Από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ 9.922.294 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι (4.810.075 άνδρες, 5.112.219 γυναίκες) πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους τους εκπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και στα περιφερειακά, δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια.
Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά. Το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν για πρώτη φορά 528.997 εκλογείς, εκ των οποίων οι 17χρονοι είναι 106.760.
Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω του συνδέσμου «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr. Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν στον αριθμό 213 136 1500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Όσοι δεν βρουν το όνομά τους, μπορούν να απευθυνθούν, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας, στα δημοτολόγια του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Καλό είναι να βεβαιωθούν που ψηφίζουν και όσοι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο ίδιο σχολικό συγκρότημα εδώ και πολλά χρόνια. Κι΄ αυτό διότι λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών τμημάτων, καθόσον για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές, ενδέχεται ορισμένοι να ψηφίσουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολείο από αυτό που ψηφίζουν συνήθως.
Σε ετοιμότητα είναι η τροχαία στο εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ οι οδηγοί περνούν χωρίς να καταβάλλουν διόδια στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους ως τα μεσάνυχτα. Τα εισιτήρια των ετεροδημοτών στα ΚΤΕΛ έχουν έκπτωση κατά 25%, μειωμένες κατά 30% είναι και οι τιμές των εισιτηρίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Οι 112.504 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, αλλά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να μεταβούν στον δήμο όπου είναι δημότες. Το δικαίωμα του εκλέγειν τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν και οι πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα («κοινοτικοί εκλογείς»), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από τους κατοίκους του εξωτερικού, όσους είναι από 70 ετών και άνω, ενώ μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.
Στην εφορευτική επιτροπή απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι′ αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.
Λόγω των τετραπλών εκλογών, για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα: Το τμήμα «Α», όπου στήθηκαν οι κάλπες για το ευρωκοινοβούλιο και την περιφέρεια και το τμήμα «Β» για δήμο και κοινότητα. Στους δήμους που δεν διαθέτουν κοινότητες ή στα εκλογικά τμήματα με κάτω από 300 ψηφοφόρους (κυρίως μικρά χωριά), οι εκλογείς ψηφίζουν σε ένα ενιαίο τμήμα.
Συνολικά συγκροτήθηκαν 39.063 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 32.882 είναι «διπλά», δηλαδή υπάρχουν 16.441 εκλογικά τμήματα «Α» και άλλα τόσα τμήματα «Β». Τα 2.741 εκλογικά τμήματα είναι ενιαία και έχουν τρεις κάλπες, για ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές, καθώς αφορούν δήμους όπου δεν υπάρχουν κοινότητες, ενώ τα υπόλοιπα 3.440 εκλογικά τμήματα είναι επίσης ενιαία, αλλά έχουν τέσσερις κάλπες λόγω μικρού αριθμού εκλογέων. Συνεπώς, συνολικά στήθηκαν 87.747 κάλπες (32.882 x 2) + (2.741 x 3) + (3.440 x 4).
Στις ευρωεκλογές μετέχουν 40 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, εκ των οποίων τα 14 έχουν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς (δηλαδή με 42 υποψηφίους), ενώ οι υπόλοιποι έχουν από 3 έως 41 υποψηφίους. Συνολικά, τις 21 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο που αναλογούν στην Ελλάδα, διεκδικούν 1.155 υποψήφιοι.
Στις εκλογές για τις 13 περιφέρειες της χώρας μετέχουν 103 συνδυασμοί (έναντι 104 το 2014), διεκδικώντας 717 αιρετά αξιώματα, εκ των οποίων 13 περιφερειάρχες και 704 περιφερειακοί σύμβουλοι. Στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων αρχών των 332 δήμων (συμπεριλαμβάνονται οι 12 νέοι που προήλθαν από τη διάσπαση πέντε δήμων) μετέχουν συνολικά 1.634 συνδυασμοί, έναντι 1.441 το 2014. Τα αιρετά αξιώματα στο σύνολο των δήμων που διεκδικούν είναι 9.802, εκ των οποίων 332 δήμαρχοι και 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι. Στις κοινοτικές εκλογές, τέλος, το σύνολο των συμβούλων (κοινότητες πάνω από 300 κατοίκους) ή προέδρων κοινοτήτων (κοινότητες έως 300 κατοίκους) που θα εκλεγούν ανέρχεται σε 21.396.
