Σε ενδεχόμενο πυρηνικού πλήγματος στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

«Ας φανταστούμε πως η Ρωσία αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το φοβερότερο όπλο κατά του ουκρανικού καθεστώτος».
.
.
MAXIM SHEMETOV via REUTERS

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, περιέγραψε την Τρίτη το σενάριο ενός πυρηνικού πλήγματος στην Ουκρανία, λέγοντας πως το ΝΑΤΟ θα φοβόταν πολύ μια «πυρηνική αποκάλυψη» για να μπει ευθέως στη σύγκρουση ως απάντηση.

Ο Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος που τώρα υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε πως η Ρωσία είχε το δικαίωμα να αμυνθεί με πυρηνικά όπλα αν ωθηθεί πέρα από τα όριά της και πως αυτό «σίγουρα δεν είναι μπλόφα».

Ο Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα διέταξε την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και υποστήριξε ένα σχέδιο για την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας, προειδοποιώντας τη Δύση πως δεν μπλοφάρει όταν είπε ότι θα ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.

«Ας φανταστούμε πως η Ρωσία αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το φοβερότερο όπλο κατά του ουκρανικού καθεστώτος που θα είχε διαπράξει μεγάλης κλίμακας επιθετική ενέργεια η οποία είναι επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας» ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτηση στο Telegram.

Στα σχόλια του Μεντβέντεφ χρησιμοποιείται η ακριβής ορολογία μιας εκ των προϋποθέσεων στο ρωσικό δόγμα πυρηνικού πλήγματος: «Επιθετικότητα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με συμβατικά όπλα όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Ο 57χρονος σύμμαχος του Πούτιν, που κάποτε παρουσιαζόταν ως μεταρρυθμιστής που ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τη φιλελευθεροποίηση της Ρωσία, τους τελευταίους μήνες παρουσιάζεται ως το πλέον «γεράκι» του κύκλου του Πούτιν.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, έχει επανειλημμένα εκφράσει την απειλή του πυρηνικού χάους και έχει χρησιμοποιήσει προσβολές σε αναφορές του στη Δύση.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει περιγράψει με λεπτομέρειες τι θα συνέβαινε αν ο Πούτιν διέτασσε την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων σε πόλεμο από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν είπε την Κυριακή ότι οι Ηπα θα αντιδρούσαν με αποφασιστικότητα σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και έχουν ξεκαθαρίσει στη Μόσχα πως θα ερχόταν αντιμέτωπη με «καταστροφικές συνέπειες».

Περίπου το 90% των πυρηνικών όπλων όλου του κόσμου είναι στα χέρια της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που παραμένουν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη. Η Ρωσία έχει 5.977 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι ΗΠΑ έχουν 5.428, ενώ η Κίνα έχει 350, η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225, σύμφωνα με τη Federation of American Scientists.

Τα σχόλια Μεντβέντεφ λαμβάνουν χώρα ενώ η Ρωσία προετοιμάζεται να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη μετά από δημοψηφίσματα σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας τα οποία το Κίεβο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει παράνομα και ψευδή.

Διπλωμάτες λένε ότι οι πυρηνικές απειλές της Ρωσίας υποδεικνύουν πως ο Πούτιν προσπαθεί να τρομάξει τη Δύση ώστε να μειώσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία, υπαινισσόμενος χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου προς υπεράσπιση προσαρτηθέντων περιοχών. Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι πυρηνικά όπλα για χρήση στο πεδίο της μάχης και κατά κανόνα έχουν πολύ μικρότερη ισχύ από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, με τα οποία Ρωσία και ΗΠΑ σημαδεύουν η μία τις πόλεις της άλλης.

«Πρέπει να σας υπενθυμίσω ξανά- για αυτούς τους κουφούς που ακούνε μόνο τους εαυτούς τους. Η Ρωσία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν είναι απαραίτητο» είπε ο Μεντβέντεφ, προσθέτοντας πως θα το έκανε «σε προκαθορισμένες περιπτώσεις» και σύμφωνα με την πολιτική της.

Περιγράφοντας ένα πιθανό πλήγμα στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλεκόταν σε μια τέτοια κατάσταση.

«Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επενέβαινε ευθέως στη σύγκρουση ακόμα και σε αυτό το σενάριο» είπε. «Οι δημαγωγοί στην άλλη πλευρά του ωκεανού και στην Ευρώπη δεν θα πεθάνουν σε μια πυρηνική αποκάλυψη».

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή