Η μία μετά την άλλη οι χώρες του ΟΠΕΚ με δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων υπερασπίζονται την απόφαση για μείωση της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2εκατ. βαρέλια τη στιγμή που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιδρούν και να ασκούν πιέσεις για να μπλοκάρουν την υλοποίηση της απόφασης ενώ έχουν βάλει πρωτίστως στο στόχαστρο την Σαουδική Αραβία.
Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, ο οποίος δήλωσε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Σούρα (συμβουλευτικό όργανο) πως η χώρα του εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει τη σταθερότητα και την ισορροπία των πετρελαϊκών αγορών, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης και της τήρησης της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+.
Ο νεότερος γιος του βασιλιά πρίγκιπας, Χαλίντ μπιν Σαλμάν δήλωσε επίσης ότι έχει ”μείνει έκπληκτος” από τις κατηγορίες ότι το σαουδαραβικό βασίλειο ”είναι στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας” και σε ανάρτηση το twitter αναφέρει: ”Είναι ενδεικτικό ότι αυτές οι ψευδείς κατηγορίες δεν προήλθαν από την ουκρανική κυβέρνηση”.
Ο δε υπουργός Άμυνας της χώρας, σχολίασε πως η απόφαση ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) λήφθηκε ομόφωνα και για καθαρά οικονομικούς λόγους.
Ο Σουχάιλ αλ-Μαζρούι υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε επίσης ότι η απόφαση ήταν “καθαρά τεχνική” και “έγινε ομόφωνα δεκτή...χωρίς να έχει υποκινηθεί πολιτικά”, απαντώντας στις κατηγορίες του Λευκού Οίκου περί σύμπραξης με την Ρωσία που αποσκοπεί στην αύξηση των κερδών της.
Αντίστοιχα, η κρατική εταιρία εμπορίας πετρελαίου του Ιράκ (SOMO) σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ”Υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ+ ότι η καλύτερη προσέγγιση στη διαχείριση των συνθηκών της αγοράς πετρελαίου κατά την τρέχουσα περίοδο αβεβαιότητας και έλλειψης σαφήνειας είναι μια προληπτική προσέγγιση που υποστηρίζει τη σταθερότητα της αγοράς και παρέχει στο μέλλον τις κατευθυντήριες οδηγίες που χρειάζεται”.
Το Κουβέιτ επίσης χαιρετίζει την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA επικαλούμενο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kuwait Petroleum Corporation. Ο Σεΐχης Ναουάφ αλ-Σαμπάχ επανέλαβε επίσης ότι η χώρα θέλει να διατηρεί ισορροπία στις αγορές πετρελαίου προς όφελος και των καταναλωτών και των παραγωγών. Δήλωσε επίσης ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομία και η αναμενόμενη επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησε σε περισσότερη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης πετρελαίου.
Πριν τις δηλώσεις αυτές, ο ΓΓ του ΟΠΕΚ είχε δηλώσει ότι η απόφαση είναι σωστή και λήφθηκε την κατάλληλη στιγμή και λαμβάνει υπόψη την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Τονίζει επίσης πως είναι σύμφωνη με την επιτυχή προσέγγιση που ακολούθησε ο Οργανισμός για τη λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανισορροπίες στην αγορά πετρελαίου, ειδικά από την πλευρά της ζήτησης και την πλευρά της προσφοράς.
Αυξάνει τις πιέσεις στο Ριάντ η Ουάσιγκτον
Η Ουάσιγκτον όμως δεν φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να αφήσει αναπάντητη αυτή την απόφαση που ήρθε κόντρα στις εκκλήσεις του αμερικανού προέδρου προς την ηγεσία του Ριάντ.
Όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν ”δεν έχει καμία πρόθεση” να συναντήσει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη σύνοδο κορυφής της G20 τον επόμενο μήνα στην Ινδονησία και τόνισε πως ″θα επανεκτιμήσει τις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία επειδή (το Ριάντ) πήρε το μέρος της Ρωσίας ενάντια στα συμφέροντα του αμερικανικού λαού”.
″Είναι σχέσεις που εδραιώθηκαν επί δεκαετίες με την υποστήριξη των δύο κομμάτων”, του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού, πρόσθεσε ο Σάλιβαν. ”Ο πρόεδρος λοιπόν δεν πρόκειται να ενεργήσει βιαστικά, θα ενεργήσει μεθοδικά, στρατηγικά και θα αφιερώσει τον χρόνο του για να διαβουλευτεί με μέλη και των δύο κομμάτων, και επίσης να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στο Κογκρέσο και να μπορεί να καθίσει μαζί τους προσωπικά και να επεξεργαστούν τις επιλογές”.
Όμως ”δεν έχει καμία πρόθεση να συναντήσει τον διάδοχο στη σύνοδο κορυφής της G20″, της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών, δήλωσε.
Ο σύμβουλος του Μπάιντεν σημείωσε ότι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται σε σχέση με την επανεκτίμηση των σχέσεων με το Ριάντ περιλαμβάνονται ”αλλαγές στην προσέγγισή μας όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια προς τη Σαουδική Αραβία”.
Πηγές: Reuters, AFP, AΠΕ-ΜΠΕ