Περίπου 85.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενδεχομένως να έχουν πεθάνει από την ακραία πείνα στην Υεμένη από τότε που ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία παρενέβη στον εμφύλιο το 2015, ανέφερε την Τετάρτη ανθρωπιστική οργάνωση, καθώς κατέφθανε στη χώρα ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ αποσκοπώντας σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι χώρες της Δύσης ασκούν πιέσεις για κατάπαυση του πυρός και ανανέωσαν τις προσπάθειες για τερματισμό του καταστροφικού πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει την πιο έντονη ανθρωπιστική κρίση, με 8,4 εκατομμύρια ανθρώπους να θεωρείται πως βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.
Η Save the Children ανέφερε πως, σύμφωνα με συντηρητική εκτίμηση βασισμένη στα δεδομένα του ΟΗΕ, περίπου 84.700 παιδιά που υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό ενδεχομένως να πέθαναν μεταξύ Απριλίου 2015 και Οκτωβρίου 2018 στη χώρα, όπου ο υποστηριζόμενος από τη Δύση αραβικός συνασπισμός μάχεται κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα, Σαναά.
«Είναι τρομακτικό το ότι περίπου 85.000 παιδιά στην Υεμένη ενδεχομένως να έχουν πεθάνει εξαιτίας των συνεπειών της ακραίας πείνας, από τότε που άρχισε ο πόλεμος. Για κάθε παιδί που σκοτώθηκε από βόμβες και σφαίρες, δεκάδες πεθαίνουν από την πείνα και αρρώστιες, και αυτό είναι πλήρως αντιμετωπίσιμο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Τα τελευταία δεδομένα από τον ΟΗΕ για τον αριθμό των νεκρών από τη σύγκρουση, που θεωρείται «πόλεμος δι’αντιπροσώπων» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ήταν το 2016, και έδειχναν πάνω από 10.000 νεκρούς. Ο οργανισμός δεν έχει δώσει στοιχεία για τους θανάτους από υποσιτισμό, αλλά προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα πως ο μισός πληθυσμός, ή περίπου 14 εκατ. άνθρωποι, θα βρίσκονταν στα πρόθυρα του λιμού, εξαρτώμενοι πλήρως από ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με τo ACLED (Armed Conflict Location & Event Data Project), μια βάση δεδομένων που παρακολουθεί τη βία στην Υεμένη, περίπου 57.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του 2016.