Σε σημείο καμπής η Ευρωζώνη: Η ανάπτυξη περνάει από τις τσέπες των καταναλωτών

Η Ευρώπη ποντάρει την ανάκαμψή της στο καταναλωτικό κοινό, από το οποίο περιμένει να βγει έξω και να ξοδέψει.
Xinhua News Agency via Getty Images

Η οικονομία της ευρωζώνης περιμένει μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές για να μπορέσει να ανακάμψει και να επιστρέψει η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη.

Οπως τονίζει το Bloombeg, με τα ποσοστά της ανεργίας να μειώνονται, τους μισθούς να αυξάνονται σταδιακά και τον πληθωρισμό να μην απέχει πολύ από το 2%, οι συνθήκες φαίνονται πιο ευνοικές για να αρχίσουν πλέον οι καταναλωτές να ξοδεύουν.

NurPhoto via Getty Images

«Τα στοιχεία για την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας είναι πλέον ελπιδοφόρα» αναφέρει ο Κάουε Νεμάτι, που δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο στη Φρανκφούρτη, πιστεύοντας ότι είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουν οι καταναλωτές.

«Πρέπει να παραμείνουμε θετικοί και αισιόδοξοι – οτιδήποτε άλλο σημαίνει εγκατάλειψη», υποστηρίζει ο Νεμάτι, που είναι ιδιοκτήτης μιας μικρής μπουτίκ στην περιοχή Nordend της γερμανικής πόλης και πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου.

Το 2024 σηματοδοτεί την επιστροφή των καταναλωτών

Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης το 2024 σηματοδοτεί την καλύτερη ευκαιρία για να μπει η Ευρωζώνης σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσως της την πανδημία και την κρίση κόστους ζωής που ακολούθησε. Με την μεταποίηση να εξακολουθεί να κινείται σε αργούς ρυθμούς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βασίζονται στις δαπάνες των νοικοκυριών για να ξεκινήσει η ανάπτυξη η οποία δεν ήρθε το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ωστόσο, τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η Ευρωζώνη βγαίνει από την ύφεση με ατμομηχανή τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της που αναπτύχθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

NurPhoto via Getty Images

Η καταναλωτική εικόνα ήταν ωστόσο μικτή, με τη Γερμανία και την Ιταλία να εξακολουθούν να υποφέρουν από την αδύναμη εγχώρια ζήτηση. Την παρτίδα, έσωσαν οι Γάλλοι που ξόδεψαν περισσότερα αυτό το διάστημα με τις ενδείξεις να είναι ευοίωνες ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν στην αγαπημένη τους συνήθεια, το shopping.

Η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό 11 μηνών τον Απρίλιο, σύμφωνα με επιχειρηματικές έρευνες της S&P Global, με τις αυξανόμενες παραγγελίες να δείχνουν ότι αυτή η δυναμική μπορεί να διατηρηθεί.

Η προσπάθεια να αφουγκραστεί τα θέλω των ευμετάβλητων Ευρωπαίων καταναλωτών έχει γίνει σχεδόν εμμονή για την ΕΚΤ. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ξεχώρισε πρόσφατα τη συμπεριφορά των νοικοκυριών ως τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, εστιάζοντας στα γενναιόδωρα βοηθήματα και μέτρα τόνωσης της οικονομίας κατά την περίοδο της πανδημίας από την Ουάσιγκτον καθώς και στις λιγότερες ανησυχίες για τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία σε σχέση με την Ε.Ε. «Είναι η φυσική τάση των Αμερικανών καταναλωτών να ξοδεύουν με αυτοπεποίθηση, όχι να αποταμιεύουν τόσα πολλά», είπε στο CNBC.

via Associated Press

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η δύναμη της κατανάλωσης θα κάνει την πιο ουσιαστική διαφορά. Τα νοικοκυριά εκεί υπήρξαν από τα πιο επιφυλακτικά, ταραγμένα από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την πολιτική αναποφασιστικότητα μιας διστακτικής κυβέρνησης.

Αλλά και εκεί, τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται πιο «φωτεινά». Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φουεστ, δήλωσε στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών μπορεί να βοηθήσουν την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο. «Αυτό που περιμέναμε, κατά κάποιο τρόπο, μοιάζει να έρχεται», είπε.

Την Παρασκευή, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για το 2024 προβλέποντας ανάπτυξη 0,3% - αντί για συρρίκνωση 0,2% - λέγοντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση λογικά θα ανακάμψει πιο ισχυρά από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει.

Αυτό, πάντως, που θα πυροδοτήσει και θα διατηρήσει τέτοιες δαπάνες είναι οι άνθρωποι να αισθάνονται μια σιγουριά ότι το οικονομικό σκηνικό γίνεται λιγότερο ασταθές. Επίσης, μετά από χρόνια αρνητικών επιτοκίων, η προοπτική να κερδίσουμε ξανά χρήματα μέσα από απλή αποταμίευση παίζει ρόλο στη ζήτηση των καταναλωτών. Ενώ οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν με βραδύτερο από το συνηθισμένο ρυθμό από τότε που άρχισε να αυξάνεται ο πληθωρισμός, αυτές που προσφέρουν υψηλότερο επιτόκιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν στη Γερμανία και αυξήθηκαν αισθητά και σε άλλες χώρες.

Καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να μειώσει το κόστος δανεισμού, ορισμένα κίνητρα για αποταμίευση θα εκλείψουν, γεγονός που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις δαπάνες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να προβούν σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούνιο, αν και η Λαγκάρντ απέφυγε να μιλήσει για περαιτέρω χαλάρωση πέρα από αυτό προς το παρόν.

Πηγή: Bloomberg

Δημοφιλή