Αν είστε από εκείνους τους τύπους που χρησιμοποιούν το λάδι καρύδας σχεδόν παντού (στο πρωινό smoothie, στο σοτάρισμα των λαχανικών σας, στην ενυδάτωση των χειλιών σας), τότε δεν πρέπει να έχετε χαρεί και πολύ με την πρόσφατη τοποθέτηση καθηγήτριας του Harvard που το χαρακτήρισε «καθαρό δηλητήριο».
Όπως αναφέρει η αμερικανική έκδοση της HuffPost, η δρ. Karin Michels δήλωσε πως πρόκειται για μία από τις χειρότερες τροφές που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων κορεσμένου λίπους που διαθέτει το λάδι καρύδας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο έλαιο είναι πιο ανθυγιεινό από το παραδοσιακό λάδι.
Πράγματι, το έλαιο καρύδας περιέχει μεγάλα ποσοστά κορεσμένου λίπους (για την ακρίβεια, 12 γραμμάρια/κουταλιά της σούπας), ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να βγουν αφοριστικά συμπεράσματα εναντίον του. Ας το δούμε πιο αναλυτικά.
Ποια είναι τα συστατικά του
Το έλαιο καρύδας είναι πλήρες σε φυτοχημικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση ελαίου καρύδας προλαμβάνει την εμφάνιση ασθενειών. Μια άλλη έρευνα έχει δείξει ότι το λάδι καρύδας αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης HDL στο αίμα.
Αυτή είναι η μία πλευρά, καθώς συχνά οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για το έλαιο καρύδας είναι διαστρεβλωμένες.
Για παράδειγμα, μία έρευνα του 2008 από το πανεπιστήμιο Columbia, έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση 100% λιπαρών οξέων της μεσαίας αλυσίδας προκαλεί καύσεις στο σώμα με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Αυτή ήταν μία έρευνα που έκανε πολύ διάσημο το λάδι καρύδας αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: το συγκεκριμένο έλαιο περιέχει μόνο 14% λιπαρά οξέα της μεσαίας αλυσίδας. Εν ολίγοις, το έλαιο καρύδας δεν είναι αυτόματα ένα θαυματουργό προϊόν για την καύση λίπους στο σώμα.
Πόσο λάδι καρύδας μπορείτε να καταναλώνετε
Το 2017, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας δημοσίευσε μία έρευνα η οποία ανέφερε ότι η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών και τις καρδιοπάθειες είναι πολύ στενή.
Το λάδι καρύδας είναι κατά 82% κορεσμένο λίπος κι αυτός είναι ο λόγος που πολλοί πάλαι ποτέ ένθερμοι υποστηρικτές της τροφής, αποχωρίστηκαν το αγαπημένο τους λάδι.
Ωστόσο, αν περιοριστείτε σε μία κουταλιά της σούπας την ημέρα, προσέχοντας παράλληλα και την ποιότητα του ελαίου που επιλέγετε, τότε δε θα έχετε πρόβλημα. Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση παρθένου ελαίου καρύδας δεν έχει τις ίδιες βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό με εκείνες του επεξεργασμένου ελαίου, γ′ αυτό προσοχή στις ετικέτες.
Το «κλειδί» είναι στην ισορροπία
Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν ότι όχι, το λάδι καρύδας ΔΕΝ είναι δηλητήριο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχει ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία μας, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα και την ποιότητα που καταναλώνουμε.