Ενας Αμερικανός πολίτης συνελήφθη στη Σαουδική Αραβία, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση για αναρτήσεις στο twitter που έκανε ενώ βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο γιος του.
Ο Σααν Ιμπραχίμ Αλμάντι, 72χρονος συνταξιούχος διευθυντής έργου που ζει στη Φλόριντα, συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο ενώ επισκεπτόταν την οικογένεια του στο βασίλειο της Σ.Αραβίας και καταδικάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με όσα είπε ο γιος του στο Associated Press. Ο Αλμάντι είναι υπήκοος τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και των ΗΠΑ.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, επιβεβαίωσε την κράτηση του Αλμάντι την Τρίτη.
«Έχουμε διατυπώσει με συνέπεια και εντατικά τις ανησυχίες μας σχετικά με την υπόθεση σε ανώτερα επίπεδα της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, τόσο μέσω καναλιών στο Ριάντ και την Ουάσιγκτον, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε. «Το έχουμε θέσει αυτό σε μέλη της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας».
Φαίνεται να είναι η τελευταία σε μια σειρά πρόσφατων υποθέσεων στις οποίες οι Σαουδάραβες έχουν καταδικάσει σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης άτομα για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν ενισχύσει την καταστολή των διαφωνούντων μετά την άνοδο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος υποτίθεται ότι επιδιώκει να μεταμορφώσει και να εκσυγχρονίασει το υπερσυντηρητικό βασίλειο, αλλά έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι σε οποιαδήποτε κριτική.
Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε πρόσφατα μια γυναίκα σε 45 χρόνια φυλάκιση για φερόμενη «ζημιά στη χώρα» μέσω της δραστηριότητάς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια φοιτήτρια διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αγγλία καταδικάστηκε σε 34 χρόνια για διάδοση «φημών» και retweets σε αντιφρονούντες, μια υπόθεση που προκάλεσε διεθνή οργή.
Ο Ιμπραίμ λέει ότι ο πατέρας του συνελήφθη για περισσότερα από 14 «ήπια tweets» που δημοσιεύτηκαν στο Twitter τα τελευταία επτά χρόνια, επικρίνοντας κυρίως τις κυβερνητικές πολιτικές και τη φερόμενη διαφθορά. Λέει ότι ο πατέρας του δεν είναι ακτιβιστής, αλλά ιδιώτης που εξέφραζε τη γνώμη του ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ, όπου η ελευθερία του λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα.
Ο Ιμπραήμ είπε ότι ο πατέρας του καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση στις 3 Οκτωβρίου με την κατηγορία της «υποστήριξης της τρομοκρατίας». Ο πατέρας κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν κατήγγειλε την τρομοκρατία, λόγω tweets που είχε δημοσιεύσει ο γιός του.
Του επιβλήθηκε επίσης 16ετής απαγόρευση ταξιδιών. Εάν η ποινή εκτελεστεί, ο 72χρονος θα είναι 88 ετών μετά την αποφυλάκισή του και θα απαγορεύεται να επιστρέψει στην πατρίδα του στις ΗΠΑ, εκτός εάν συμπληρώσει την ηλικία των 104 ετών.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησαν την οικογένειά του να μείνει σιωπηλή για την υπόθεση και να μην εμπλέξει την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο 72χρονος φέρεται, μάλιστα, να βασανίστηκε αφού η οικογένεια επικοινώνησε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μάρτιο.