Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που το γιγαντιαίο παγόβουνο που είναι γνωστό με την ονομασία Α68 αποσπάστηκε από την Ανταρκτική- και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, εικόνες από δορυφόρο δείχνουν πως έχει περιστραφεί στα ύδατα της Θάλασσας Γουέντελ και πλέον κινείται βόρεια.
Για ένα διάστημα φαινόταν πως ο παγωμένος όγκος, μήκους 160 χλμ, είχε κολλήσει σε μια περιοχή με πιο ρηχό βυθό- ωστόσο το Α68 εν τέλει δεν εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο «παγωμένο νησί» του κόσμου, καθώς επιτάχυνε.
«Για ένα αντικείμενο βάρους ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, το παγόβουνο Α68 φαίνεται αρκετά ευέλικτο» είπε στο BBC ο καθηγητής Έιντριαν Λούκμαν, του Πανεπιστημίου Σουόνσι. «Μετά από έναν χρόνο παραμονής κοντά στον “μητρικό” παγετώνα, στα μέσα του 2018 το Α68 πιάστηκε στο Weddell Gyre, ένα ωκεανικό ρεύμα που κινείται με τη φορά του ρολογιού και το περιέστρεψε 270 μοίρες, μετακινώντας το 250 χλμ βόρεια».
«Το παγόβουνο έχει μήκος 160 χλμ αλλά πάχος μόλις 200 μέτρα- αναλογία αντίστοιχη σε αυτήν μιας πιστωτικής κάρτας- οπότε προκαλεί έκπληξη το πόσο μικρή ζημιά έχει υποστεί ως τώρα στο ταξίδι του».
Το Α68 αποσπάστηκε από το άκρο του παγετώνα Larsen C τον Ιούλιο του 2017. Ο καθηγητής Λούκμαν έκτοτε παρακολουθεί την πρόοδό του, μέσω των ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-1.
Αν και σε μεγάλο βαθμό έχει παραμείνει ακέραιο, έχει χάσει κάποια μεγάλα κομμάτια. Ένα τμήμα αποσπάστηκε λίγο μετά τη «γέννηση» του παγόβουνου- μάλιστα ήταν αρκετά μεγάλο για να λάβει το δικό του όνομα, A68b. Και τα δύο παγόβουνα αναμένεται να παρασυρθούν από ένα ισχυρό ρεύμα, το Antarctic Circumpolar Current, που θα τα στείλει προς τον νότιο Ατλαντικό.