Σε όλες τις φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού το ελληνικό σύστημα anti-drone «Κένταυρος»

Η φρεγάτα «Σπέτσαι» αναμένεται να αποσταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα στα τέλη του Σεπτεμβρίου
Η φρεγάτα «Σπέτσαι», κλάσης ΜΕΚΟ
Η φρεγάτα «Σπέτσαι», κλάσης ΜΕΚΟ
Πολεμικό Ναυτικό

Το σύστημα anti-drone «Κένταυρος» που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την αντιμετώπιση drones των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, θα εξοπλίζει όλες τις φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην 88η ΔΕΘ το Σάββατο.

«Θα προχωρήσουμε τώρα το φθινόπωρο στη δημιουργία για πρώτη φορά μια θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων αμυντικού χαρακτήρα στο κτίριο του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας, στην οδό Σωκράτους. Οι δυνατότητες αυτού του οικοσυστήματος είναι τεράστιες, είναι μεγάλες...Και ήδη έχουν εμφανιστεί και βρίσκονται και σε φάση παραγωγής, αν το πιστεύτε, συστήματα απολύτως προηγμένα» είπε ο υπουργός.

«Θα σας αναφέρω ένα, το οποίο ήδη έχει διαρρεύσει ότι υπάρχει. Το αντι-drone “Κένταυρος”. Προϊόν συνεργασίας του ΕΛΚΑΚ με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Εξοπλίζει τη φρεγάτα «Ψαρά» που βρίσκεται και επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας πως «έχει περάσει όλες τις δοκιμασίες και πέρασε και την ύψιστη δοκιμασία, τις πραγματικές συνθήκες μάχης. Ξέρετε ότι η φρεγάτα κατέρριψε drones, εχθρικά drones στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο “Κένταυρος” θα παραχθεί σε περισσότερα “κομμάτια”, θα εξοπλίσει όλες τις φρεγάτες της σειράς ΜΕΚΟ στο αμέσως προσεχές μέλλον».

Στο μεταξύ, τη θέση της φρεγάτας «Ψαρά» που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» αναμένεται να πάρει στα τέλη του Σεπτεμβρίου η φρεγάτα «Σπέτσαι», μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προετοιμασιών. Η φρεγάτα «Ψαρά» αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα κατά τα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου- υπενθυμίζεται πως και οι δύο φρεγάτες, όπως η «Ύδρα», που ήταν η πρώτη που απεστάλη στην περιοχή, είναι κλάσης ΜΕΚΟ, που αποτελούν τις νεότερες φρεγάτες του ΠΝ μέχρι την ένταξη σε υπηρεσία των FDI.

Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων ΜΕΚΟ αποτελεί ένα από τα πλέον «φλέγοντα» ζητήματα που απασχολούν το ΠΝ, καθώς προορίζονται να πλαισιώνουν τις σύγχρονες φρεγάτες FDI οι οποίες πρόκειται να αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» του ΠΝ μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας είπε πως στα εξοπλιστικά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πραγματοποιείται πια με την κατάρτιση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών μιας 12ετίας: «Αυτή είναι η βασική νομοθετική πρόβλεψη που αυτή τηρούμε. Ξέρουμε για τα επόμενα 12 χρόνια πού πάμε και πού θα είμαστε. Για να είμαι ειλικρινής ξέρουμε και μετά από αυτό».

Επίσης τόνισε πως κατέστη υποχρεωτική η επένδυση ποσού δαπανών από τα εξοπλιστικά προγράμματα στην αμυντική ελληνική οικονομία, στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και έχουν δοθεί σχετικές πάγιες εντολές στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

«Κάθε εξοπλιστικό πρέπει να αναζητά Έλληνα υπεργολάβο και να μπορούμε να αυξήσουμε όσο μπορούμε, όσο είναι δυνατό σε κάθε περίπτωση το ποσοστό αυτής της υπεργολαβίας» είπε, ενώ αναφερόμενος στο ΕΛΚΑΚ σημείωσε πως «υλοποιεί ένα ειδικό σχέδιο, στρατηγικό σχέδιο προγραμμάτων και ανάπτυξης 166 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά συγκεκριμένους τομείς που έχουν προσδιορίσει τα Γενικά Επιτελεία...Και επιπλέον υπάρχει γι’ αυτά τα προγράμματα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση απορρόφησης. 38,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2024 αλλά και για κάθε χρόνο μετά από αυτό, γιατί έχω δεσμεύσει 1,5% του αμυντικού προϋπολογισμού ακριβώς για αυτά τα προγράμματα».

Δημοφιλή