Το 2019, ένας οργανισμός που συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ δημοσίευσε και στη συνέχεια απέσυρε ένα έγγραφο που επιβεβαίωνε κάτι που υποπτευόταν εδώ και πολύ καιρό: πως πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ αποθηκεύονται σε αεροπορικές βάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αντίγραφο του εγγράφου δημοσιεύτηκε από τη βελγική εφημερίδα De Morgen, -και είναι ακόμη διαθέσιμο στο διαδίκτυο-η οποία ανέφερε ότι οι πυρηνικές βόμβες B61 αποθηκεύονται σε έξι βάσεις στην Ευρώπη.
Ακολούθως, το ενημερωτικο δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Μη Διάδοσης Όπλων αναφέρεται πως συνολικά 100 πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ είναι αποθηκευμένα σε έξι βάσεις συνολικά πέντε χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τις: Kleine Brogel στο Βέλγιο, Büchel στη Γερμανία, Aviano και Ghedi στην Ιταλία, Volkel στην Ολλανδία και Incirlik στην Τουρκία όπως δείχνει και το γράφημα τoυ Statista.
Η παρουσία των πυρηνικών όπλων σε αυτές προέρχεται από μια συμφωνία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1960 με στόχο να αποτρέψει τη Σοβιετική Ένωση και να πείσει τις εμπλεκόμενες χώρες ότι η έναρξη των δικών τους προγραμμάτων πυρηνικών όπλων δεν ήταν απαραίτητη.
Φυσικά τα πυρηνικά όπλα δεν είναι οπλισμένα αλλά φυλάσσονται σε υπόγειους χώρους στις εθνικές εθνικές αεροπορικές βάσεις και οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται για τον οπλισμό τους παραμένουν στα χέρια των Αμερικανών.
Η πυρηνική βόμβα B61 είναι η κύρια θερμοπυρηνική βόμβα βαρύτητας στο Διαρκές Απόθεμα των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου . Είναι ένα στρατηγικό και τακτικό πυρηνικό όπλο χαμηλής έως μέσης απόδοσης που διαθέτει σχέδιο έκρηξης ακτινοβολίας δύο σταδίων.
Μπορεί να αναπτυχθεί σε μια σειρά αεροσκαφών όπως τα F-15E, F-16 και Tornado, F-35A, F-18 Super Hornet, Eurofighter Typhoon
Μπορεί να απελευθερωθεί σε ταχύτητες έως και 2 Mach και να πέσει έως και 50 πόδια, όπου έχει καθυστέρηση 31 δευτερολέπτων για να επιτρέψει στο αεροσκάφος παράδοσης να διαφύγει από την ακτίνα έκρηξης.
Πηγές: De Morgen, Arms Control Center