Sarco: Γιατρός παρουσίασε μηχάνημα για ευθανασία, προκαλώντας αντιδράσεις στους πολεμίους της

Sarco: Γιατρός παρουσίασε μηχάνημα για ευθανασία, προκαλώντας αντιδράσεις στους πολεμίους της
Exit International

Αντιδράσεις μεταξύ των πολεμίων της ευθανασίας προκάλεσε ένα μηχάνημα ευθανασίας που δημιούργησε ο γιατρός Φίλιπ Νίτσκε- γνωστός υπέρμαχός της, ο οποίος έχει ταχθεί πολλάκις υπέρ του δικαιώματος σε αυτό που αποκαλεί «λογική αυτοκτονία».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, στο παρελθόν είχε αναπτύξει συσκευές που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση θανάσιμων δόσεων βαρβιτουρικών, ωστόσο πλέον ο Νίτσκε λέει ότι είναι πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει τη συσκευή του, η οποία προκαλεί τον θάνατο χρησιμοποιώντας άζωτο.

Σύμφωνα με τον Νίτσκε, η ιδέα προέκυψε από συζητήσεις το 2012 σχετικά με την υπόθεση του Βρετανού Τόνι Νίκλινσον, ο οποίος υπέφερε από σύνδρομο εγκλεισμού, ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού του 2005. Η συσκευή προορίζεται να δίνει τέλος στη ζωή ανθρώπων εν ειρήνη, χωρίς βοήθεια, με «αποτελεσματικό και αξιοπρεπή τρόπο», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ο θάνατος δεν θα έπρεπε να είναι κάτι στο οποίο επιδίδεσαι κρυμμένος σε ένα δωμάτιο κάπου» είπε ο Νίτσκε στον Independent.

Η συσκευή λειτουργεί γεμίζοντας μία κάψουλα με άζωτο, που προκαλεί θάνατο μέσω υποξίας. Αν και ο Νίτσκε τονίζει ότι ο θάνατος λαμβάνει χώρα χωρίς οδύνη, αναγνωρίζει πως υπάρχει αντίδραση στις μεθόδους του, εν μέρει για ιστορικούς λόγους.

«Το αέριο ίσως να μη μπορέσει ποτέ να γίνει αποδεκτή μέθοδος για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ευρώπη, λόγω των αρνητικών συσχετισμών με το Ολοκαύτωμα» λέει ο Νίτσκε, διευθυντής της Exit International, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που αναπτύσσει τη συσκευή. «Κάποιοι λένε ακόμη και ότι είναι απλά ένας εξωραϊσμένος θάλαμος αερίων».

Με το που ολοκληρωθεί η διαδικασία, η βιοδιασπώμενη κάψουλα μπορεί να αποσπαστεί από τη βάση της μηχανής προκειμένου να λειτουργήσει ως φέρετρο για τον νεκρό. Ωστόσο, και το φουτουριστικό design του Sarco (εκ του Sarcophagus- σαρκοφάγος) έχει επικριθεί, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάνει «γκλαμουράτη» την ευθανασία.

Επίδειξή του, σε συνδυασμό με χρήση εικονικής πραγματικότητας για να γίνει καλύτερα αντιληπτός ο τρόπος λειτουργίας του, έλαβε χώρα στις 14 Απριλίου στην εκκλησία Westerkerk στο Άμστερνταμ, στο πλαίσιο της Funeral Expo της πόλης, κάτι που πυροδότησε ανησυχίες μεταξύ του συμβουλίου της εκκλησίας για το πώς θα εκλαμβανόταν η συσκευή. «Δεν θα υποστηρίξουμε και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση χρήσης τέτοιου εξοπλισμού» είπε στον Independent ο Τζερόεν Κράμερ, πρόεδρος του συμβουλίου της εκκλησίας.

Η πρώτη πλήρως λειτουργική συσκευή αναμένεται να κατασκευαστεί αργότερα μέσα στο έτος στην Ολλανδία, πριν αποσταλεί στην Ελβετία, όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη. Επίσης, ο Νίτσκε σκοπεύει να αναπτύξει μια έκδοση της μηχανής που θα μπορεί να φτιάχνεται μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Δημοφιλή