Σχολικά λεωφορεία επικίνδυνα για τα παιδιά. Εάν είσαι γονιός μη μένεις αμέτοχος

Σχολικά λεωφορεία επικίνδυνα για τα παιδιά. Εάν είσαι γονιός μη μένεις αμέτοχος
jetcityimage via Getty Images

Το διάβασα, το ξαναδιάβασα, ζήτησα και να μού το επιβεβαιώσουν και έχω μείνει άλαλος, ίσως γιατί μου είναι αδύνατον να το πιστέψω : Σε 5.826 ελέγχους λοιπόν που έγιναν σε ΣΧΟΛΙΚΑ λεωφορεία, διαπιστώθηκαν πάνω από 300 παραβάσεις τον πρώτο μήνα. Θέλετε να το επαναλάβω ή το διαβάσατε καλά; Να το ξαναπώ με λίγα λόγια: 317 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε 5.826 ελέγχους που έγιναν σε σχολικά λεωφορεία, τον πρώτο μήνα της σχολικής περιόδου. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραβίαση του ορίου ταχύτητας (63), όπως και στους ταχογράφους (47), ενώ βεβαιώθηκαν και 37 περιστατικά για μη χρήση ζωνών ασφαλείας.


Και αυτό το σύντομό μου σημείωμα, απευθύνεται όχι τόσο στους πάσης φύσεως «αρμόδιους» και «υπεύθυνους» - αν υπάρχουν αρμόδιοι και υπεύθυνοι πια- αλλά στους γονείς των μαθητών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε σχολεία που παρέχουν μεταφορά με «Σχολικά Λεωφορεία». Μα αυτά δεν είναι σχολικά λεωφορεία που παραλαμβάνουν μικρούς μαθητές για να τους πάνε στο σχολείο ή για να τους επιστρέψουν στο σπίτι τους! Είναι κινητές λαιμητόμοι, είναι δολοφονικά εργαλεία, είναι δημόσιος κίνδυνος. Και οι οδηγοί τους δεν είναι επαγγελματίες άνθρωποι, σαν κι εσάς και σαν κι εμένα που αγωνίζονται για το μεροκάματό τους, δουλεύοντας τίμια και σκληρά και με αφοσίωση στο έργο τους. Είναι υποψήφιοι δολοφόνοι που τους αξίζει παραδειγματική τιμωρία. Και δε γενικεύω, προς Θεού. Λέμε για τους παραβάτες που εντοπίστηκαν, αλλά και για όλους όσους κυκλοφορούν ακόμη εκεί έξω.

Προσέξτε τώρα: Στις 20 Σεπτεμβρίου, μόλις είχε συμπληρωθεί μια εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής είχε κάνει 1179 ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία και είχε διαπιστώσει 53 παραβάσεις. Την πρώτη εβδομάδα παρακαλώ. Τι να κάνει η τροχαία; Επέβαλε τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενημέρωσε – φαντάζομαι- τους «αρμόδιους» και τους «υπεύθυνους» και ανακοίνωσε ότι οι τροχονομικοί έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Με τη συμπλήρωση ενός μηνός, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν κατά το διάστημα 11/9- 11/10 ήταν : Παραβίαση ορίου ταχύτητας 63- Ταχογράφος 47- Μη χρήση ζωνών ασφαλείας 37- Έλλειψη πυροσβεστήρα 16- Φθαρμένα Ελαστικά 11- Στέρηση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου 11- Στέρηση προβλεπόμενης άδειας οδήγησης 7- Έλλειψη φαρμακείου 7 και βιβλίου ρεπό 7- Μη αναγραφή ορίων ταχύτητας 6- Έλλειψη ζωνών ασφαλείας 3- Μεταφορά υπεράριθμων μαθητών 1- Παραβίαση σημάνσεων 1- Κίνηση σε αντίθετο ρεύμα 1- Έλλειψη συνοδού 1 και «Λοιπές παραβάσεις» 98.

Αυτά τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Αλλά και στα τέλη της περασμένης σχολικής περιόδου, σε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό οδηγών σχολικών λεωφορείων προκειμένου να διαπιστωθεί η διασφάλιση των παιδιών που μεταφέρονται με τα οχήματα από και προς σχολικά συγκροτήματα που πραγματοποίησαν άνδρες της Τροχαίας στην Αττική, ελέγχθηκαν 303 λεωφορεία μεταφοράς μαθητών, βεβαιώθηκαν, 42 παραβάσεις και επιπλέον συνελήφθησαν δύο οδηγοί Ι.Χ.Ε. αυτ/των τύπου VAN, για υποκλοπή μεταφορικού έργου, διότι μετέφεραν μαθητές από και προς σχολικά συγκροτήματα στις περιοχές των Δήμων Κρωπίας και Ασπροπύργου, ενώ το συγκεκριμένο μεταφορικό έργο είχε ανατεθεί σε άλλο μεταφορέα.

Και για να μην αναρωτιέστε: Οι συλληφθέντες – τότε, το Μάιο- είχαν οδηγηθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών, ενώ επίσης είχαν εκδοθεί αναζητήσεις για τη σύλληψη των ιδιοκτητών των εν λόγω οχημάτων. Παράλληλα, ενημερώθηκαν λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες, όπως το Σ.Δ.Ο.Ε. και η Περιφέρεια, για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Μπράβο λοιπόν. Συγκινήθηκα. Για να μην πάω λοιπόν και παλαιότερα, μένω στο Μάιο και τον Σεπτέμβριο φέτος και ρωτώ: Τι έγινε; Τιμωρήθηκαν οι ένοχοι / υπεύθυνοι; Βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες; Τιμωρήθηκαν; Αποκαταστάθηκαν οι βλάβες και οι ελλείψεις;


Και ρωτώ και τους γονείς; Τα είχατε μάθει αυτά; Σας τα είχαν πει, έστω τα παιδιά σας; Κάνατε κάτι; ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΤΕ; Δικά σας είναι τα παιδιά. Ποιος περιμένετε να ενδιαφερθεί περισσότερο; Οι «αρμόδιοι» και «υπεύθυνοι»; Όχι, δεν σας ζητώ να πάρετε το νόμο στα χέρια σας, αλίμονο. Αλλά κάντε κάτι. Ρωτήστε διευθυντές σχολείων, δικηγόρους, σχολικούς συμβούλους, δημοτικούς συμβούλους, βουλευτές…… μιλάμε για τα παιδιά σας! Πιέστε για το αυτονόητο γιατί στην Ελλάδα ΔΕΝ ισχύει. Αναγκάστε εσείς τους «αρμόδιους» και «υπεύθυνους» να κάνουν τη δουλειά τους.

Δημοφιλή