «Mir», μια λέξη που σημαίνει και «κόσμος» και «ειρήνη» στα ρωσικά.

Πώς η Ρωσία στοχεύει διάφορες χώρες της ΕΕ

Αναφερόμενοι στις συχνές αποκαλύψεις σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια, οι ευρωβουλευτές είναι εξοργισμένοι που η Ρωσία έχει βρει τρόπους (συχνά κατά παράβαση της νομοθεσίας των κρατών μελών της ΕΕ) να παρέχει σημαντική χρηματοδότηση σε πολιτικά κόμματα, πολιτικούς, αξιωματούχους και κινήματα σε σειρά χωρών, προκειμένου να παρεμβαίνει και να αποκτά επιρροή στις δημοκρατικές τους διαδικασίες.

Η πρακτική αυτή περιλαμβάνει τη χορήγηση τραπεζικών δανείων, την προσφορά συμβολαίων αγοράς και εμπορικών συμφωνιών, καθώς και τη διευκόλυνση οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το κείμενο παραθέτει επίσης παραδείγματα πρόσφατων ρωσικών προσπαθειών παρέμβασης σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αφηγημάτων σε ακροδεξιά πολιτικά κόμματα και παράγοντες στη Γερμανία και τη Γαλλία, με στόχο την υπονόμευση της δημόσιας υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά και στη Σλοβακία. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν επίσης για την εκτεταμένη παραπληροφόρηση και το παράνομο περιεχόμενο που διαδίδεται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα, η παρέμβαση του Κρεμλίνου δεν περιορίζεται μόνο στην υπόθεση Ζντάνοκ. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η πρώτη περίπτωση παρέμβασης αφορά τη χρηματοδότηση ακροδεξιών κομμάτων από το Κρεμλίνο, και συγκεκριμένα γίνεται αναφορά για ένα δάνειο ύψους 9,4 εκατ. ευρώ από ρωσική τράπεζα προς το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, η οποία στη συνέχεια έχει εκφράσει πολλές φορές φιλορωσικές απόψεις.

Επιπλέον αναφορά γίνεται και στον πρώην Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Αρκετά δημόσια πρόσωπα από κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πρώην αρχηγών κυβερνήσεων και μελών υπουργικού συμβουλίου, ιδίως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατείχαν καλά αμειβόμενες θέσεις σε εταιρείες ενέργειας ελεγχόμενες από το Κρεμλίνο· λαμβάνοντας υπόψη ότι, ακόμη και μετά την επίθεση πλήρους κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία, ορισμένοι εξ αυτών αποφάσισαν να μην παραιτηθούν και συνέχισαν να λαμβάνουν χρήματα του Κρεμλίνου που είναι βαμμένα με αίμα, με τη σιωπηρή συνενοχή των πολιτικών τους κομμάτων· λαμβάνοντας υπόψη ότι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη φιλορωσική επιρροή τους τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή»·

Ακόμη στο ψήφισμα γίνεται λόγος για την ανησυχητική αποκάλυψη που ήρθε στο φως από έγκριτα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, βάσει της οποίας υπάλληλος που συνδέεται με το κόμμα AfD και με μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής προσδιορίστηκε ως πρόσωπο επικοινωνίας για την FSB, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με πιθανή ξένη επιρροή εντός του γερμανικού πολιτικού τοπίου.

Η περίπτωση των Καταλανών

Εξετάζοντας την υποστήριξη της Μόσχας σε αυτονομιστικά κινήματα στην Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές ανησυχούν έντονα για τις καταγγελίες για σχέσεις μεταξύ των αυτονομιστών της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης, καθώς και του πρώην προέδρου της και σημερινού ευρωβουλευτή Κάρλες Πουτζντεμόν, αφενός, και της ρωσικής κυβέρνησης, αφετέρου. Το Κοινοβούλιο ζητά οι υποθέσεις που αφορούν τις επαφές μεταξύ των εν λόγω καταλανών ευρωβουλευτών και εκπροσώπων της Ρωσίας να παραπεμφθούν στη Συμβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας των Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για περαιτέρω έλεγχο.

Το ψήφισμα σημειώνει επίσης ότι η ρωσική παρέμβαση στην Καταλονία θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης ρωσικής στρατηγικής για την προώθηση της εσωτερικής αποσταθεροποίησης και της διχόνοιας στην ΕΕ. Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες για τις διασυνδέσεις ευρωβουλευτών που φέρονται να συνδέονται με το Κρεμλίνο.

Φιλορωσικά κόμματα και όχι μόνο

Η ρωσική διείσδυση επιτυγχάνεται μέσω δεξαμενών σκέψης, ΜΜΕ, ΜΚΟ, οργανώσεων, φορέων, κομμάτων και ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να διέπονται από συγκεκριμένη ιδεολογία, άλλοι να χρηματίζονται και κάποιοι να εκβιάζονται.

Πράγματι έχει καταγραφεί η «συνεπής» στάση διαφόρων Ευρωβουλευτών όσον αφορά ψηφίσματα για τη Ρωσία, αλλά και η στάση τους σε διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν όσον αφορά τη στήριξη των κρατών τους σε εθνικά θέματα ή στις εμμονικές προσπάθειές τους να πλήξουν, στο πλαίσιο μιας αντιπολιτευτικής λογικής, τις εκλεγμένες κυβερνήσεις των κρατών τους. Μάλιστα ορισμένοι ευρωβουλευτές είναι πραγματικά συνεπείς στον ριζοσπαστισμό τους καθώς αντιτίθενται αδιακρίτως στην καταδίκη της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία ή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την Κίνα.

