Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι έχει στο μυαλό του μια αμερικανική εδαφική επέκταση - αν σοβαρολογεί. Την περασμένη εβδομάδα, χλεύασε τους Καναδούς αξιωματούχους λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απορροφήσουν τον βόρειο γείτονά τους και να την κάνουν την 51η πολιτεία. Εν συνεχεία απείλησε να καταλάβει τη Διώρυγα του Παναμά ενώ την Κυριακή επανήλθε στο προσκήνιο η πρότερη επιθυμία του να αποκτήσει τη Γροιλανδία, μια επικράτεια της Δανίας που καλοβλέπει εδώ και καιρό.
Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για τη Γροιλανδία, ελάχιστες ώρες αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την επιθυμία του να αγοράσει την περιοχή της Αρκτικής. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Τρολς Λουντ Πούλσεν δήλωσε ότι το πακέτο είναι ένα ”διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων” σε κορώνες, ή τουλάχιστον 1,45 δισ. ευρώ. Χαρακτήρισε δε την χρονική στιγμή της ανακοίνωσης ως ”ειρωνεία της μοίρας”.
Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, οι τρεις ιδέες του Αμερικανού προέδρου είναι εντυπωσιακά παρόμοιες ως προς την εστίασή τους στην επέκταση του αποτυπώματος των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό. Φυσικά, όταν ο Τραμπ εξέφρασε φωναχτά την απειλή του να «πάρει πίσω» τη Διώρυγα του Παναμά αυτό το Σαββατοκύριακο, το έκανε με στόχο να εξασφαλίσει χαμηλότερα τέλη στα αμερικανικά πλοία που χρησιμοποιούν τη διάβαση για να ταξιδέψουν μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού.
Η πίεση στον Παναμά να μειώσει τα τέλη στα πλοία που χρησιμοποιούν το κανάλι θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στην αντιστάθμιση της αναμενόμενης αύξησης του κόστους των προϊόντων από τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει ο Τραμπ σε ξένα αγαθά.
«Η πρόθεσή του να καταλάβει τη Διώρυγα του Παναμά -την οποία περιέγραψε ως ″ζωτικό εθνικό πλεονέκτημα″, αν και έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που την ήλεγχε η Αμερική- αντανακλά την εθνικιστική ατζέντα που ο Τραμπ συχνά περιγράφει ως ″Πρώτα η Αμερική″», σημειώνεται στο επίμαχο δημοσίευμα.
Το βράδυ της Κυριακής, εξάλλου, ο Τραμπ χαρακτήρισε την απόκτηση της Γροιλανδίας «απόλυτη αναγκαιότητα» για «σκοπούς Εθνικής Ασφάλειας και Ελευθερίας σε ολόκληρο τον Κόσμο».
Μιλώντας στην Αριζόνα αυτό το Σαββατοκύριακο, επανέλαβε επίσης τα σχέδιά του να χαρακτηρίσει τα καρτέλ ναρκωτικών ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, προϊδεάζοντας για μια δυνητική χρήση στρατιωτικής βίας σε μεξικανικό έδαφος. Ο Τραμπ έχει απειλήσει να ρίξει βόμβες σε εργαστήρια φαιντανύλης και να στείλει ειδικές δυνάμεις για να εξοντώσουν τους ηγέτες των καρτέλ - μια εισβολή που θα μπορούσε να παραβιάσει την κυριαρχία του Μεξικού και να διαταράξει τις σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο δημοσίευσε μια μακροσκελή δήλωση στα ισπανικά και αγγλικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η ιδιοκτησία της διώρυγας είναι «μη διαπραγματεύσιμη».
«Καλώς ήρθατε στο Κανάλι των Ηνωμένων Πολιτειών», ανταπάντησε ο Τραμπ στο Truth Social, μαζί με μια φωτογραφία αμερικανικής σημαίας.
Ομοίως απορρίφθηκε και η πρόταση του Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία από τη Δανία, την οποία είχε ξανακάνει στην πρώτη του θητεία.
Ο πρωθυπουργός της αυτόνομης επικράτειας της Δανίας, Mute Egede, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα: «Η Γροιλανδία είναι δική μας» και «δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ προς πώληση».
Στον αντίποδα ο υπαινιγμός του Τραμπ περί προσάρτησης του Καναδά φαίνεται σαφώς λιγότερο σοβαρός και μοιάζει περισσότερο με ένα δημόσιο πικάρισμα στον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, αφότου οι δυο τους δείπνησαν πρόσφατα στο Μαρ-α-Λάγκο. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο, συνέχισε να υπογραμμίζει την ιδέα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Νομίζω ότι είναι μια υπέροχη ιδέα», έγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή του.
Πίσω από αυτό κρύβεται μια άλλη πρόκληση από πλευράς Τραμπ: η επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα που προέρχονται από τον Καναδά και το Μεξικό, που είναι ενδεικτική της προσέγγισής του στις διαπραγματεύσεις με ξένους ηγέτες.
«Από πολλές απόψεις», καταλήγει η ανάλυση του CNN, «το παιχνίδι έφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: οι ηγέτες και από τις δύο χώρες αναζήτησαν αμέσως σημείο επαφής με τον Τραμπ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τις ΗΠΑ σε ζητήματα συνόρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πηγή: Cnn.com