Τρία προϊόντα του βορείου Αιγαίου ετοιμάζονται να ενταχθούν στην κατηγορία των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης-Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ), αφού περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο καταχώρησης που συντάσσει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ένα εξ αυτών είναι η σαρδέλα Καλλονής, που θα είναι το πρώτο θαλασσινό προϊόν ΠΟΠ.
Ως προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ καταχωρούνται, εκτός της σαρδέλας Καλλονής, το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «Άναμμα» και το μελίχλωρο τυρί Λήμνου.
Επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προσανατολίζεται και στην επιλογή του «ασπρομύτικου» φασολιού της Λήμνου, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ.
Πριν από δύο χρόνια η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την Προγραµµατική Σύµβαση µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών για τα προϊόντα αυτά. Ειδικότερα, θα έκανε την έρευνα για τον προσδιορισµό των εθνολαογραφικών-παραδοσιακών στοιχείων και των φυσικοχηµικών- οργανοληπτικών παραµέτρων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες των ανωτέρω προϊόντων και αποδεικνύουν το δεσµό τους µε τον τόπο παραγωγής τους.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)