Οι αρχές στο πορτογαλικό νησί του Ατλαντικού, όπου τρέμει ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν την εκκένωση των ανθρώπων που ζουν στο βυθό των παράκτιων βράχων την Πέμπτη, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ισχυρότερο σεισμό ή έκρηξη ηφαιστείου.
Από το Σάββατο, περισσότεροι από 2.000 σεισμοί, μεγέθους μεταξύ 1,6 και 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί στο ηφαιστειακό νησί Σάο Ζόρζε στο αρχιπέλαγος των Αζορών, σύμφωνα με το κέντρο σεισμοηφαιστειακής επιτήρησης της περιοχής (CIVISA).
Οι μικροί σεισμοί, οι οποίοι δεν έχουν προκαλέσει ζημιές μέχρι στιγμής, καταγράφηκαν κατά μήκος της ηφαιστειακής ρωγμής του νησιού, η οποία εξερράγη τελευταία φορά το 1808. Ενας μεγάλος σεισμός έπληξε το νησί το 1980, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.
Η CIVISA αύξησε τον ηφαιστειακό συναγερμό στο επίπεδο 4 (το μέγιστο είναι το 5), που σημαίνει ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα έκρηξης», τονίζοντας ότι ο αριθμός των σεισμών είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Οσοι νοσηλεύονται ή φιλοξενούνται σε γηροκομεία της περιοχής Βέλας, που επηρεάζεται περισσότερο από το φαινόμενο, έχουν ήδη μεταφερθεί στην άλλη πλευρά του νησιού ενώ υπάρχει σχέδιο εκκένωσης σε άλλα νησιά.
Εκπρόσωπος του Βέλας είπε στο Reuters ότι όσοι ζουν στις λεγόμενες «fajas» του νησιού -μικρές πεδιάδες που δημιουργήθηκαν αρχικά από λάβα ή κατολισθήσεις βράχων- θα εκκενωθούν προληπτικά.
Η εκκένωση έρχεται αφότου το αρχιπέλαγος των Αζορών ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Το Σάο Ζόρζε, ένα από τα εννέα νησιά που αποτελούν τις Αζόρες, φιλοξενεί περίπου 8.400 ανθρώπους και αποτελεί μέρος του κεντρικού νησιωτικού συμπλέγματος του αρχιπελάγους, που περιλαμβάνει δημοφιλείς τουριστικούς όπως το Φαϊάλ και το Πίκο - επίσης ηφαιστειογενείς περιοχές.
Ο πρόεδρος των Αζορών, Χοσέ Μανουέλ Μπολιέιρο επισκέφθηκε το Σάο Ζόρζε το πρωί της Πέμπτης και είπε ότι «όλα είναι έτοιμα» για την απομάκρυνση των ανθρώπων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό των πτήσεων.
Οι αρχές είπαν στους κατοίκους πού να πάνε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ενημέρωσαν ότι θα σταλούν ειδοποιήσεις στον πληθυσμό, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και χτυπώντας τις καμπάνες των εκκλησιών του νησιού.