Σχέδιο Μπλίνκεν για την επόμενη ημέρα σε Γαζα και Παλαιστινιακό: 9 όροι και προϋποθέσεις για "ειρήνη"

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου παρουσιάζει μια συνεκτική(αν και ακόμη ασαφής)-"βάση" για συζήτηση, με κόκκινες γραμμές για Ισραλινούς-Παλαιστινιούς.
via Associated Press

Ένα βήμα πιο πέρα φαίνεται να πηγαίνει η Ουάσιγκτον στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο Μεσανατολικό με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να παρουσιάζει για πρώτη φορά μια πλατφόρμα για την επόμενη ημέρα μετά τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας.

Και μάλιστα, ο Άντονι Μπλίνκεν φαίνεται να θέτει φιλόδοξους στόχους κάνοντας αναφορές σε όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να περιλαμβάνει ”μια μελλοντική ειρήνη”.

Σε δηλώσεις του από το Τόκιο, όπου συνεδρίασαν οι ΥΠΕΞ της G7, o Μπλίνκεν επανέλαβε ρητά πως δεν πρέπει να υπάρξει νέα ισραηλινή κατοχή στην Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα, το ίδιο είχε δηλώσει εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου περί ”απ αόριστον ανάληψη ευθύνης της ασφάλεια στην Γάζα” μετά τον πόλεμο.

Ο Μπλίννκεν επίσης τόνισε πως ένα δεύτερο βασικό στοιχείο για την επίτευξη μιας μελλοντικής ειρήνης Παλαιστινίων-Ισραηλινών αποτελεί ο ”μη εκτοπισμός Παλαιστινίων από τη Γάζα...ούτε τώρα, ούτε μετά τον πόλεμο”.

Άλλες βασικές προϋποθέσεις είναι:

-Καμία χρήση της Γάζας ως βάση τρομοκρατικών οργανώσεων και βίαιων επιθέσεων

-Καμία προσπάθεια αποκλεισμού ή πολιορκίας της Γάζας

-Καμία μείωση των εδαφών της Λωρίδας της Γάζας

-Εγγυήσεις πως καμία τρομοκρατική απειλή δεν θα υπάρξει από τα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Ο Μπλίνκεν, είπε, πως συνεχίζει να εξετάζει μέτρα για την επίτευξη «βιώσιμης ειρήνης», επισημαίνοντας πως:

-Πρέπει να μπουν στο επίκεντρο «οι παλαιστινιακές φωνές και οι φιλοδοξίες (των Παλαιστινίων) για την επόμενη ημέρα στην Γάζα».

-Τα όποια σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν την ενοποίηση της Γάζας με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.

-Τα όποια σχέδια «πρέπει να περιλαμβάνουν έναν σταθερό μηχανισμό για την ανοικοδόμηση στη Γάζα» και να παρέχουν ένα «μονοπάτι για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους που ζουν δίπλα-δίπλα» σε δύο χωριστά κράτη.

«Πιστεύουμε ότι είναι τώρα η ώρα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το μέλλον. Ούτε αύριο, ούτε μετά τον πόλεμο, σήμερα».

Πως θα εξασφαλιστεί ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί απειλή μετά τον πόλεμο;

Μείζον θέμα βέβαια είναι το πώς θα εξασφαλιστεί, χωρίς συνεχή παρουσία του του Ισραήλ στην Γάζα ότι τα εδάφη της δεν θα είναι βάση τρομοκρατών μετά τον πόλεμο.

Σε αυτό, ίσως βοηθά η δήλωση του Ρον Ντέρμερ, υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων το Ισραήλ που παρείχε στο BBC διευκρινίσεις επί των δηλώσεων Νετανιαχου.

Όπως είπε, δεν είναι επιθυμητή η κατοχή του παλαιστινιακού θύλακα, το Ισραήλ όμως θέλει να αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να πραγματοποιούν στα εδάφη της Γάζας στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση αυτού που αποκάλεσε ως τρομοκρατική απειλή.

Οι δηλώσεις του αμερικανού και του ισραηλινού αξιωματούχου, συνηγορούν προς την επισήμανση της HuffPost Greece, αμέσως μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου το πρωί της Τρίτης πως το Τελ Αβίβ μάλλον επιθυμεί ένα μοντέλο Δυτικής Όχθης.

Όπως τονίσαμε, η ”ευθύνη για την ασφάλεια” είναι μια φράση που χρησιμοποιείται για ένα τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Βάσει των Συμφωνιών του Όσλο (την πρώτη Ισραηλινο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία από τη δεκαετία του 1990) ένα από τα συμφωνηθέντα ήταν ότι τμήματα της Δυτικής Όχθης θα ήταν υπό τον παλαιστινιακό δημοτικό έλεγχο και την ευθύνη της ισραηλινής ασφάλειας. Με άλλα λόγια, οι Ισραηλινοί επιχειρούν κατά το δοκούν όσον αφορά την επιβολή του νόμου και την τήρηση της τάξης, αλλά τα πιο πεζά, καθημερινά καθήκοντα όπως η συλλογή σκουπιδιών και η λειτουργία των σχολείων, θα ήταν ευθύνη των Παλαιστινίων.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης την Γάζα θα απαιτούσε όμως να υπάρχει ένας παλαιστινιακός φορέας έτοιμος να συνεργαστεί στη Γάζα με τους Ισραηλινούς και η Παλαιστινιακή Αρχή και επικεφαλής της Αμπας το έχει αποκλείσει.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση του το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους του από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.

Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007 κάτι που κατά μια ερμηνεία του διεθνούς δικαίου αποτελεί μορφή κατοχής και προβλέπει πως το Ισραήλ έχει συγκεκριμένες ευθύνες προς τον άμαχα πληθυσμό.

Δημοφιλή