Στην πλέον επικίνδυνη ατραπό, της επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο, μπορεί να εισέλθει ο σχεδόν τριών μηνών πόλεμος το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας μετά την δολοφονία του Νο 2 στην ιεραρχία του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στην καρδιά της Βηρυτού. Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ιράν ορκίζονται εκδίκηση, ρουκέτες από τον Λίβανο πλήττουν το Ισραήλ ενώ οι διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων διακόπηκαν.
Αν και το Ισραήλ-όπως συνηθίζει σε επιχειρήσεις που διεξάγει σε ξένες χώρες- δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την δολοφονία, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το drone που έπληξε γραφεία της παλαιστινιακής οργάνωσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Λιβάνου -και σε περιοχή προπύργιο της Χεζμπολάχ- σκοτώνοντας τον 57χρονο, Σάλεχ Αλ Αρούρι, ήταν του Τελ Αβίβ. Μαζί του σκοτώθηκαν άλλα πέντε άτομα, εκ των οποίων οι δύο ήταν διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης.
Η δολοφονική ενέργεια από μόνη της όσο και η επίθεση στην καρδιά του Λιβάνου, αφού οι εχθροπραξίες περιορίζονταν μέχρι τώρα στα σύνορα με το Ισραήλ, συνιστά αιφνίδια και επικίνδυνη κλιμάκωση.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και δηλώνουν έτοιμες για οποιοδήποτε σενάριο ενώ αξιωματούχοι όπως ο Μαρκ Ρέγκεβ, σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επικροτούν την δολοφονία ενέργεια ”όποιου βρίσκεται από πίσω”. Βέβαια, όπως λέει: ”Μπορούμε να κάνουμε εικασίες αν θέλετε, αλλά να είμαστε ξεκάθαροι. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη. Όποιος το έκανε δεν έκανε επίθεση στο λιβανέζικο κράτος, ούτε επίθεση στην τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ. Όποιος το έκανε εξαπέλυσε επίθεση κατά της Χαμάς, είναι ξεκάθαρο”.
Βέβαια ο Αρούρι άλλωστε αποτελούσε εδώ και χρόνια ”στόχο” για τους Ισραηλινούς ενώ οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει ως τρομοκράτη με 5εκατ. δολάρια
Επίσης τις περασμένες εβδομάδες ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί, είχε δηλώσει πως έχουν εγκριθεί ”διάφορα σχέδια για το μέλλον” και πως ”πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε (σ.σ. τον Λίβανο) αν χρειαστεί” ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός τΜπέντζαμιν Νετανιάχου έχει κατ′ επανάληψη απειλήσει τον Λίβανο φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει πως εάν οι επιθέσεις κλιμακωθούν, ο ισραηλινός στρατός θα μετατρέψει τη χώρα σε Λωρίδα της Γάζας. Σε δυτικά ΜΜΕ έχουν επίσης διαρρεύσει σενάρια για σχέδια του Ισραήλ να εισβάλλει με στόχο την δημιουργία ασφαλούς ζώνης αρκετών χιλιομέτρων, εντός του Λιβάνου.
Όρκοι για εκδίκηση
Η κυβέρνηση του Λιβάνου από την πλευρά της προσφεύγει στο ΣΑ του ΟΗΕ κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας ενώ ο Υπ.Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ κατηγόρησε το Ισραήλ πως προσπαθεί να ξεκινήσει έναν περιφερειακό.
″Σε μια εποχή που όλες οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, μας ζητούν να χαλιναγωγήσουμε τη Χεζμπολάχ και να την αποτρέψουμε από το να προκαλούν προβλήματα, τώρα βλέπουμε προβλήματα να έρχονται από το Ισραήλ και φοβόμαστε ότι το Ισραήλ για να αντισταθμίσει την αποτυχία του στη Γάζα, προσπαθεί να επεκτείνει τον πόλεμο”.
Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, έκανε λόγο για ”τρομοκρατική ενέργεια”, παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Όπως τόνισε οι δυνάμεις κατοχής δεν θα επιτύχουν στην προσπάθειά τους να κάμψουν την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού.
Επίσης, η οργάνωση διέκοψε αμέσως τις εν εξελίξει συνομιλίες, με ενδιάμεσους το Κατάρ και την Αίγυπτο, για μια πιθανή νέα συμφωνία παύσης πυρός προς ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους και είσοδο μεγαλύτερου όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η δε Χεζπολάχ κάνει λόγο για ”σοβαρή επίθεση στον Λίβανο” και ”επικίνδυνη εξέλιξη εν μέσω πολέμου, μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης” και ορκίζεται πως η δολοφονία του Αλ Αρούρι, σε προπύργιο μάλιστα της Χεζπολάχ, ”δεν θα μείνει αναπάντητη”.
