Η Αρχή Ύδρευσης της κομητείας του Σαν Ντιέγκο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον ταμιευτήρα Σαν Βισέντε * της πόλης για να αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Το έργο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με άρθρο του NPR.
Σε μια δεκαετία από τώρα μεγάλοι υπόγειοι σωλήνες θα συνδέουν αυτή τη λίμνη με μια νέα δεξαμενή, πολύ μικρότερη, που θα κατασκευαστεί σε ένα κοντινό φαράγγι περίπου 335 μέτρα ψηλότερα.
Αυτή η μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας ονομάζεται αντλησιοταμίευση.
Τη νύχτα, όταν η ηλιακή ενέργεια δεν θα είναι διαθέσιμη, οι χειριστές του ταμιευτήρα θα ανοίγουν μια βαλβίδα και θα απελευθερώνουν 8 εκατομμύρια τόνους νερού οι οποίοι καθώς ρέουν, θα περιστρέφουν τις τουρμπίνες παράγοντας 500 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για έως και οκτώ ώρες, αρκετή για να τροφοδοτήσει 130.000 σπίτια.
«Πρόκειται για μια μπαταρία νερού!» δήλωσε στο NPR η Νίνα Κούζμιτς, αναπληρώτρια διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών στην Αρχή Ύδρευσης. Ένας τύπος μπαταρίας που πρόκειται να γίνει πιο διαδεδομένος καθώς τα ενεργειακά συστήματα στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν έχει καύσωνα, η Καλιφόρνια έχει τόση ηλιακή ενέργεια διαθέσιμη που το δίκτυο δεν μπορεί να την απορροφήσει όλη.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου καύσωνα, οι διαχειριστές του δικτύου απέρριψαν περισσότερες από 2000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει το Interestingengineering.
«Υπάρχει πρόβλημα με αυτά τα συνεχή κύματα καύσωνα», είπε η Κούζμιτς.
«Χρειαζόμαστε μια εγκατάσταση για την αποθήκευση της ενέργειας ώστε να μην χρειάζεται να απενεργοποιούμε τις συσκευές μας».
Το νομοσχέδιο για το κλίμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο, διασφαλίζει ότι τέτοια έργα πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για την ίδια φορολογική πίστωση 30% από την οποία επωφελούνται τα ηλιακά και αιολικά έργα.
Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ώστε να είναι πιο αποδοτική και λιγότερο επιβλαβής για το φυσικό περιβάλλον στο οποίο κατασκευάζεται. Ο Μάλκολμ Γουλφ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Υδροηλεκτρικής Ενέργειας, είπε στο NRP, ότι οι αντλησιοταμιευτικές υποδομές δεν χρειάζεται να είναι τόσο ογκώδεις όσο εκείνες του προηγούμενου αιώνα και δεν διαταράσσουν την ελεύθερη ροή των ρεμάτων και των ποταμών.
Οι μπαταρίες νερού έχουν πολλούς ανταγωνιστές, όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας.
Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας αυτοκινήτων GM, ψάχνουν τρόπους ώστε το ηλεκτρικό δίκτυο να αντλεί ενέργεια έκτακτης ανάγκης από τις μπαταρίες σε εκατομμύρια ιδιόκτητα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η Κέλι Κάτλετ, διευθύντρια της American Rivers, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης που έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για την ζημία που προκαλούν τα φράγματα, δήλωσε ότι «υπάρχουν καλά έργα αντλησιοταμίευσης» και ότι το έργο του Σαν Ντιέγκο είναι μάλλον ένα από αυτά.
«Μοιάζει με κάτι που θα μπορούσαμε ενδεχομένως να υποστηρίξουμε. Δεν γνωρίζω για αντιδράσεις από τις κοινότητες ιθαγενών, καθώς έχουν υποστεί πολλές από τις επιπτώσεις της ανάπτυξης της υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών», σημείωσε.
Το συμβούλιο της Αρχής Ύδρευσης της Κομητείας του Σαν Ντιέγκο και το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Ντιέγκο αναμένεται να ψηφίσουν σύντομα για το αν θα προχωρήσουν σε έναν λεπτομερή μηχανικό σχεδιασμό της αντλούμενης υδροηλεκτρικής αποθήκευσης στη δεξαμενή του Σαν Βισέντε.
* O ταμιευτήρα Σαν Βισέντε είναι μια δεξαμενή που δημιουργήθηκε από το φράγμα Σαν Βισέντε στην κομητεία Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Βρίσκεται στα βουνά Καγιαμάκα, περίπου 7 χιλιόμετρα βόρεια του Λέικσαιντ από την California State Route 67.