Το έργο του Γκούσταβ Κλιμτ «Insel im Attersee» (1902) βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στις 16 Μαΐου, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης 45 εκατομμύρια δολάρια.
Ο γκαλερίστας του Κλιμτ, αυστριακός ιστορικός τέχνης Ότο Κάλιρ είχε συμπεριλάβει το έργο σε μία από τις πρώτες εκθέσεις του, όταν εγκαινίασε τη Galerie St. Etienne στη Νέα Υόρκη το 1939. Ο Κάλιρ μετακινήθηκε από την Αυστρία στη Λουκέρνη, στη συνέχεια στο Παρίσι και τελικά στη Νέα Υόρκη μεταξύ 1938 και 1939 εξαιτίας του ναζιστικού καθεστώτος, διασώζοντας όσα έργα μπόρεσε καλλιτεχνών όπως των Κλιμτ, Έγκον Σίλε και ’Αλφρεντ Κούμπιν.
Ο Κλιμτ επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη φύση και περνούσε τα καλοκαίρια του στην αυστριακή και ιταλική ύπαιθρο. Συχνά παραθέριζε μαζί με τη σύντροφο της ζωής του, την αυστριακή σχεδιάστρια μόδας Εμίλιε Φλέγκε και την οικογένειά της στο σπίτι τους στη λίμνη Attersee μετά το θάνατο του αδελφού του του Ερνστ ο οποίος άφησε χήρα τη μεγαλύτερη αδελφή της Εμίλιε, Ελένε.
Το 1900, ο Κλιμτ άρχισε τις εξερευνήσεις στη λίμνη στρέφοντας κυρίως το βλέμμα στoυς εναλλασσόμενους ιριδισμούς του νερού. Η πρώτη της απεικόνιση - ένας ομιχλώδης με ψυχρούς χρωματικούς τόνους πίνακας - ανήκει στο Leopold Museum. Στον πίνακα «Insel im Attersee», ο ζωγράφος διεύρυνε τη χρωματική παλέτα του για να συλλάβει τις αντανακλάσεις του φωτός στους κυματισμούς της λίμνης.
Γιατί η τιμή πώλησης μπορεί να ξεπεράσει τα 45 εκατ. δολάρια
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes -που αναφέρει ότι η τιμή πώλησης μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. δολάρια- το 2011, ο πίνακας του Γκούσταβ Κλιμτ «Litzlberg am Attersee» πωλήθηκε έναντι 40,4 εκατ. δολαρίων από τον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης.
Πέρυσι, δημοσίευμα του The Art Newspaper ανέφερε ότι το «Το Birch Forest (1903) σημείωσε νέο ρεκόρ, με τιμή πώλησης 104,5 εκατ. δολάρια. Το έργο που ανήκε στη συλλογή του συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, συμπεριλήφθηκε στη μεγαλύτερη δημοπρασία στην ιστορία της τέχνης, που διοργανώθηκε από τον Christie’s της Νέας Υόρκης τον περασμένο Νοέμβριο.
Η αξία των έργων του κορυφαίου Αυστριακού καλλιτέχνη εκτινάχθηκαν μετά τη διαμάχη για έναν από τους διασημότερους πίνακες του, τη «Γυναίκα από Χρυσό» (Πορτρέτο της Adele Bloch-Bauer I), στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το πορτρέτο της Adele Bloch-Bauer, συζύγου του Αυστριακού τραπεζίτη και βιομήχανου Ferdinand Bloch-Bauer, ο οποίος ζήτησε από τον Κλιμτ να απαθανατίσει τη γυναίκα του, όταν εκείνη ήταν 25 ετών, είχε κλαπεί από τους Ναζί το 1941 και βρισκόταν στην Oesterreichische Galerie Belvedere της Βιέννης. Το έργο επιστράφηκε στη νόμιμη κληρονόμο Maria Altmann, ανιψιά της οικογένειας, η οποία το πούλησε στην Neue Galerie έναντι 135 εκατ. δολαρίων το 2006.
Τα πορτρέτα του Κλιμτ σήμερα ξεπερνούν συχνά τα 100 εκατ. δολάρια. Το δεύτερο πορτρέτο που απεικονίζει την Adele Bloch-Bauer πωλήθηκε στην Όπρα Γουίνφρεϊ στην τιμή των 87,9 εκατ. δολαρίων το 2006 και στη συνέχεια μεταπωλήθηκε σε Κινέζο συλλέκτη, το 2017, για 150 εκατομμύρια δολάρια. Ο πίνακας παρουσιάστηκε στη Neue Galerie, στη Νέα Υόρκη, από το 2016 έως το 2018, αλλά εμφανίστηκε ξανά σε μια έκθεση στο Μουσείο Βαν Γκογκ το 2023 από την HomeArt, εταιρεία συμβούλων που ανήκει σε μία ισχυρή εταιρεία του Χονγκ Κονγκ.
Αν και τα τοπία δεν αγγίζουν ιστορικά τόσο υψηλές τιμές, το γεγονός ότι πρόκειται για τη δημοπρασία ενός πίνακα που διαφημίζεται ως το μοναδικό έργο του Κλιμτ με τοπίο και βρίσκεται σε χέρια ιδιώτη, σε συνδυασμό με τη συγκυρία της κλιματικής αλλαγής, ίσως κάνει την έκπληξη.