
Ενα πρωτοφανές σκηνικό εξελίχθηκε το πρωί της Πέμπτης (10/4) στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη της Ιεράπετρας κατά τη διάρκεια παράστασης από το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου Ιεράπετρας, με την αστυνομία να επεμβαίνει μετά από καταγγελία για μια σκηνή του έργου.
Οπως απoκαλύπτει το radiolasithi.gr, μαθητές παρουσίαζαν το έργο «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1978 στο Λονδίνο και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Peter Stein to 1983. Πιο πρόσφατα, το 2021, το έργο παρουσιάστηκε από την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη και μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά, πάνω στο οποίο βασίστηκε η παράσταση του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.
Πρόκειται για ένα έργο που σχολιάζει την απάθεια και την επαναστατική διάθεση των μαθητών σε ένα λονδρέζικο σχολείο τη δεκαετία του 1970, φέρνοντας τις ιστορίες των εφήβων πρωταγωνιστών στο σήμερα. Η γλώσσα του κειμένου είναι αρκετά σκληρή σε διάφορα σημεία και για το λόγο αυτό στην Ιεράπετρα την παράσταση παρακολούθησαν μόνο μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Η σκηνή που προκάλεσε καταγγελία και αστυνομική επέμβαση
Κατά τη διάρκεια της παράστασης, την οποία πέρα από τους μαθητές, παρακολουθούσαν οι καθηγητές τους και διάφοροι αιρετοί και υπεύθυνοι της διοργάνωσης, συμπεριλαμβανόταν μια σκηνή κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές είχαν ένα έντονο διάλογο εντός μιας σχολικής αίθουσας ο οποίος κατέληγε με μια μαθήτρια να τραβά και να πετά στο πάτωμα μια γιρλάντα με ελληνικές σημαίες.
Αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Λασίθι, ήταν ο λόγος που κάποιος/α από τους παρευρισκόμενους προέβη σε καταγγελία προς το ΑΤ Ιεράπετρας, με αποτέλεσμα τρεις αστυνομικοί να βρεθούν στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη για να διαπιστώσουν τι πραγματικά συνέβαινε.
Οι τρεις αστυνομικοί έφτασαν μέχρι την είσοδο της αίθουσας, έγιναν αντιληπτοί στο κοινό και μετά από διαπραγματεύσεις με τους υπεύθυνους αποχώρησαν έχοντας διαπιστώσει ότι οι σημαίες ήταν μέρος του σκηνικού, καταγράφοντας τα στοιχεία της έκπληκτης υπεύθυνης εκπαιδευτικού της παράστασης.
Πέρα από την αίθουσα Μελίνα Μερκούρη η παράσταση των μαθητών αναμεταδιδόταν ζωντανά και στο κανάλι Υoutube της διοργάνωσης, από το οποίο λίγο αργότερα αφαιρέθηκε. Μια μέρα αργότερα, μάλιστα, αποσύρθηκαν όλα τα βίντεο των παραστάσεων από το κανάλι της διοργάνωση.
Το βίντεο της παράστασης, πάντως, δημοσιεύεται απο το Ράδιο Λασίθι και παρακάτω μπορείτε να δείτε την επίμαχη σκηνή που ενόχλησε.
Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ
Σχετικά με το περιστατικό, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
«Η Ελληνική Αστυνομία, λειτουργεί πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους, που διασφαλίζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, ιδίως των μαθητών.
Παράλληλα όμως οφείλει να διερευνά κάθε καταγγελία, επώνυμη ή ανώνυμη. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι αστυνομικοί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έδρασαν αυτεπάγγελτα αλλά ανταποκρίθηκαν σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, όπως προβλέπεται από την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι αστυνομικοί, που εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης, ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης.
Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα.
Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών, που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν “λογοκρισίας” ή “αστυνομικής αυθαιρεσίας”, στερείται κάθε αντικειμενικής βάσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η Ελληνική Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στον θεσμικό της ρόλο, με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πηγή: Radiolasithi