Αφού κλείσουν οι κάλπες, αρχίζει η καταμέτρηση των ψήφων και στη συνέχεια των σταυρών. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται σε κάθε νομό από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, μεταδίδονται στο υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία, το υπουργείο, τα αναρτά στην ιστοσελίδα του (https://ekloges.ypes.gr/) και τα διοχετεύει στα ΜΜΕ.
Μικρά προβλήματα με την προσέλευση μελών των εφορευτικών επιτροπών
Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στα 1364 εκλογικά τμήματα των 5 νομών της Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους δικαστικούς αντιπροσώπους και των 5 εκλογικών περιφερειών (Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Ευρυτανία και Βοιωτία) δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ωστόσο από τους πολίτες εκφράζονται διάφορες απορίες επί της εκλογικής διαδικασίας.
Μικρά προβλήματα παρατηρούνται, κυρίως στην Εύβοια, σχετικά με την προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, να δημιουργείται κάποιο σημαντικό ή σοβαρό πρόβλημα στην εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας.
Ομαλά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στα 1.525 εκλογικά τμήματα της εκλογικής περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς ήταν κανονικά στις θέσεις τους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλά εκλογικά τμήματα σε όλη την έκταση της περιφέρειας δεν έχουν προσέλθει τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος μίλησε για «ένα γνωστό φαινόμενο» που αντιμετωπίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και οφείλεται στο γεγονός ότι «τα μέλη δεν λαμβάνουν καμία εκλογική αποζημίωση».
Στην ΠΕ Κοζάνης σε ορισμένες περιπτώσεις που οι αίθουσες όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν μικρές, χρειάστηκε να γίνουν κατατμήσεις και οι δυο κάλπες να μεταφερθούν σε διπλανούς χώρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα της ψηφοφορίας.
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε και συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
Μικροπροβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν σε ένα εκλογικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η ψηφοφορία ξεκίνησε με μία μικρή καθυστέρηση, επειδή άργησε να προσέλθει ο δικαστικός αντιπρόσωπος.
Επίσης, σε άλλο εκλογικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας έλειπε μία κάλπη και ο δήμος αναμένεται να τοποθετήσει νέα, ενώ σε πολλά τμήματα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταγράφονται απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν 1.693 εκλογικά τμήματα, στα οποία είναι εγγεγραμμένοι 690.404 εκλογείς.
Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε στις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία και στους 4 Νομούς της Ηπείρου. Στον Νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 506 εκλογικά τμήματα. Από αυτά, τα 293 θα λειτουργήσουν ως διπλά εκλογικά τμήματα, με ενιαίο αριθμό και ένδειξη Α για εκείνα στα οποία οι πολίτες θα ψηφίσουν για Ευρωεκλογές και Περιφερειακές εκλογές, ενώ με ένδειξη Β, για την διαδικασία των Δημοτικών και Κοινοτικών εκλογών. Στους 18 Δήμους της Ηπείρου, διεκδικούν την ψήφο των πολιτών 80 συνδυασμοί, ενώ για την Περιφέρεια είναι 8 οι υποψήφιοι.
Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε και συνεχίζεται η ψηφοφορία σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου. Το κυριότερο πρόβλημα που παρουσιάστηκε αφορά το γεγονός ότι σε αρκετά εκλογικά τμήματα, τόσο στη Ρόδο όσο και στα άλλα νησιά, δεν παρουσιάστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών και αντικαταστάθηκαν από άλλους ψηφοφόρους. Η ψηφοφορία πάντως συνεχίζεται κανονικά σε όλα τα εκλογικά τμήματα και υπάρχει αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων.
Χωρίς προβλήματα διεξάγεται από το πρωί η εκλογική διαδικασία στο Ρέθυμνο με σύμμαχο τον καλό καιρό και ανοιχτές τι κάλπες στα 216 εκλογικά τμήματα τα οποία λειτουργούν σε 337 αίθουσες.
Προβλήματα με δικαστικούς αντιπροσώπους και μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν έχουν αναφερθεί, πλήν ορισμένων καθυστερήσεων στις προσελεύσεις οι οποίες δε δημιούργησαν προβλήματα.