Salvator Mundi: Η μυστηριώδης διαδρομή του ακριβότερου πίνακα στον κόσμο γίνεται σειρά

Με τη Τζούλιαν Μουρ, η οποία θα υποδυθεί τη συντηρήτρια έργων τέχνης Dianne Modestini, που αποτελεί επίσης, μέρος του ιστορίας.
Ο πίνακας Salvator Mundi στον οίκο Christie's, Νέα Υόρκη, 15 Νοεμβρίου 2017. (Photo by Mohammed Elshamy/Anadolu Agency/Getty Images)
Ο πίνακας Salvator Mundi στον οίκο Christie's, Νέα Υόρκη, 15 Νοεμβρίου 2017. (Photo by Mohammed Elshamy/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Μία δημοπρασία που έγινε παγκοσμίως προωτοσέλιδο, μία αμφιλεγόμενη αγωγή, ένα ντοκιμαντέρ και τώρα, μία τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο ντοκιμαντέρ «The Lost Leonardo» (2021), με πρωταγωνίστρια τη Τζούλιαν Μουρ.

Η ιστορία του «Salvator Mundi» (65 X 45 εκατ.), του ακριβότερου πίνακα στον κόσμο, ο οποίος απεικονίζει τον Ιησού Χριστό με μπλε και βαθυκόκκινο ένδυμα, με το δεξί χέρι σε σχήμα ευλογίας και το αριστερό να κρατά μία ουράνια σφαίρα, έρχεται ξανά στο προσκήνιο.

Πιθανώς πρόκειται για το τελευταίο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που φιλοτεχνήθηκε περίπου την ίδια εποχή που δημιούργησε το διασημότερο έργο του, τη Μόνα Λίζα.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός θα ενσαρκώσει τη Dianne Modestini, τη συντηρήτρια έργων τέχνης -και σύζυγο ενός θρυλικού συντηρητή έργων τέχνης- που ήταν η πρώτη που δήλωσε με βεβαιότητα ότι είναι από το χέρι του Δασκάλου της Αναγέννησης και ανέλαβε την δύσκολη αποκατάσταση με μεγάλο ζήλο.

Το 2017, προτού χτυπήσει το σφυρί, ο δημοπράτης του οίκου Christie’s της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο έργο αξίας 1.000 δολαρίων, είναι ο ακριβότερος πίνακας που έχει πωληθεί ποτέ, αγγίζοντας το ποσό-ρεκόρ των 450 εκατ. δολαρίων.

Ο αγοραστής, ως είθισται, δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αλλά πιστεύεται ότι είναι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Η σειρά επιχιρεί να χαρτογραφήσει τη μυστηριώδη διαδρομή του πίνακα και να διερευνήσει εάν πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη ή για μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία της τέχνης.

Υπενθυμίζεται ότι στο ντοκιμαντέρ, ο Frank Zöllner, ειδικός του Ντα Βίντσι στη Γερμανία, δήλωσε ότι τα καλύτερα μέρη του πίνακα έγιναν στην πραγματικότητα από τη Modestini. «Δεν μπορώ να ζωγραφίσω όπως ο Λεονάρντο», απάντησε εκείνη. «Είναι πολύ κολακευτικό, αλλά είναι παράλογο».

Η Τζούλιαν Μουρ, που στο παρελθόν έχει ενσαρκώσει τη φωτογράφο και ζωγράφο Ντόρα Μάαρ, σύντροφο και μούσα του Πικάσο, αναλαμβάνει εκτελεστική παραγωγός μαζί με τη δημιουργό της σειράς Τζίλιαν Γουίκς και τους Τζον Ρέκουα και Γκλεν Φικάρα που τπογράφουν τη σκηνοθεσία.

«Ο Σωτήρας του Κόσμου»

Ο Ρόμπερτ Β. Σάιμον, ένας Νεοϋρκέζος ιστορικός τέχνης και έμπορος έργων τέχνης αγόρασε τον πίνακα σε δημοπρασία στη Νέα Ορλεάνη έναντι 1.175 δολαρίων το 2005 και το 2011 το έργο αποδόθηκε στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Το 2013, σε ιδιωτική δημοπρασία, ο οίκος Sotheby’s πούλησε το έργο στον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβ Μπουβιέ για 83 εκατ. δολάρια, ο οποίος δύο χρόνια αργότερα, το πούλησε στον Ρώσο ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, στην τιμή των 127,5 εκατ. δολαρίων και μετά από εργασίες αποκατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι, επισήμως, ο πίνακας αγοράστηκε κατά τη δημοπρασία του Christie’s για να ενταχθεί στη συλλογή του Λούβρου του Αμπού Ντάμπι. Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, αγοραστής ήταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μπαντρ μπιν Αμπντάλα, ο οποίος όμως στην πραγματικότητα προχώρησε στην απόκτηση του έργου για λογαριασμό του πανίσχυρου Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η πληροφορία ουδέποτε επιβεβαιώθηκε ή διαψεύστηκε επίσημα.

Το 2018 ανακοινώθηκε ότι «Ο Σωτήρας του κόσμου» θα παρουσιαζόταν σε έκθεση στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, αλλά η έκθεση ματαιώθηκε.

Με πληροφορίες από Artnet

Δημοφιλή