Όπως και να έχει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι ξεκάθαρο ότι το Κρεμλίνο έχει θέσει σε λειτουργία ένα εκτεταμένο δίκτυο παραγόντων επιρροής σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο έχει επηρεάσει ή θα επιχειρήσει να επηρεάσει εκλογικές διαδικασίες και πολιτικές σε βασικά στρατηγικά ζητήματα της Ένωσης. Υπογραμμίζει δε ότι αυτοί οι παράγοντες επιρροής στοχεύουν ενεργά όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, ιδίως τον πολιτισμό, την ιστορική μνήμη, τα μέσα ενημέρωσης και τις θρησκευτικές κοινότητες, καθώς και τους πολιτικούς και τις οικογένειές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο η Novaya Gazeta-Europe, είχε δημοσιεύσει μια αποκαλυπτική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τη διείσδυση του ρωσικού παράγοντα στην ΕΕ.

Σε αυτή υπογραμμιζόταν ότι ένα μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το 25%, αντιτίθετο στα κυρωτικά ψηφίσματα κατά της Ρωσίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Εκτός από εμφανείς περιπτώσεις όπου βουλευτές επιδεικνύουν φιλορωσική πολιτική υπάρχουν και άλλοι τρόποι απλοί όπως για παράδειγμα να μη συμμετέχουν στα καταδικαστικά ψηφίσματα για τη Ρωσία ή να μην εμφανίζονται στις αρμόδιες συνεδριάσεις, ή η στάση τους σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ΕΕ να μην είναι αυτή που πρέπει.

Σύμφωνα με τη Novaya Gazeta-Europe, ενάντια στα ψηφίσματα κυρώσεων κατά του Πούτιν, τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και ελληνικά, που έχουν πρωτοστατήσει (για την περίοδο 2019 -2023) είναι:

European parliament votewatch.eu
European parliament votewatch.eu
.

Renew:«Η ρωσική ανάμειξη όπλο μαζικής καταστροφής της δημοκρατίας μας»

Η ευρωβουλευτής του Renew Europe, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας και συνεισηγήτρια της έκθεσης 2023 της Ειδικής Επιτροπής για τις ξένες παρεμβάσεις, Nathalie Loiseau (Ορίζοντες, Γαλλία) δήλωσε μεταξύ άλλων:

″Μετά το Qatargate, τα ακροδεξιά και τα ακροαριστερά κόμματα σε αυτό το Κοινοβούλιο προσπάθησαν να βάλουν τέλος στην Ειδική Επιτροπή και να μας κάνουν να επικεντρωθούμε μόνο στο σκάνδαλο που σχετίζεται με το Κατάρ και να αποφύγουμε με κάθε κόστος κάθε αναφορά για τη ρωσική ανάμειξη στο Κοινοβούλιο μας. Όμως εμείς σταθήκαμε δυνατοί και το σχέδιό τους δεν πέτυχε ποτέ.

Τώρα διαβάζουμε τις αναφορές που δημοσιεύονται στον Τύπο για μια αποφασιστική ενέργεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για σκοπούς προπαγάνδας και κατασκοπείας, ενώ έρχονται στο φως και οι διασυνδέσεις των Καταλανών αυτονομιστών με τις ρωσικές αρχές.

Πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε την κουλτούρα ασφάλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να μεταρρυθμίσουμε τους κανόνες μας για τη διαφάνεια, την ακεραιότητα, τη λογοδοσία και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η ρωσική ανάμειξη είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής της δημοκρατίας μας”.

.
.
.

«Ο Πούτιν θέλει να καταστρέψει τη Δημοκρατία στην Ευρώπη»

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι το 2024 είναι κρίσιμο έτος εκλογών και ότι αναμένεται να διεξαχθούν στα κράτη μέλη αρκετές προεδρικές, εθνικές, τοπικές και περιφερειακές εκλογές, πέραν των ευρωπαϊκών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 6-9 Ιουνίου· και εκφράζεται η ανησυχία ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 ενδέχεται να αποτελέσουν ειδικό στόχο εκστρατειών παραπληροφόρησης σε τοπικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν αρκούν μόνο τα όργανα της ΕΕ να αλλάξουν πλεύση για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιρροή, αλλά είναι και οι Ευρωπαίοι πολίτες υπεύθυνοι για τους ανθρώπους και τα κόμματα που θα επιλέξουν να στείλουν στο Κοινοβούλιο.

Αλλωστε οι φετινές εκλογές δεν θα έχουν καμία σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις των προηγούμενων ετών καθώς αυτή τη φορά διεξάγονται σε ένα δυστοπικό περιβάλλον εν μέσω ενός πολέμου στην Ευρωπαϊκή επικράτεια και την ώρα που αναδιαμορφώνεται το διεθνές γεωπολιτικό τοπίο. Η μόνη βεβαιότητα είναι πως όλοι μας θα ζήσουμε σε μια Ευρώπη διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ιδίως όταν το Ευρωκοινοβούλιο μας υπενθυμίζει τις συνέπειες του συμφώνου Molotov-Ribbentrop και την τραγωδία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να καταχραστεί και να παραποιήσει την ιστορική μνήμη όσον αφορά τις πλέον τραγικές περιόδους της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών του συμφώνου Molotov-Ribbentrop και της τρομοκρατίας που ακολούθησε για τα εδάφη που κατασχέθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία και την κομμουνιστική Ρωσία, προκειμένου να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την τρέχουσα βάναυση, παράνομη και απάνθρωπη επίθεσή της και την επεκτατική πολιτική της·...

Δημοφιλή