Αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη βιομηχανική κρίση βρίσκεται η Ευρώπη καθώς η έκκληση για μείωση της ενέργειας σε εργοστάσια και εταιρείες, οδηγεί πολλές μονάδες εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.
Σύμφωνα με το Reuters, η μείωση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δεν οφείλεται μόνο στην μείωση του θερμοστάτη από τις βιομηχανίες αλλά και στο κλείσιμο πολλών μονάδων οι οποίες ίσως δεν καταφέρουν να ανοίξουν ποτέ ξανά.
Η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι περικοπές εφοδιασμού της Μόσχας, αναγκάζουν μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους να προειδοποιούν ότι η βιομηχανική βάση της Ευρώπη αποδυναμώνεται σταδιακά και αναμένεται να εξαφανιστεί εάν δεν αποκατασταθεί το ζήτημα της ενέργειας και δεν μειωθεί το κόστος της.
Αλουμίνιο, λιπάσματα, χημικά εξαφανίζονται από την Ευρώπη
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως το αλουμίνιο, τα λιπάσματα και τα χημικά κινδυνεύουν να μετατοπίσουν μόνιμα την παραγωγή τους σε τοποθεσίες όπου αφθονεί η φθηνή ενέργεια, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλο που η Ευρώπη διένυσε έναν ασυνήθιστα ζεστό Οκτώβριος και οι προβλέψεις ενός ήπιου χειμώνα συνέβαλαν στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου το ένα πέμπτο του κόστους που πληρώνουν οι εταιρείες στην Ευρώπη.
«Πολλές εταιρείες εγκαταλείπουν την παραγωγή τους κάτι που οδηγεί σε καταστροφή της βιομηχανικής παραγωγής», είπε ο Πάτρικ Λάμερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κοινής ωφελείας E.ON σε συνέδριο στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα.
Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης αυτόν τον μήνα έφτασε στο πιο αδύναμο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σηματοδοτώντας ότι η Ευρώπη οδεύει προς ύφεση.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η ζήτηση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες μειώθηκε κατά 25% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, έρευνα που κυκλοφόρησε σήμερα στην ΕΕ έδειξε ότι οι εταιρείες στην μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της Ευρωζώνης, την Γερμανία, ήδη περιορίζονται λόγω του κόστους ενέργειας.
Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις μεταναστεύουν
Περισσότερες από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στον τομέα των χημικών και το 16% στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσαν ότι αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με έρευνα των γερμανικών εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων (DIHK) σε 24.000 επιχειρήσεις. Επιπλέον, το 17% των εταιρειών του κλάδου αυτοκινήτων δήλωσε ότι σχεδίαζε να μεταφέρει κάποια παραγωγή στο εξωτερικό.
«Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα ιδιαίτερα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες ενδιάμεσων αγαθών που μειώνουν την παραγωγή τους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του DIHK Martin Wansleben, αναφερόμενος στα κρίσιμα ημικατεργασμένα προϊόντα, όπως τα χημικά και τα μέταλλα.
Αν και εδώ και δεκαετίες η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετατοπίζει την παραγωγή της σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό και χαμηλότερο κόστος, η ενεργειακή κρίση επιταχύνει την έξοδο τους από την ήπειρο» ανέφεραν αναλυτές στο Reuters.
«Εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν τόσο υψηλές κι η ευρωπαϊκή βιομηχανία πάψει να είναι ανταγωνιστική, τα εργοστάσια θα κλείσουν και θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ όπου υπάρχει άφθονη φθηνή ενέργεια από σχιστόλιθο», δήλωσε ο Daniel Kral, ανώτερος οικονομολόγος στην Oxford Economics.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της παραγωγής πρωτογενούς αλουμινίου στην ΕΕ η οποία μειώθηκε κατά 50%, δηλαδή 1 εκατομμύριο τόνους, σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.
Κλείνουν τα χυτήρια
Τα εμπορικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Reuters δείχνουν ότι και τα εννέα χυτήρια ψευδαργύρου στην ΕΕ είτε έχουν μειώσει είτε έχουν σταματήσει εντελώς την παραγωγή τους, η οποία αντικαταστάθηκε από εισαγωγές από την Κίνα, το Καζακστάν, την Τουρκία και τη Ρωσία.
Η επαναλειτουργία ενός μεταλλουργείου αλουμινίου κοστίζει έως και 400 εκατομμύρια ευρώ (394 εκατομμύρια δολάρια) και είναι πολύ δύσκολη, δεδομένης της αβέβαιης οικονομικής προοπτικής της Ευρώπης, δήλωσε ο Chris Heron στη βιομηχανική ένωση Eurometaux.
«Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν κλείνουν προσωρινά τέτοιες μονάδες δεν ανοίγουν ποτέ ξανά», πρόσθεσε.
Οι προσπάθειες της Δύσης για εξασφάλιση προμηθειών όχι μόνο για ενέργεια αλλά και για βασικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κινδυνεύουν επίσης από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν νέα νομοθεσία στις αρχές του επόμενου έτους - τον ευρωπαϊκό νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών - για τη δημιουργία αποθεμάτων στα ορυκτών που είναι απαραίτητα για την μετάβαση στην πράσινη οικονομία, όπως λίθιο, βωξίτης, νικέλιο και σπάνιες γαίες.
«Ωστόσο, χωρίς περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και χαμηλότερο κόστος, οι εταιρείες είναι απίθανο να επενδύσουν στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Emanuele Manigrassi, ανώτερος διευθυντής για το κλίμα και την ενέργεια στην European Aluminium.