Για την έρευνα και τη δουλειά τους στον τομέα των λέιζερ βράβευσε η Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, το μεσημέρι της Τρίτης, σε τρεις επιστήμονες. Και όπως επισημάνθηκε μέσω των φετινών βραβείων, η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα.
Το... μισό Νόμπελ πήγε στον Αμερικανό Άρθουρ Ασκιν και το άλλο μισό μοιράζονται ο Γάλλος Ζεράρ Μουρού και η Καναδέζα Ντόνα Στρίκλαντ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει Νομπέλ Φυσικής εδώ και πάνω από 50 χρόνια.
Ο Ασκιν εργάστηκε πάνω σε τομέα των ακτίνων λέιζερ, όπου μπορούν να εξετάσουν και να χειριστούν τους ιούς, τα βακτήρια και άλλα ζωντανά κύτταρα χωρίς να τους καταστρέφουν. Με αυτό τον τρόπο που εισήγαγε ο Άσκιν, δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες για την παρατήρηση και τον έλεγχο της λειτουργίας της ζωής.
Οι άλλοι δύο παραλήπτες του Νόμπελ Φυσικής, ο Ζεράρ Μουρού και η Ντόνα Στρίκλαντ ανέπτυξαν μια τεχνική για τους παλμούς του λέιζερ που άνοιξε νέους δρόμους στην έρευνα και οδήγησε σε νέες βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές.
Η εξαιρετικά μικρή διάρκεια του παλμού εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει βλάβη στον ζωντανό ιστό. Έτσι, όπως δείχνει παρακάτω το διάγραμμα της Σουηδικής Ακαδημίας, αν ο παλμός με διάρκεια ενός δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου υπερθερμαίνει, ο παλμός που διαρκεί ένα εκατομμύριο φορές λιγότερο, απλώς δημιουργεί μια οπή ακριβείας. Αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στις επεμβάσεις με λέιζερ στα μάτια, οι οποίες έχουν επιδιορθώσει την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων με υψηλή μυωπία.
Τα βραβεία Νομπέλ για τις Επιστήμες, τη Λογοτεχνία και την Ειρήνη απονέμονται σύμφωνα με τη διαθήκη του εφευρέτη και επιχειρηματία Αλφρεντ Νομπέλ.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 900.000 ευρώ. Το μισό θα απονεμηθεί στον Ασκιν και το υπόλοιπο θα το μοιραστούν ο Μουρού και η Στρικλαντ.
Αύριο Τετάρτη θα ανακοινωθεί το Νομπέλ Χημείας και την Παρασκευή το Νομπέλ Ειρήνης, ενώ τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι βραβευθέντες με το Νομπέλ Οικονομίας.