Σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική - Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ανοιξε σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές.
..
..
Eurokinissi

Το σχέδιο 10 σημείων της κυβέρνησης για τη διάσωση της Πεντέλης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Πεντέλης.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά «όλους όσοι βρέθηκαν στο πεδίο σε μία εξαιρετικά δύσκολη και μεγάλη πυρκαγιά», αναφερόμενος στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, της Αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές οι οποίοι κινητοποιήθηκαν σε πρωτοφανείς αριθμούς.

«Πιστεύω ότι όλοι προσπάθησαν και έκαναν το καλύτερο δυνατό, πλην, όμως, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από τις όποιες πρόσκαιρες εντυπώσεις. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη φωτιά, τη μόνη μεγάλη φωτιά έως σήμερα -θέλω να ελπίζω- αυτού του καλοκαιριού, η οποία έκανε μια μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά και προφανώς κατέστρεψε και πολλές περιουσίες. Το τι έγινε στη φωτιά είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί και θα μελετηθεί, όπως μελετάται κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει και η οποία δεν τίθεται κάτω από άμεσο έλεγχο» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι φέτος αντιμετωπίστηκαν σχεδόν 4.000 πυρκαγιές, πάρα πολλές από αυτές ήταν στην Αττική.

«Αυτή ήταν, δυστυχώς, η μόνη φωτιά η οποία ξέφυγε, παρά το γεγονός ότι και σε αυτή τη φωτιά υιοθετήθηκε το σωστό, όπως απεδείχθη σε πάρα πολλές άλλες φωτιές, δόγμα της πολύ γρήγορης πρώτης προσβολής. Για λόγους, όμως, οι οποίοι πρέπει να αναλυθούν, η φωτιά αυτή ξέφυγε, είχε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και έκανε τη ζημιά την οποία όλοι σήμερα γνωρίζουμε» είπε.

Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «μέσα σε αυτή την πολύ αρνητική εικόνα την οποία όλοι σας είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε, το γεγονός ότι το υψηλό δάσος το οποίο κάηκε σε αυτή τη φωτιά ήταν σχετικά περιορισμένο σε σχέση με άλλες φωτιές της Αττικής είναι κάτι. Η καύση δεν ήταν τόσο έντονη, κάτι το οποίο θα διευκολύνει στη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα συγκράτησης των εδαφών και τις αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, οι οποίες όπως εκτίμησε δεν θα είναι τόσο εκτεταμένες σε σχέση με άλλες φωτιές τις οποίες είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν στην Αττική».

«Είμαστε όμως σήμερα εδώ πρώτον για να συζητήσουμε για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής ως προς τα ζητήματα της αποκατάστασης, της κάλυψης των ζημιών που αφορούν τις περιουσίες των συμπολιτών μας οι οποίοι επλήγησαν.

Θέλω να τονίσω ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει πια στη διάθεσή της ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο είναι δοκιμασμένο και το οποίο η απαίτηση μας είναι να τρέξει πολύ γρήγορα. Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε γιατί έχουμε χειριστεί και άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών με πολλαπλάσιους δικαιούχους.

Τα 10 σημεία

Άμεσα έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί, στο πλαίσιο του προγράμματος Anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους, όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών όπου εισέβαλε η φωτιά.

Από σήμερα, Τρίτη, 20/8/2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

.
.
Eurokinissi
..
..
Eurokinissi

Το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου - πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.

Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη, με πόρους του ΤΑΑ και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική, μέσω του προγράμματος Anti-nero.

..
..
Eurokinissi

Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. στρεμμάτων, με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής μεταρρύθμισης.

Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα, συνολικής επιφάνειας 42 εκ. στρεμμάτων.

..
..
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
..
..
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
..
..
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
..
..
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
..
..
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Κ. Δοξιάδης» που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.

Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικής προστασίας και περίπου 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και διαχείριση των δασών μας.

Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.

Έργα αποκατάστασης

Ως προς τα ζητήματα της ευρύτερης αποκατάστασης των εδαφών και της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Γενική Διεύθυνση Δασών έχει πια μεγάλη εμπειρία στη γρήγορη χαρτογράφηση της επικινδυνότητας των περιοχών και στη δρομολόγηση των σχετικών έργων.

«Έχουμε καινούργια εργαλεία στη διάθεσή μας, όπως τους θεσμούς των αναδόχων τέτοιων παρεμβάσεων και αναδόχων αναδασώσεων.

Η βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε τα έργα πολύ γρήγορα, ώστε οι βασικές παρεμβάσεις να γίνουν εντός τέτοιου χρονικού πλαισίου ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, τα όποια πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα εκδηλωθούν ως αποτέλεσμα ακραίων φαινομένων που μπορεί να έρθουν τους επόμενους μήνες».

Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής ήταν πάντα ένας γόρδιος δεσμός, με έναν μεγάλο κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, αλλά εδώ νομίζω ότι τα δύο ρέματα στα οποία αναφερθήκατε, είναι ρέματα τα οποία πρέπει να προταχτούν.

Τέτοιες παρεμβάσεις νομίζω ότι είναι αρκετά προφανείς σε ποια έκταση πρέπει να γίνουν -και μπορούν και πρέπει να γίνουν- και θα γίνουν σύντομα και με την όποια δική μας στήριξη.

Παρεμβάσεις πρόληψης

Πιστεύω ότι σε πολλά επίπεδα -και χαίρομαι γιατί είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από τους αρμόδιους- έχουμε κάνει βήματα προόδου, αλλά προφανώς ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν οι ίδιες οι εξελίξεις μας ξεπερνούν. Οφείλουμε όμως να κάνουμε μία αντικειμενική αποτύπωση του τι πήγε καλά, ποιες είναι οι παρεμβάσεις οι οποίες δούλεψαν, τι δεν πήγε καλά και πού πρέπει να βελτιωθούμε.

