Φρικιαστικό βίντεο, το οποίο φέρεται να δείχνει έναν Ρώσο στρατιώτη να ευνουχίζει έναν Ουκρανό αιχμάλωτο για τον οποίο άλλες αναφορές λένε πως στη συνέχεια δολοφονήθηκε, εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, που εξέτασε το συγκεκριμένο βίντεο, το υλικό είχε αναρτηθεί στην αρχή σε φιλορωσικά κανάλια στο Telegram. Ένας Ρώσος στρατιώτης που φορά ένα καπέλο φαίνεται να πλησιάζει ένα άλλο άτομο που έχει δεμένα τα χέρια και είναι πεσμένο στο έδαφος και έχει κομμένο παντελόνι. Ο φερόμενος ως αιχμάλωτος έχει ουκρανικά διακριτικά.
Στη συνέχεια ο στρατιώτης, που φορά μπλε χειρουργικά γάντια, εμφανίζεται να ευνουχίζει τον αιχμάλωτο, ο οποίος κακοποιείται και από άλλους στρατιώτες.
Είναι άγνωστο το πού και πότε τραβήχτηκε το βίντεο, ωστόσο υπάρχουν θεωρίες ότι ο συγκεκριμένος στρατιώτης των ρωσικών δυνάμεων είχε καταγραφεί προηγουμένως κοντά στο εργοστάσιο χημικών Azot στο Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και ότι υπαγόταν σε μονάδα Τσετσένων, γνωστή ως τάγμα Akhat.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα η αυθεντικότητα του ιδιαίτερα σκληρού βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε ευρύτατα σε φιλορωσικές ιστοσελίδες καθώς και στα ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αρίκ Τόλερ, της ερευνητικής ομάδας Bellingcat, είπε ότι το βίντεο φαίνεται να είναι γνήσιο και ότι ένας Ρώσος στρατιώτης με τέτοιο (χαρακτηριστικό) καπέλο είχε εμφανιστεί σε βίντεο που είχε προβληθεί από το RT.
To βίντεο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αξιωματούχοι στο Κίεβο ορκίστηκαν να τιμωρηθούν οι δράστες- με τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, να γράφει στο Twitter πως «όλος ο κόσμος πρέπει να καταλάβει: Η Ρωσία είναι μια χώρα κανίβαλων που απολαμβάνουν τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες. Μα η ομίχλη του πολέμου δεν θα βοηθήσει να αποφευχθεί η τιμωρία των εκτελεστών. Τους ταυτοποιούμε όλους. Θα τους βρούμε όλους».
Ουκρανή βουλευτής είπε ότι μπλοκαρίστηκε ο λογαριασμός της στο Twitter επειδή ανέβασε το βίντεο. Αργότερα ανέβασε στιγμιότυπο της αρχικής ανάρτησης. «Το Twitter απαγόρευσε το προφίλ μου επειδή ανέβασα ένα βίντεο όπου ένας Ρώσος στρατιώτης ευνουχίζει έναν Ουκρανό αιχμάλωτο πολέμου. Το Twitter αποφάσισε πως ήταν πολύ κτηνώδες. Μα αυτό είναι που συμβαίνει. Και η διαγραφή του βίντεο δεν θα το αλλάξει αυτό. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι κάνει η Ρωσία».