Σεισμοί-Κυκλάδες: 4,9 Ρίχτερ και διαδοχικές δονήσεις - Παπαζάχος: Αντίστοιχη κατάσταση όλο τον Φεβρουάριο

Συλλογή δεδομένων από φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους. Οι αρχές παραμένουν σε εγρήγορση. Κλειστά τα σχολεία σε εννέα νησιά.
Όψη του νησιού της Σαντορίνης (9 Φεβρουαρίου 2025)
Όψη του νησιού της Σαντορίνης (9 Φεβρουαρίου 2025)
Anadolu via Getty Images

Η σχετική αισιοδοξία της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακά μία μικρή μείωση του αριθμού των σεισμών μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργου, ήρθε να ”σβήσει” με την νέα σεισμική ακολουθία από το βράδυ της Κυριακής που συνεχίστηκε και σήμερα.

Τους σεισμούς των 5 και 4,7 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ χθες ακολούθησαν νέοι σεισμοί σήμερα το πρωί που πλησίασαν ξανά τα 5 Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα, στις 13:43 σημειώθηκε σεισμός 4,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ 12 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού ενώ στις 13:23 καταγράφηκε σεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο του να εντοπίζεται στα 11 χλμ. νότια της Αρκεσίνης. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 17,7 χλμ, γι αυτό και έγινε αισθητή ακόμα και σε περιοχές της Αττικής. Μέσα σε 4 λεπτά σημειώθηκε και ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, 11 χλμ. νότια, νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης.

Νωρίτερα, στις 10:20 καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας. Και λίγο νωρίτερα, στις 10:06 σημειώθηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 11 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος δηλώνει πάντως ότι η ακολουθία θα συνεχιστεί με αυτόν τον χαρακτήρα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Οι αρχές φυσικά παραμένουν σε εγρήγορση ενώ οι αυτοψίες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές σε κτίρια. Μάλιστα εκτός από τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη, κλειστά παραμένουν τα σχολεία σήμερα και αύριο Τρίτη, σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο.

Σημειώνεται πως από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, στις 26 Ιανουαρίου και έως και τις 7 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 11.700 επιλεγμένοι σεισμοί και οι περισσότεροι εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους περίπου 12χιλιομέτρων ΝΔ της Ανύδρου.

Συλλογή δεδομένων από φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους

Επίσης, στην Σαντορίνη βρίσκεται σήμερα η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού, μαζί με την Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού, προκειμένου να συλλέξουν τα δεδομένα από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους.

Πρόκειται για υπερσύγχρονους σεισμογράφους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην Καλντέρα για μία εβδομάδα, παίρνοντας τη θέση δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες. Το υλικό αυτό θα ξεκινήσουν να μελετάνε τώρα οι επιστήμονες. Πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων, καθώς και με την γεωγραφική υπηρεσία του στρατού που βρίσκεται στο νησί και κάνει μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο, θα μελετηθούν δεδομένα και από την θάλασσα αλλά και από την γη. Τα στοιχεία θα πάνε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει αναστατώσει τόσο πολύ τη χώρα μας.

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού έκανε μια έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους, να γίνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση του φαινομένου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι και η Οία και το Ημεροβίγλι, αλλά και άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όντως δεν έχουν πολύ κόσμο και αυτές οι εικόνες δεν είναι τόσο πρωτόγνωρες όσο ίσως καμία φορά παρουσιάζονται. Αλλά και όσον αφορά τις κατολισθήσεις, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Παραλία, δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν από τις προηγούμενες χρονιές, όπως εξήγησε.

Παπαζάχος: Το φαινόμενο δεν κρατήσει εβδομάδες

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος δηλώνει ότι η ακολουθία θα συνεχιστεί με αυτόν τον χαρακτήρα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου.“Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι. Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γεννέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες. Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κτλ και μετά θα περάσουν 12 – 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποια σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση” τόνισε.

“Θα κάνει εβδομάδες να περάσει από το πράγμα. Πρέπει να προσανατολιστούμε και εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά και θα σβήσει η ακολουθία” πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την κατάσταση που θα επικρατεί το Πάσχα ο κ. Παπαζάχος απάντησε: “Γενικά αυτές οι ακολουθίες δεν κρατάνε τόσο συχνά, τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι υπάρχουν ακολουθίες που κράτησαν και δύο και τρεις μήνες. Δυστυχώς στη Σαντορίνη θα είμαστε σε μια κατάσταση του “βλέποντας και κάνοντας”. Δηλαδή θα πρέπει να αξιολογούμε τη σεισμικότητα σε εβδομαδιαία βάση. Δεν υπάρχει κάποια τεχνική, κάποια επιστημονική γνώση για να σας πω ότι θα τελειώσει 10 Απριλίου ή 10 Μαρτίου ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει“.

Ο κ. Παπαζάχος επιβεβαίωσε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα και ξένα πλοία, τα οποία και θα επικεντρωθούν στον υποθαλάσσιο χώρο, προσπαθώντας να βοηθήσουν στο να καταλάβουμε πού ακριβώς οφείλεται το φαινόμενο. “Το μόνο πρόβλημα που έχουν οι αποστολές αυτές είναι ότι τα δεδομένα αυτά καθυστερούν. Δηλαδή κάποιος να φροντίσει τα μηχανήματα, να τα αφήσει να γράψουν, να τα μαζέψει. Δεν είναι αυτό που λέμε πραγματικού χρόνου σεισμολογία. Γι αυτό και ήταν κομβικής σημασίας αυτό που κάναμε αυτές τις μέρες στη Σαντορίνη και στις γύρω περιοχές, ότι όλοι οι φορείς βοήθησαν ο ένας τον άλλον και πυκνώσαμε το δίκτυο παρακολούθησης. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν γίνει ένας σεισμός, όλη η κοινωνία, η πολιτεία, θέλει την πληροφόρηση εκείνη τη στιγμή και όχι μετά από τρεις μήνες. Άλλο η έρευνα και άλλο το επιχειρησιακό κομμάτι της παρακολούθησης σεισμολογίας, το οποίο πρέπει να γίνεται εκείνη τη στιγμή με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια” πρόσθεσε.

Δημοφιλή