Και νομίζω ότι είναι κοινός τόπος, τουλάχιστον αυτά τα οποία έχουμε ακούσει, ότι οι παρεμβάσεις πρόληψης είναι παρεμβάσεις οι οποίες έχουν πραγματικό αποτύπωμα, ειδικά όταν γίνονται στοχευμένα, ειδικά όταν γίνονται σε δάση τα οποία έχουν ιδιαίτερη οικολογική αξία και ειδικά όταν γίνονται σε περιοχές οι οποίες είναι κοντά στον αστικό ιστό.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν μέσα από τα τρία προγράμματα Anti-nero δεν έχουν ξαναγίνει τις τελευταίες δεκαετίες, δεν ξέρω αν έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους σε αυτή την έκταση.

Είναι όμως επίσης δεδομένο ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα καθαρίσει όλα τα δάση της χώρας ή και όλα τα δάση της Αττικής. Γι’ αυτό και το νέο σχήμα διαχείρισης δασών για το οποίο μίλησε ο Υπουργός, το πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία οικονομία γύρω από τα δασικά οικοσυστήματα ώστε να υπάρχει και οικονομικό αντικείμενο μέσα από τη διαδικασία του καθαρισμού των δασών, έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Καθαρισμός των δασών

Θέλω να κάνω μία ειδική μνεία στο ζήτημα του καθαρισμού των οικοπέδων. Δοκιμάσαμε κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας. Πιστεύω ότι ήταν αναμφισβήτητα μια πολύ μεγάλη επιτυχία και μια συλλογική κατάκτηση.

Γιατί λέω συλλογική κατάκτηση; Διότι νομίζω ότι πια έχει καταστεί κοινός τόπος -και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το χαιρετίσω διότι παρά τις στεναχώριες, την οργή, το θυμό που πάντα μπορεί να συνοδεύουν τη φυσική καταστροφή-, αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε όλοι μαζί πια σε αυτή την προσπάθεια και ο καθένας πρέπει να κάνει το δικό του έργο έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια κλιματική κρίση η οποία πια είναι μπροστά μας.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι απολύτως αποκαλυπτικά ως προς την προστασία την οποία παρέχουν τα καθαρισμένα οικόπεδα στις ατομικές περιουσίες αλλά και τη μεγάλη διευκόλυνση στις προσπάθειες κατάσβεσης, διότι πολύ απλά η φωτιά δεν θα βρει την καύσιμη ύλη να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία συνέβαινε στο παρελθόν.

Τα κάναμε όλα τέλεια στους καθαρισμούς; Προφανώς και όχι, το κάναμε για πρώτη φορά.

Ήταν όμως μία μεγάλη επιτυχία πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε. Θα είμαστε πιο έτοιμοι του χρόνου έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους Δήμους με τις αποκομιδές των κλαδιών και των χόρτων τα οποία έχουμε καθαρίσει; Προφανώς και θα είμαστε.

Όμως αυτή είναι μία μεγάλη επιτυχία συλλογικής δράσης, την οποία πρέπει συνολικά να κεφαλαιοποιήσουμε εάν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα τις δικές μας περιουσίες.

Το παράδειγμα της Διώνης

Ήταν πολύ εντυπωσιακό. Όπως φαινόταν και από τον δορυφόρο, εκεί που είχαμε πρακτικά καθαρισμένες περιοχές είχαμε ουσιαστικά ελάχιστες ζημιές, και ουσιαστικά σταμάτησε και η φωτιά εκεί.

Άρα, αυτή είναι μία πολιτική στην οποία θα επιμείνουμε. Σκεφτόμαστε ήδη αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε του χρόνου. Και είναι μία πολιτική στην οποία θα χρειαστούμε πολύ μεγαλύτερη στήριξη και από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.
Το ζήτημα εδώ, ξέρετε, δεν είναι ούτε το πρόστιμο ούτε η τιμωρία.

Είναι η αυτονόητη υποχρέωση την οποία έχει ο καθένας να προστατεύσει την περιουσία του και ταυτόχρονα να συνδράμει σε μία συλλογική προσπάθεια.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό τουλάχιστον έχει γίνει πια κοινός τόπος όλων μας και πάνω σε αυτή την πολιτική θα μπορούμε να χτίσουμε έτσι ώστε του χρόνου να είμαστε καλύτεροι, του παραχρόνου να είμαστε ακόμα καλύτεροι.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε πυρόπληκτες περιοχές

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου - Λυκείου Νέας Πεντέλης, όπου τον υποδέχτηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και η Δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών στο γυμναστήριο, τις οποίες θα εκτελέσει ιδία δαπάνη η εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μετέβη στην Ιερά Μονή Πεντέλης, όπου έγινε δεκτός από τον ηγούμενο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια για τα ευρήματα όσον αφορά τον τρόπο εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονταν στο σημείο, τους οποίους ευχαρίστησε για το έργο τους.

Αμέσως μετά, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπου τον υποδέχτηκαν ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μανώλης Πλειώνης, ο Αντιπρόεδρος Σπύρος Βασιλάκος και ο Διευθυντής Υποστήριξης Ερευνών Θανάσης Μαρούσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα μέτρα πυροπροστασίας που είχε λάβει το Αστεροσκοπείο, προβαίνοντας σε τακτικό καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου και εγκαθιστώντας μηχανισμούς πυρόσβεσης.

Δημοφιλή