Σε βραχώδη ακτή της παραλίας Σελίνια Σαλαμίνας εθεάθη εκ νέου το πρωί η νεαρή φάλαινα που εγκλωβίστηκε χθες το πρωί στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου.
Όπως αναφέρει η ομάδα Διάσωσης του ΑΡΙΩΝ ειδοποιήθηκε άμεσα το τοπικό λιμεναρχείο και η κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ για την επαναπροσάραξη του Ζιφιού στη Σαλαμίνα στον Σαρωνικό κόλπο.
Ήδη στο θαλάσσιο θηλαστικό παρέχεται εκ νέου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ στην επιχείρηση συνδράμει ομάδα δυτών των ΟΥΚ. Η μικρή φάλαινα είχε οδηγηθεί χθες στην ανοικτή θάλασσα, και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει -σύμφωνα με οδηγίες καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Εφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος και τις είχαν προσφερθεί οι πρώτες βοήθειες, ενώ είχαν διενεργηθεί και ιατρικές εξετάσεις.
Η κατάσταση της υγείας του θαλάσσιου κήτους παραμένει σταθερή, αλλά κρίσιμη καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης.
Αναλυτικότερα, χθες βράδυ σκάφη του Λιμενικού Σώματος οδήγησαν τη μικρή φάλαινα σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από την ακτή του Παλαιού Φαλήρου, μετά τη διαπίστωση των κτηνιάτρων ότι είχε αποκαταστήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την πλευστότητα της και έδειχνε διάθεση να βγει στα ανοιχτά. Καθ′ όλη τη διάρκεια της νύχτας το σκάφος τη συνόδευε για να την προστατεύσει από ενδεχόμενη σύγκρουση με διερχόμενα σκάφη.
Ωστόσο τα ξημερώματα η φάλαινα κατευθύνθηκε ανατολικά της Σαλαμίνας και από τις 10 το πρωί βρίσκεται σε βραχώδη περιοχή στον όρμο Σελήνια. Στο σημείο βρίσκεται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δύτες του λιμενικού σώματος και της Lifeguard Hellas, ενώ εξειδικευμένοι κτηνίατροι χορήγησαν στο θηλαστικό ειδική φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά, κορτιζόνη, παυσίπονα).
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Το θηλαστικό έδειξε να αντιδρά καλά στη φαρμακευτική αγωγή που του χορηγήθηκε χθες, αλλά το γεγονός ότι επιστρέφει σήμερα στα ρηχά δεν είναι ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι πρόκειται για είδος που ζει σε μεγάλα βάθη. Παρέχουμε κάθε δυνατή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη νεαρή ραμφοφάλαινα. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Λιμενικό, εθελοντές των ΜΚΟ, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Νατάσας Κομνηνού. Ανάλογα με την πορεία της υγείας του ζώου και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή θα αποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειες μας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