Σε αυτή τη χώρα η κυβέρνηση ζητά από τους εργαζόμενους να μην δουλεύουν τα πρωινά της Δευτέρας

Σε αυτή τη χώρα η κυβέρνηση ζητά από τους εργαζόμενους να μην δουλεύουν τα πρωινά της Δευτέρας
Issei Kato / Reuters

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναγκάζεται να λάβει πιο δραστικά μέτρα για το burn out των εργαζόμενων στη χώρα.

Πλέον ζητά από τις εταιρείες να δίνουν ρεπό στους εργαζόμενούς τους τα πρωινά της Δευτέρας, σε μια ακόμη προσπάθεια να βελτιώσει τα αρνητικά ρεκόρ της χώρας στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των πολιτών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εκτιμά ότι η «Φωτεινές Δευτέρες» θα δώσουν στους εργαζόμενους την απαραίτητη ανάσα στο ήδη υπερφορτωμένο εργασιακό πρόγραμμα. Βέβαια ανάλογες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ιδέα ήρθε από ένα άλλο μέτρο που εφαρμόστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, τις Premium Fridays, όπου οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να επιτρέπουν στους υπαλλήλους να φεύγουν νωρίτερα τις Παρασκευές. Στόχος ήταν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους ή ακόμη και στα μαγαζιά, για να δοθεί μια ώθηση στην κατανάλωση.

Το τελευταίο μέτρο προβλέπει για τις εταιρείες να ζητά από τους εργαζόμενους να μην πηγαίνουν τις Δευτέρες στο γραφείο από το πρωί, αλλά μετά το μεσημέρι, και η πρόταση αφορά στις Δευτέρες μετά την τελευταία Παρασκευή του μήνα.

Το υπουργείο εφάρμοσε ήδη το μέτρο για τους υπαλλήλους του, λέγοντας ότι δεν επηρέασε τη δουλεία του υπουργείου.

Μένει ωστόσο να δούμε πόσες εταιρείες θα το εφαρμόσουν.

Μια έρευνα που διεξήχθη ένα χρόνο μετά την εφαρμογή των Premium Fridays διαπίστωσε ότι μόλις το 11,2% των εργαζομένων έφευγαν τελικά από την δουλειά τους νωρίτερα τις Παρασκευές, αφού οι εταιρείες διαμαρτύρονται ότι ήταν μεγάλος ο φόρτος εργασίας για να δώσουν στους υπαλλήλους επιπλέον ελεύθερο χρόνο.

Η Ιαπωνία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την εργασιακή της κουλτούρα μετά την αυτοκτονία της Matsuri Takahashi, μιας 24χρονης υπαλλήλου της διαφημιστικής Dentsu, το 2015. Τους μήνες πριν την αυτοκτονία της είχε δουλέψει πάνω από 100 ώρες υπερωρίες. Οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει το θάνατό της ως karoshi ή θάνατο από υπερβολική εργασία.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή