Πολλοί πιστεύουν πως τα τραγούδια της heavy metal δεν εστιάζουν σε τίποτε άλλο παρά σεξ, ναρκωτικά, μάγους και σατανικές τελετουργίες. Φυσικά, δεν είναι αλήθεια (ή μάλλον δεν είναι για το σύνολο των τραγουδιών ή τον προσανατολισμό των συγκροτημάτων) και οι αποδείξεις περί αυτού υπάρχουν εκεί έξω στους δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και δεκαετίες.
Οι Sabaton βέβαια από τη Σουηδία είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση καθώς οι στίχοι τους εστιάζουν σε απίστευτα λεπτομερείς απεικονίσεις από την μάχη της Πολτάβα το 1709 έως την θεωρία τους Σουν Τζου για τον ανταρτοπόλεμο.
Το συγκρότημα έχει λοιπόν μια χαρακτηριστική αφοσίωση στην στρατιωτική ιστορία τις τελευταίες δύο δεκαετίες που μάλιστα, όπως γράφουν οι Times, τους χάρισε ένα εθνικό βραβείο για τη δημόσια εκπαίδευση που συνήθως απονέμεται σε δημοφιλείς επιστήμονες ή ερευνητές ρεπόρτερ.
Ωστόσο, η επιλογή να τους απονεμηθεί το βραβείο επικρίθηκε αφού μια εφημερίδα θύμισε πως οι Sabaton είχαν εμφανιστεί σε συναυλία το 2015 που διοργανώθηκε από Ρώσους υπερεθνικιστές στην κατεχόμενη Κριμαία.
Η διαμάχη που άρχισε, ώθησε επίσης τη σουηδική κυβέρνηση να αφαιρέσει το συγκρότημα από μια διαδικτυακή λίστα αναπαραγωγής που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει την καλύτερη μουσική της χώρας καθώς ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Το συγκρότημα ιδρύθηκε μέρες πριν από την αλλαγή της χιλιετίας στην πόλη Φάλουν, 120 μίλια βορειοδυτικά της Στοκχόλμης. Τις επόμενες δύο δεκαετίες ανέπτυξαν έναν ξεχωριστό συνδυασμό από swashbucking μελωδικό μέταλ και στίχους για την ιστορία του πολέμου.
Οι πιο γνωστοί δίσκοι τους περιλαμβάνουν concept άλμπουμ για την εισβολή των Συμμάχων στη Νορμανδία το 1944 και την άνοδο και την πτώση του Σουηδού πολεμιστή Βασιλιά Καρόλου XII στην αυγή του 18ου αιώνα. Το προτελευταίο τους LP, The Great War, περιελάμβανε ακόμη και έναν παιάνα στον Lawrence of Arabia (Λόρενς της Αραβίας), έναν ”άνθρωπο με μια αποστολή στη ζέστη του αστραφτερού ήλιου”.
Άλμπουμ του συγκροτήματος έχουν φτάσει στην κορυφή των charts σε Σουηδία, Γερμανία και Ελβετία ενώ έχει πλέον και ευρύ και πιστό κοινό στην Πολωνία. Επίσης πλέον διοργανώνουν κάθε χρόνο ένα metal festival στην γενέτειρά τους.
Επίσης το 2019 εγκαινίασαν ένα history channel (κανάλι που εστιάζει σε ιστορικά θέματα). Τα μέλη του συγκροτήματος εμφανίζονται να συζητούν θέματα όπως οι ιδιαιτερότητες του πολέμου στα βουνά κατά τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο ή για την 7η Μεμαρχία Panzer του Ρόμελ. Μερικά από τα βίντεο έχουν προβληθεί πάνω από μισό εκατομμύριο φορές.
Την περασμένη εβδομάδα, η Σουηδική Ένωση Σκεπτικιστών (VoF) ανακήρυξε το συγκρότημα ”Διαφωτιστή της χρονιάς”, ένα βραβείο που συνήθως απονέμεται σε συγγραφείς και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που επιδίδονται σε αναλυτικές, μεθοδικές και υπό αυστηρούς όρους έρευνες. Για παράδειγμα, το βραβείο είχε απονεμηθεί στον καθηγητής ιατρικής Χανς Ρόσλινγκ, του οποίου τα βιβλία και οι ομιλίες για τα data τον μετέτρεψαν σε παγκόσμια διασημότητα.
“Oι Sabaton συνδυάζουν το καλλιτεχνικό τους έργο με τη δημόσια εκπαίδευση με μοναδικό τρόπο”, σχολίασε ο Πόντους Μπόκμαν, πρόεδρος της VoF. ”Σε έναν κόσμο όπου κατακλυζόμαστε από ψεύτικες ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, οι ελεγμένες πληροφορίες παρέχονται από το τελευταίο μέρος που θα περίμεναν πολλοί – ένα συγκρότημα heavy metal”.
Μέρες αργότερα, ωστόσο, η εφημερίδα Dagens Nyheter σημείωσε ότι οι Sabaton είχε παίξει στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία για τους Night Wolves, μια συμμορία ποδηλατών υπέρ του Πούτιν που χρηματοδοτήθηκε από το Κρεμλίνο.
Ενώ το συγκρότημα επέμενε ότι με την κίνηση αυτή δεν ”επιλέγει πλευρά” ο μπασίστας φάνηκε να λέει σε μια συνέντευξη ότι η Κριμαία ήταν ανέκαθεν ρωσική.
Η σουηδική ομάδα της προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ αφαίρεσε αθόρυβα το τραγούδι των Sabaton, “Carolus Rex” από τη λίστα αναπαραγωγής της σουηδικής μουσικής στο Spotify.
Οι δε ένοπλες δυνάμεις της χώρας είχαν ακυρώσει ένα κοινό project με το συγκρότημα πριν από δύο χρόνια και πάλι για την εμφάνιση στην Κριμαία.
Από την πλευρά της η VoF ξεκαθάρισαν πως το βραβείο τους ανήκει επισημαίνοντας οι Sabaton είχαν καταγγείλει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συμμετείχαν σε μια διαδήλωση κατά του Πούτιν στη Βρετανία πέρυσι.
Πηγή: Times