Επίσης το Ιράν, σταθερός υποστηρικτής τόσο της Χαμάς όσο και της Χεζμπολάχ, σχολίασε πως ″Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως”.
Αρούρι ο διαπραγματευτής που δήλωνε: ”Έχω ήδη ζήσει πολύ, περιμένω να γίνω μάρτυρας”
″Περιμένω να γίνω μάρτυρας, νομίζω ότι έχω ζήσει πολύ”, δήλωνε τον περασμένο Αύγουστο ο Αρούρι, όντας επί σειρά ετών στόχος των Ισραηλινών που τον κατηγορούσαν ως τον ιθύνοντα νου πίσω από σειρά δολοφονικών επιθέσεων.
Ο Αρούρι, θεωρείται βέβαια πως είχε πιο περιορισμένη επιρροή συγκριτικά με άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, την τρέχουσα περίοδο όμως λέγεται πως ήταν ″στην καρδιά των διαπραγματεύσεων” για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και για μια νέα συμφωνία περί απελευθέρωσης ομήρων.
Μάλιστα είχε μεγάλη διαπραγματευτική εμπειρία. Το 2011, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του από τις ισραηλινές φυλακές, υπήρξε ένας από τους διαπραγματευτές της Χαμάς σε συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ.
Και τώρα, με τα ηγετικά μέλη της της Χαμάς στη Γάζα (Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ, Μαρουάν Άισα) - να κρύβονται μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ο Αρούρι συμμετείχε ενεργά στις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Μάλιστα πριν μερικές εβδομάδες είχε πει ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι έως ότου υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός στην Γάζα.
Εργαζόταν για την συμφιλίωσή Χαμάς-Φατάχ
Εδώ και χρόνια, ζούσε πλέον στον Λίβανο ενώ θεωρείται πως ήταν ο καθοδηγητής επιχειρήσεων στην Δυτική Όχθη. Μάλιστα, διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με την Φατάχ, το κόμμα του προέδρου τος Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς που διοικεί την Δυτική Όχθη και ήταν υπέρμαχος της συμφιλίωσης μεταξύ αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων και φορέων.
Σημειώνεται πως Χαμάς και Φάταχ βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και χρόνια, και συγκρούστηκαν το 2007 όταν η πρώτη κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε ό,τι αφορούσε το Ισραήλ, ο Αρούρι θεωρείτο σκληροπυρηνικός, και μάλιστα είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.
Το Ισραήλ τον θεωρούσε εγκέφαλο της απαγωγής και δολοφονίας τριών ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη το 2014, μετά την οποία οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που διήρκησαν επτά εβδομάδες και στοίχισαν τη ζωή σε 2.100 Παλαιστίνιους.
Με φόντο την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Αρούρι υποστήριζε ότι ”δεν υπάρχει άλλη επιλογή” από την αντίσταση σε συλλογικό επίπεδο.
Είχε ηγετικό ρόλο στην εξάπλωση της δράσης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, όπου μαχητές της εξαπέλυσαν σειρά επιθέσεων εναντίον εβραίων εποίκων τους τελευταίους 18 μήνες. Αρκετές επιθέσεις σημειώθηκαν πέρυσι, λίγο αφότου ο Σάλεχ αλ Αρούρι είχε διατυπώσει απειλές κατά του Ισραήλ σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του.
Από 21 ετών στους κόλπους της Χαμάς
Γεννηθείς στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης το 1966, ο Σάλεχ αλ Αρούρι εντάχθηκε στη Χαμάς το 1987 κατά την πρώτη Ιντιφάντα, την εξέγερση των Παλαιστινίων εναντίον της ισραηλινής κατοχής.
Φυλακίστηκε το 1992, έναν χρόνο πριν από τις Συμφωνίες του Όσλο, με τις οποίες η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αναγνώρισε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και εγκατέλειψε τον ένοπλο αγώνα υπέρ των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Η Χαμάς απέρριψε αυτήν την προσέγγιση και ο Σάλεχ αλ Αρούρι επέστρεψε στον ένοπλο αγώνα του κινήματος μετά την αποφυλάκισή του. Απελάθηκε κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ και έμεινε για τρία χρόνια στη Συρία. Ταξίδεψε αργότερα στην Τουρκία, προτού μεταβεί στο Κατάρ και εν συνεχεία εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, όπου σκοτώθηκε χθες.
Πηγές: ΒΒC, Reuters, AFP