Σε ισχύ τέθηκε από τις 7πμ σήμερα η παύση πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς, που είναι και η πρώτη μετά τον πόλεμο που άρχισε πριν από περίπου 50 ημέρες και έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 15.000 Παλαιστινίους και σε 1.200 κατοίκους του Ισραήλ.
Φυσικά υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και παγίδες, αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τις ισραηλινές ΄δυνάμεις που παραμένουν στον βορρα να μην την αντιδράσουν εάν εντοπίσουν ύποπτες κινήσεις ή προκληθούν. Ανησυχία υπάρχει ακόμη και για την διαφαινόμενη προσπάθεια κατοίκων που είχαν εκτοπιστεί στον νότο να κινηθούν προς βόρειες περιοχές για να δουν τι έχει συμβεί στα σπίτια τους. Υπήρξαν μάλιστα αναφορές για βολές του ισραηλινού στρατού και για επτά τραυματίες αμάχους.
Εφόσον πάντως δεν υπάρξει κλιμάκωση και σοβαρά απρόοπτα, μέχρι τις 4μμ, οι πρώτοι όμηροι που κρατά η οργάνωση θα απελευθερωθούν. Θα ακολουθήσει αντίστοιχα η παράδοση της πρώτης ομάδας φυλακισμένων Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Παράλληλα άρχισε η είσοδος αυξημένου όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα από το πέρασμα της Ράφας στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ προβλέπει:
-Παύση πυρός από σήμερα έως και την Δευτέρα το πρωί. Αφορά τόσο τις βόρειες όσο και τις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας
-13 όμηροι που κρατά η Χαμάς γυναίκες με τα παιδιά τους και ηλικιωμένες, εφόσον η παύση πυρός τηρηθεί, θα απελευθερωθούν σήμερα στις 4μμ. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα παραληφθούν από μέλη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και θα οδηγηθούν στην Αίγυπτο, μέσω του περάσματος της Ράφα όπου θα παραληφθούν από Ισραηλινούς. Οι αρχές του Ισραήλ έχουν ενημερώσει τις οικογένειες των ομήρων που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.
-Ως αντάλλαγμα θα αφεθούν ελεύθεροι 39 Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
-Εάν η παύση πυρός τηρηθεί όλο το τετραήμερο θα απελευθερωθούν σταδιακά συνολικά 50 όμηροι και 150 κρατούμενοι Παλαιστίνιοι. Και στις δυο περιπτώσεις η συμφωνία αφορά μόνο γυναίκες και παιδιά.
-Από σήμερα αρχισε επίσης η είσοδος του μεγαλύτερου όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει περάσει στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου καθώς εκατοντάδες φορτηγά αναμένουν στην Αίγυπτο στο πέρασμα της Ράφα. Πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα μόνο μπορεί να μπουν περί τα 200 φορτηγά. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου αναφέρει πως κάθε ημέρα που είναι σε ισχύ παύση πυρός θα παραδίδονται 130.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ. Πριν τον πόλεμο εισέρχονταν καθημερινά 500 φορτηγά για να καλύψουν τις ανάγκες 2,3 εκατ. ανθρώπων. Στόχος των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι η βοήθεια να φτάσει και στη Βόρεια Γάζα.
-Εάν η Χαμάς αποφασίσει να απελευθερώσει επιπλέον ομήρους, για κάθε 10 άτομα θα προστίθεται μια ημέρα παύσης πυρός και θα αποφυλακίζεται συγκεκριμένος αριθμός φυλακισμένων Παλαιστινίων. Αυτός μπορεί να φτάσει τα επιπλέον 150 άτομα εάν απελευθερωθούν επιπλέον 50 όμηροι. Αντίστοιχα θα παραταθεί η παύση πυρός, κατά μια ημέρα για κάθε 10 πρόσθετους ομήρους.
”Μην κινηθείτε προς τον βορρά”-Αναφορές για βολές κατά αμάχων
Ελάχιστα λεπτά πριν τεθεί σε εφαρμογή η παύση πυρός, ο ισραηλινός στρατός προειδοποιούσε τους Παλαιστίνιους πως ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και ως εκ τούτου όσοι έχουν εκτοπιστεί στα νότια της Γάζας δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να μετακινηθούν προς τις εστίες τους στον βορρά. Δυνατότητα θα υπάρχει μόνο για μετακίνηση όσων αμάχων επιθυμούν να ακολουθήσουν αντίθεση κατεύθυνση, μετακινούμενοι προς τον νότο μέσω της κεντρικής οδικής αρτηρίας Σαλάχ Αλ Ντιν.
