ΟΗΕ: Σε 286 χρόνια μπορούμε να αρχίσουμε να ελπίζουμε στην πλήρη ισότητα των φύλων

Η έκθεση προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν έως και 286 χρόνια για να καλυφθούν τα κενά στη νομική προστασία και να αρθούν οι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις.
EDUARDO SOTERAS via Getty Images

Η επίτευξη της πλήρους ισότητας μεταξύ των φύλων, δηλαδή ένας από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), ενδέχεται να πάρει έως και 300 χρόνια εάν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός προόδου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου από τις UN Women και το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (ΟΗΕ DESA).

Η μελέτη αποκαλύπτει πώς οι ανισότητες μεταξύ των φύλων επιδεινώνονται ενόψει των διαδοχικών παγκόσμιων κρίσεων, όπως η πανδημία της COVID-19, οι βίαιες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις κατά της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων των γυναικών. Ως αποτέλεσμα, οι χώρες δεν θα είναι σε θέση μέσα σε οκτώ χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2030, να ανταποκριθούν στο στόχο περί ισότητας.

«Είναι κρίσιμο να συσπειρωθούμε τώρα, προκειμένου να επενδύσουμε σε γυναίκες και κορίτσια, ώστε να ανακτήσουμε και να επιταχύνουμε την πρόοδο. Τα δεδομένα δείχνουν αναμφισβήτητες οπισθοδρομήσεις στη ζωή των γυναικών, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας των παγκόσμιων κρίσεων και αφορούν τα εισοδήματα, την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την υγεία. Όσο περισσότερο χρόνο κάνουμε για να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, τόσο περισσότερο θα κοστίσει σε όλους μας». προειδοποιεί η Σίμα Μπάους, Εκτελεστική Διευθύντρια του UN Women.

Χωρίς ταχεία δράση, τα νομικά συστήματα που δεν απαγορεύουν τη βία κατά των γυναικών ούτε προστατεύουν τα δικαιώματά τους στο γάμο και την οικογένεια, ίσως διαποτίσουν και τις επόμενες γενιές.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, θα χρειαστούν έως και 286 χρόνια για να καλυφθούν τα κενά στη νομική προστασία και να αρθούν οι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις.

Πώς επηρεάζονται οι πιο ευάλωτοι επηρεάζονται

Επιπλέον, θα χρειαστούν 140 χρόνια για να επιτύχουν οι γυναίκες ίση εκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις στο χώρο εργασίας και 40 χρόνια, προκειμένου αυτό να επιτευχθεί και στα εθνικά κοινοβούλια.

Εν τω μεταξύ, για να εξαλειφθεί ο παιδικός γάμος έως το 2030, η πρόοδος θα πρέπει να είναι 17 φορές ταχύτερη από ό,τι την τελευταία δεκαετία, καθώς τα κορίτσια από τα φτωχότερα αγροτικά νοικοκυριά και τις περιοχές που πλήττονται από πολεμικές συγκρούσεις αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο.

«Οι διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των ΣΒΑ, με τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες του κόσμου να επηρεάζονται δυσανάλογα, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα κορίτσια. Η ισότητα των φύλων αποτελεί το θεμέλιο για την επίτευξη όλων των ΣΒΑ και θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο», επισημαίνει η Μαρία Φρανσέσκα Σπατολιτσάνο, Βοηθός Γενικός Γραμματέας του UN DESA.

Η ακραία φτώχεια αυξάνεται

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης μια ανησυχητική ανατροπή στη μείωση της φτώχειας, με την αύξηση των τιμών να επιδεινώνει την κατάσταση.

Μέχρι το τέλος του έτους, περίπου 383 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σε σύγκριση με 368 εκατομμύρια άνδρες και αγόρια. Πολλοί περισσότερες θα λαμβάνουν ανεπαρκές εισόδημα για να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως τροφή, ρούχα και στέγαση στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Η εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και ο συνεχιζόμενος πόλεμος επιδεινώνουν περαιτέρω την επισιτιστική ανασφάλεια, ειδικά μεταξύ των γυναικών και των παιδιών. Ο πόλεμος οδήγησε σε περιορισμένες προμήθειες σιταριού, λιπασμάτων και καυσίμων, ενώ ωθεί τον πληθωρισμό.

Η δύναμη της εκπαίδευσης

Άλλα τρομακτικά στοιχεία από την έκθεση αποκαλύπτουν ότι παγκοσμίως, οι γυναίκες στερήθηκαν περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια εισοδήματος εξαιτίας της πανδημίας. Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας προβλέπεται να μειωθεί φέτος στο 50,8%, σε σύγκριση με ΤΟ 51,8% το 2021.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την Μεταμόρφωση της Εκπαίδευσης, η οποία θα συγκληθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μέσα στον Σεπτέμβριο.

Αν και δεν αρκεί από μόνη της, η καθολική εκπαίδευση των κοριτσιών θα βοηθούσε στην ενίσχυση της ισότητας των φύλων.

Κάθε επιπλέον έτος σχολικής φοίτησης μπορεί να αυξήσει τις μελλοντικές αποδοχές ενός κοριτσιού έως και 20%, με περαιτέρω επιπτώσεις στη μείωση της φτώχειας, στην καλύτερη υγεία κάθε μητέρας, στη χαμηλότερη παιδική θνησιμότητα, στη μεγαλύτερη πρόληψη του HIV και στη μείωση της βίας κατά των γυναικών.

Πηγή: news.un.org

Δημοφιλή