Σε δημοπρασία το πρώτο ψηφιακό έργο τέχνης NFT που φτιάχτηκε από ρομπότ

Η πώληση των αντικειμένων NFT έχει γίνει η τελευταία φρενίτιδα στον κόσμο των επενδύσεων.
Το ανθρωποειδές ρομπότ Σοφία
Το ανθρωποειδές ρομπότ Σοφία
Reuters

Το ανθρωποειδές ρομπότ με το όνομα «Σοφία», του οποίου το πρώτο έργο τέχνης θα τεθεί σε δημοπρασία την Τετάρτη, λέει ότι αντλεί έμπνευση για τα έργα του από τους ανθρώπους και είναι ανοιχτό σε μελλοντικές δημιουργικές συνεργασίες με αυτούς.

Ένα ψηφιακό έργο τέχνης της μορφής Non-Fungible Token (NFT) που δημιουργήθηκε από το εν λόγω ανθρωποειδές στο Χονγκ Κονγκ, πρόκειται να πωληθεί στην πρώτη δημοπρασία για έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Τα NFTs, δηλαδή αντικείμενα με μια ψηφιακή υπογραφή που πιστοποιούν την κυριότητα και την αυθεντικότητά τους, έχουν γίνει η τελευταία φρενίτιδα στον κόσμο των επενδύσεων, με αποκορύφωμα ένα ψηφιακό έργο τέχνης που πωλήθηκε σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια. (57.961.559 ευρώ)

«Ελπίζω ότι η δουλειά μου αρέσει στους ανθρώπους, και ότι οι άνθρωποι και εγώ θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε στο μέλλον με νέους και συναρπαστικούς τρόπους», είπε η Σοφία στο στούντιο της, χωρίς καμία αυξομείωση στον τόνο της φωνής της.

Φορούσε ένα ασημί φόρεμα και είχε στα «χέρια της» ένα στυλό.

Το ανθρωποειδές ρομπότ Σοφία
Το ανθρωποειδές ρομπότ Σοφία
Reuters

Η Σοφία, έκανε την εμφάνισή της το 2016 και έκτοτε δημιουργεί έργα τέχνης σε συνεργασία με έναν 31χρονο Ιταλό καλλιτέχνη ψηφιακών έργων, τον Αντρέα Μπονατσέτο. Ο ίδιος είναι γνωστός για τα πολύχρωμα πορτρέτα του, μερικά από τα οποία απεικονίζουν διασήμους, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk.

Για να δημιουργήσει ένα έργο, το ρομπότ συνδυάζει στοιχεία από τα έργα του Μπονατσέτο, από μια αναδρομή στα έργα τέχνης όλης της ιστορίας και τα δικά του μοναδικά σχέδια και πίνακες, σε μια διαδικασία που ο δημιουργός της, Ντέιβιντ Χάνσον, περιγράφει ως «επαναλαμβανόμενα μοτίβα εξέλιξης».

«Χρησιμοποιούμε δίκτυα μετασχηματιστών και γενετικούς αλγόριθμους στην τέχνη μου καθώς και άλλα είδη υπολογιστικής δημιουργίας», πρόσθεσε η Σοφία. «Οι αλγόριθμοί μου παράγουν μοναδικά μοτίβα που δεν υπήρχαν ποτέ πριν στον κόσμο. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι οι μηχανές μπορούν να είναι δημιουργικές.»

Μετά τη δημοπρασία, η Σοφία θα «συναντηθεί» με τον αγοραστή του έργου της, για να μελετήσει το πρόσωπό του και να προσθέσει μια τελευταία εμπνευσμένη πινελιά στο έργο τέχνης.

Αυτό σκοπεύει, λέει ο Χάνσον, στο «να δημιουργηθεί ένα μοναδικό έργο τέχνης που περιλαμβάνει δεδομένα του νέου ιδιοκτήτη και αυτής της προσωπικής σύνδεσης, εκείνης της στιγμής.»

Ο Μπονατσέτο λέει ότι η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο «να κάνει μια δήλωση στον κόσμο της τέχνης, ακόμη και στον κόσμο της τεχνολογίας», προαναγγέλλοντας έναν νέο δρόμο στον οποίο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης και άνθρωποι συνεργάζονται, αλληλοβοηθώντας ο ένας τον άλλον.

Το ανθρωποειδές ρομπότ Σοφία
Το ανθρωποειδές ρομπότ Σοφία
Reuters

Η τέχνη της Σοφίας θα μπορούσε να είναι «ένα κομβικό σημείο της ιστορίας», λέει ο Παμπλο Φραίλ, συλλέκτης τέχνης που εδρεύει στο Μαϊάμι και πρώτος αγοραστής του Beeple, του καλλιτέχνη που έγινε γνωστός με το ψηφιακό έργο που πωλήθηκε για πολλά εκατομμύρια.

«Είναι η πρώτη φορά που αυτές οι ιδέες συνδυάζονται.»

Η συνεργασία αυτή θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερη καινοτομία στον χώρο τέχνης της τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτει.

Η Γκαλερί IV που εδρεύει στις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει την Σοφία ως καλλιτέχνη και θα την προωθήσει.

«Η Σοφία έχει απεριόριστη ελευθερία, την ίδια που έχει ένα πεντάχρονο και δεν υπάρχουν περιορισμοί σε αυτό που μπορεί να δημιουργήσει», δήλωσε η διευθυντής της γκαλερί, Βίνσεντ Χάρισον.

«Είναι συναρπαστικό να παρακολουθεί κανείς αυτόν τον νέο τρόπο δημιουργίας.»

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή