Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι μία τέτοια ρύθμιση ήταν πάγιο αίτημα των φορέων της αγοράς.
Όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, το Σχέδιο Νόμου χαρακτηρίζεται ως:
1ον. Ολιστικό, καθώς καταργούνται όλες οι προηγούμενες, διάσπαρτες σχετικές διατάξεις και πλέον θα υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο, που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.
2ον. Επιχειρηματικά γόνιμο, καθώς δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς των επιχειρήσεων στη βιωσιμότητα, επανεκκίνησης της επιχειρηματικότητας, μέσω της δεύτερης ευκαιρίας, και καταπολεμά το φαινόμενο των επιχειρήσεων «ζόμπι», που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της διαρκούς συσσώρευσης χρεών.
3ον. Κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο, καθώς ξεκαθαρίζει «η ήρα από το στάρι», αφού –όπως λένε από το οικονομικό επιτελείο- πίσω από τους χιλιάδες ευάλωτους πολίτες κρύβονται, τόσα χρόνια, αρκετοί «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Απαιτείται άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι ύπαρξης περιουσίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα για τις πραγματικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
4ον. Καινοτόμο, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την εισαγωγή προληπτικού μηχανισμού για την έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη, έτσι ώστε να μην χρεοκοπήσει.
Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι για όλους αυτούς τους λόγους, είναι εθνικά αναπτυξιακό, καθώς αφαιρεί τα βάρη οφειλών από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ απελευθερώνει τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε να δώσουν ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αυτό που επίσης υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση, είναι ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά τον κόσμο της εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, συνθέτει ένα συνεκτικό και δυναμικό πλαίσιο που απαλλάσσει από τα προβλήματα του παρελθόντος και που διέπεται από διαφάνεια και ταχύτητα.
- Διαφάνεια, με την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και την ύπαρξη αυτοματοποιημένης λύσης ρύθμισης οφειλών,
και
- Ταχύτητα στη ροή των διαδικασιών, καθώς προβλέπονται σφικτές χρονικές προθεσμίες, προκειμένου να περιοριστεί η δράση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Αυτό που επίσης τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ότι η εξάλειψη των εμποδίων στην αποτελεσματική και προληπτική αναδιάρθρωση βιώσιμων οφειλετών:
- Aπενοχοποιεί κάποια οικονομική αποτυχία,
- Aπαλλάσσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από βάρη του παρελθόντος για να ξανασταθούν στα πόδια τους, και
- Δίνει διέξοδο από μια οικονομική φυλακή, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το Σχέδιο Νόμου που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, να αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.