Σε μνημονιακούς ρυθμούς επιστρέφει από σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση, ανεβάζοντας στροφές προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα 15 ημερών. Σταδιακά από την προηγούμενη Τρίτη το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει και ανεβάζει στροφές, με εσωτερικές συσκέψεις και ενδελεχή έλεγχο όλων των άρθρων του πολυνομοσχεδίου το οποίο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τρίτη στη Βουλή.
Η κατάθεση του εφαρμοστικού νόμου με μια σειρά από πολιτικά και κοινωνικά δύσκολες προαπαιτούμενες δράσεις αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος. Η πολιτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη πρώτη για το 2018 συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.
Έως τότε όμως η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να έχει καταθέσει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε στη συνέχεια το περιεχόμενο του να ελεγχθεί από τους δανειστές ότι συμπίπτει με όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών το προηγούμενο διάστημα. Το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου μαζί με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, θα εξεταστεί στη σύνοδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Ιανουαρίου. Στο EuroWorking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, επιθυμεί να λάβει το πρώτο «πράσινο φως» αναφορικά με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που είχε η κυβέρνηση.
Εάν ο έλεγχος από το EuroWorkign Group ολοκληρωθεί με επιτυχία τότε οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των ευρωπαϊκών θεσμών θα ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) σχετικά με την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, προκειμένου με αυτή να εισηγηθούν προς του υπουργούς Οικονομικών να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Νέα πρόσωπα ίδιες ισορροπίες
Η συνεδρίαση του EuroWorkgin Group της Τετάρτης πέρα από τον έλεγχο της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, αποκτά ενδιαφέρον και εξαιτίας των αλλαγών που έχουν γίνει στην κορυφή των οργάνων. Ήδη έχει αλλάξει ο πρόεδρος του Eurogroup με τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο να αντικαθιστά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, σπεύδοντας ωστόσο με τις δηλώσεις του να στείλει σήμα ότι η αλλαγή προσώπου δεν σημαίνει και αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα στο πρώτο EuroWorking Group της χρονιάς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις του Ολλανδού Χανς Φλάιμπριφ, ο οποίος παίρνει τη θέση του Τόμας Βίζερ. Και εδώ όμως πέρα από το εξίσου δύσκολο όνομα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο κ. Φλάιμπριφ φάινεται να μοιάζει και σε πολλά άλλα μαζί του. Όπως ο κ. Βίζερ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έτσι και ο νέος επικεφαλής του EWG φαίνεται να είναι προσωπική επιλογή του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνεχίζει να επηρεάζει τα πράγματα σε όλα τα οικονομικά κέντρα αποφάσεων, με οτι μπορεί αυτό να σημαίνει για τη στάση που θα κρατήσει ο νέος επικεφαλής του ΕWG