Σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν ίχνη νικοτίνης στα χέρια, ακόμη κι αν ζουν σε σπίτια μη καπνιστών

Η ποσότητα νικοτίνης στα χέρια των παιδιών διαφέρει επίσης ανάλογα με το εισόδημα και τη φυλή στην οποία ανήκουν.
.
Olivia Birsan / 500px via Getty Images
.

Τα μικρά παιδία έχουν την τάση να πιάνουν τα πάντα - μοκέτες, τραπέζια, ρούχα, παιγνίδια κ.α.- και μετά να αγγίζουν το στόμα και το πρόσωπό τους. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στο παθητικό κάπνισμα από «τρίτο χέρι» (από «δεύτερο χέρι» είναι όσοι εισπνέουν τον καπνό των άλλων), ερχόμενα σε επαφή με τα απομεινάρια των χημικών ουσιών του τσιγάρου, που μένουν στη σκόνη και πάνω στις επιφάνειες των αντικειμένων.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 504 παιδιά έως 11 ετών και βρήκαν ότι τουλάχιστον το 97% είχαν ίχνη νικοτίνης στα χέρια τους. Μάλιστα, πάνω από το 95% των παιδιών προέρχονταν από «άκαπνα» νοικοκυριά, συνεπώς η έκθεση στη νικοτίνη οφειλόταν είτε σε επισκέπτες καπνιστές, είτε σε επαφή των παιδιών με αντικείμενα εκτός σπιτιού στα οποία είχε επικαθήσει η νικοτίνη.

Τα παιδιά από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος είχαν πιο εμφανή ίχνη νικοτίνης στα χέρια τους σε σχέση με εκείνα από οικογένειες υψηλού εισοδήματος. Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη για προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και σε άλλους χώρους.

«Αυτή η μελέτη κάλυψε ένα σημαντικό κενό. Έχουμε κάνει πολλή έρευνα σχετικά με το παθητικό κάπνισμα σε ιδιωτικά σπίτια, αυτοκίνητα, ξενοδοχεία και καζίνο, αλλά δεν είχαμε πρόσβαση σε κλινικούς πληθυσμούς», δήλωσε ο Τζόρτν Ματ Matt, καθηγητής ψυχολογίας στο SDSU. και διευθυντής του Thirdhand Smoke Resource Center.

Είναι σημαντικό ότι οι προσπάθειες για την προστασία των παιδιών από την έκθεση στον καπνό βρέθηκαν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές σε αυτούς τους ευάλωτους πληθυσμούς. Οι γονικές προφυλάξεις, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος στο σπίτι και το αυτοκίνητο, μείωσαν δραματικά την ποσότητα νικοτίνης που ανιχνεύτηκε στα χέρια αυτών των παιδιών.

Η Μελίντα Μάχαμπι-Γκίτενς, παιδίατρος και κλινική ερευνήτρια στο Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, η οποία ηγήθηκε της συλλογής δεδομένων για την μελέτη, είπε: «Θα πρέπει να συμπεριληφθεί το παθητικό κάπνισμα ως μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος των γονέων».

Η ποσότητα νικοτίνης στα χέρια των παιδιών διέφερε επίσης ανάλογα με το εισόδημα και τη φυλή.

Τα παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος είχαν σημαντικά περισσότερη νικοτίνη στα χέρια τους από τα παιδιά από οικογένειες υψηλότερου εισοδήματος. Τα παιδιά των μαύρων γονέων είχαν υψηλότερες ποσότητες νικοτίνης στα χέρια τους από τα παιδιά λευκών ή πολυφυλετικών γονέων.

«Με την Covid, όλοι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Εάν ζείτε σε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι καπνίζουν ή κάπνιζαν παλιά, θα εκτεθείτε περισσότερο στο παθητικό κάπνισμα από ό,τι πριν», πρόσθεσε ο Ματ. «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία της ποιότητας των εσωτερικών περιβαλλόντων».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν να αναλύουν άλλους δείκτες έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και να διερευνήσουν τα αποτελέσματα για την υγεία.

Πηγή: Medicalxpress