O αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάζονται σε σύγχρονες μορφές δουλείας λόγω φτώχειας και άλλων κρίσεων έχει αυξηθεί κατά 1/5 τα τελευταία χρόνια, στα περίπου 50 εκατομμύρια, ανέφερε τη Δευτέρα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).
Πάνω από από τους μισούς εξ αυτών εξαναγκάζονταν να δουλεύουν παρά τη θέλησή τους και οι υπόλοιποι είχαν εξαναγκαστεί σε γάμους, σύμφωνα με τον ILO.
Και οι δύο περιπτώσεις περιλαμβάνονται στον ορισμό της σύγχρονης δουλείας, καθώς περιλαμβάνουν άτομα που «δεν μπορούν να αρνηθούν ή δεν μπορούν να φύγουν λόγω απειλών, βίας, παραπλάνησης, κατάχρησης εξουσίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού», πρόσθεσε.
Η κατάσταση είχε επιδεινωθεί λόγω κρίσεων όπως του κορονοϊού, ένοπλες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή, που αφήνει περισσότερους ανθρώπους σε ακραία φτώχεια και εξαναγκάζει περισσότερους να μεταναστεύσουν, σύμφωνα με την οργάνωση.
«Νομίζω...πως απλά χαλαρώσαμε τις προσπάθειές μας» είπε ο γενικός διευθυντής του ILO, Γκάι Ράιντερ, στο Reuters, ζητώντας βελτιώσεις στις πρακτικές πρόσληψης και επιθεωρήσεις εργασίας.
Όπως είπε τα εμπορικά μέτρα όπως απαγορεύσεις προϊόντων και εισαγωγών που φτιάχνονταν με εξαναγκασμένη εργασία που εξετάζονταν από την ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν.
Συγκριτικά με τις τελευταίες μετρήσεις, που έγιναν το 2016, ο αριθμός των ανθρώπων υπό συνθήκες σύγχρονης δουλείας έχει αυξηθεί κατά περίπου 9,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με την αναφορά.
Ο ILO, που βασίζει τις εκτιμήσεις του εν μέρει σε έρευνες που γίνονται σε νοικοκυριά, διαπίστωσε πως πάνω από το μισό του συνόλου της εξαναγκασμένης εργασίας λάμβανε χώρα σε χώρες μέσου προς υψηλού και υψηλού εισοδήματος, με τους μετανάστες να έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν από ό,τι οι ντόπιοι.
Σε ένα σημείο της αναφοράς ο ILO λέει πως το Κατάρ- που είχε βρεθεί αντιμέτωπο με κατηγορίες για παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων μεταναστών που εργάζονταν εν όψει του Μουντιάλ του Νοεμβρίου- είχε σημειώσει «σημαντική πρόοδο» από τότε που άνοιξε γραφείο του ILO εκεί τον Απρίλιο του 2018.
Η αναφορά επίσης κάνει λόγο για προβληματισμούς περί καταγγελιών για εξαναγκασμένη εργασία σε τμήματα της Κίνας.
Με πληροφορίες από Reuters