Ωστόσο, από τις 7πμ πολλοί άμαχοι εθεάθησαν να προσπαθούν να κινηθούν προς περιοχές του βορρά όπου οι περισσότερες είναι υπό τον έλεγχο των ισραηλινών. Όλοι θέλουν να δουν τι έχει συμβεί στα σπίτια τους ή ελπίζουν να βρουν δικά τους πρόσωπα που είχαν μείνει πίσω.
Η κίνηση αυτή προκαλεί ανησυχία. Ήδη μάλιστα υπάρχουν αναφορές για επτά τραυματίες άμαχους που δέχθηκαν πυρά από τον ισραηλινό στρατό όταν προσπάθησαν να προσεγγίσουν περιοχές στον βορρά. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να υπάρξει κάποια κλιμάκωση με περισσότερα θύματα και εμπλοκή της Χαμάς οπότε θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Αλλοι άμασχοι πάλι επέλεξαν να κινηθούν ακόμη νοτιότερα καθώς τις τελευταίες ημέρες οι βομβαρδισμοί σε περιοχές που το Ισραήλ λέει στους αμάχους να πάνε, είναι συχνοί.
Η επιτήρηση της παύσης πυρός
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ο στρατός κατά τη διάρκεια της παύσης πυρός θα σταθμεύει εντός του παλαιστινιακού θύλακα. ”Ο έλεγχος της βόρειας Γάζας είναι το πρώτο βήμα ενός μακροχρόνιου πολέμου. Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο στάδιο”, είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης το Κατάρ που είναι ο βασικός διαμεσολαβητής σε αυτή την συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ, αναφέρει πως διατηρεί γραμμές επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο με το Ισραήλ, το πολιτικό γραφείο της Χαμάς και τη ΔΕΕΣ.
Κάθε πιθανή παραβίαση θα γίνεται γνωστή και στις δυο πλευρές ώστε να εξευρεθούν τρόποι αποκλιμάκωσης. Η παρακολούθηση της τήρησης της παύσης πυρός είναι κρίσιμη για την υπό ασφαλείς συνθήκες ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.
Το Κατάρ ελπίζει η αρχική τετραήμερη παύση πυρός να παραταθεί με την απελευθέρωση και άλλων ομήρων ενώ ελπίζει πως η όλη διαδικασία θα χρησιμεύσει ως ”απόδειξη της έννοιας για περαιτέρω μέτρα αποκλιμάκωσης… και για μια πιο βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα”.
Μάχες και αεροπορικές επιθέσεις μέχρι το τελευταίο λεπτό
Πάντως, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν μέχρι και λίγα λεπτά πριν τις 7πμ με το Ισραήλ μάλιστα να εξαπολύει για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο και ενώ αναμενόταν η έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας τουλάχιστον 300 αεροπορικές επιδρομές.
Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν νοσοκομεία, σχολεία και προσφυγικοί καταυλισμοί. Μάλιστα το ένα σχολείο ήταν του ΟΗΕ που λειτουργεί στην Τζαμπαλία που έχει περικυκλωθεί από ισραηλινές δυνάμεις. Σε αυτό είχαν βρει καταφύγιο πολλοί άμαχοι ελπίζοντας πως δεν θα γινόταν στόχος. Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 27 νεκρούς και 93 τραυματίες.
Επίσης η διοίκηση του ινδονησιακού νοσοκομείου υποστηρίζει πως δεχόταν συνεχή πυρά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η δέχθηκε σφοδρά πυρά από ισραηλινά άρματα μάχης μετά από σφοδρές μάχες που είχαν ξεσπάσει γύρω από την εγκατάσταση. Εκκένωση στο νοσοκομείο δεν έχει γίνει και σε αυτό παραμένουν τουλάχιστον 200 ασθενείς.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο διευθυντής του νοσοκομείο Αλ Σίφα είχε τεθεί υπό κράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις. Κατηγορείται πως επέτρεψε την χρήση πόρων του νοσοκομείου σε μέλη της Χαμάς αφού κάτω από τα κτίρια ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως εντόπισε τούνελ της οργάνωσης, χώρους συσκέψεων, ενδιαίτησης κ.α. Υπό κράτηση έχουν τεθεί και νοσηλευτές και άλλοι ιατροί.
Πηγές: BBC, Al Jazeera