Σέικ πρωτεΐνης: Τεράστιοι κίνδυνοι αν το παρακάνουμε και ποια γεύση είναι πιο ασφαλής

Ποιες δύο ομάδες ανθρώπων δεν πρέπει ποτέ να πίνουν σέικ πρωτεΐνης.
Σέικ πρωτεΐνης: Πιστός φίλος στην προπόνηση ή άσπονδος εχθρός για τον οργανισμό μας;
miljko via Getty Images
Σέικ πρωτεΐνης: Πιστός φίλος στην προπόνηση ή άσπονδος εχθρός για τον οργανισμό μας;

Είμαστε φαν των σέικ πρωτεΐνης; Σκούρα τα πράγματα. Διότι πολλές μάρκες σκόνης πρωτεΐνης που κυκλοφορούν στην αγορά ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνες ποσότητες βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο.

To Clean Label Project, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει θέσει ως στόχο την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων, εξέτασε 160 προϊόντα από 70 κορυφαίες σε πωλήσεις μάρκες συμπληρωμάτων. Και σχεδόν τα μισά από αυτά περιείχαν μη ασφαλή επίπεδα βαρέων μετάλλων.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι σκόνες πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης - που προωθούνται ως πιο υγιεινές- είχαν την τριπλάσια ποσότητα μολύβδου σε σχέση με τα προϊόντα με βάση τον ορό γάλακτος. Τέλος, οι σκόνες με γεύση σοκολάτας είχαν τέσσερις φορές περισσότερο μόλυβδο από τα προϊόντα με τη βανίλια.

Τα βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό εμφανίζονται φυσικά στον φλοιό της γης και μπορούν να εισέλθουν στο έδαφος μέσω ηφαιστειακών εκρήξεων και διάβρωσης. Έπειτα τα φυτά απορροφούν τα βαρέα μέταλλα από το έδαφος. Και έτσι, άνθρωποι και ζώα υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθούμε σε αυτά. Πώς; Καταναλώνοντας φυτικές τροφές, όπως λόγου χάρη το κακάο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει και το γιατί οι σκόνες πρωτεΐνης με γεύση σοκολάτας περιέχουν τέσσερις φορές περισσότερο μόλυβδο από τις σκόνες με γεύση βανίλιας.

Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στις σκόνες πρωτεΐνης ανιχνεύθηκαν βαρέα μέταλλα. Έκθεση του 2018, είχε ανιχνεύσει επικίνδυνα επίπεδα μολύβδου στο 75% των δοκιμασμένων σκευασμάτων πρωτεΐνης. Τοξικά βαρέα μέταλλα έχουν ανιχνευθεί σε άλλα τρόφιμα και καταναλωτικά προϊόντα, όπως οι παιδικές τροφές και το κρασί.

Δηλαδή πρέπει να κόψουμε τα σέικ πρωτεΐνης;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν χρειάζεται να πετάξουμε ακόμα τη σκόνη πρωτεΐνης μας.

«Το σωστό είναι να προσέχουμε. Ωστόσο, μικρές σταδιακές αλλαγές όπως η επιλογή επωνυμιών που δίνουν προτεραιότητα στις αυστηρές δοκιμές για βαρέα μέταλλα, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Οπότε, η πληροφόρησή μας για κάποια θέματα, δεν υπαγορεύει να αποφεύγουμε εντελώς ορισμένα τρόφιμα. Σημαίνει απλώς ότι οφείλουμε να είμαστε συνειδητοί ως προς το τί επιλέγουμε», μας προτρέπει η Ζακλίν Μπόγουεν, εκτελεστική διευθύντρια του Clean Label Project.

Ωστόσο, επειδή για τους περισσότερους ενήλικες, οι αρνητικές επιπτώσεις από την έκθεση στο κάδμιο και τον μόλυβδο προκύπτουν από την μακροχρόνια έκθεση επαναληπτικά, αυτός θα ήταν ένας καλός λόγος για να μειωθεί η συχνότητα κατανάλωσης των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης. Και σε ύστερο χρόνο να αναζητηθούν διαφορετικές, ασφαλέστερες πηγές πρωτεΐνης, όπως το τυρί κότατζ, ο τόνος, το κοτόπουλο, η βρώμη.

Ωστόσο, έγκυοι και παιδιά δεν πρέπει για κανένα λόγο να πίνουν αυτά τα ροφήματα. Ούτε μια φορά στο τόσο. Διότι η έκθεση στο κάδμιο και τον μόλυβδο, σε αυτές τις δύο περιπτώσεις απειλεί να βλάψει την εγκυμοσύνη ή την σωστή ανάπτυξη του παιδιού αντίστοιχα.

(Με πληροφορίες από verywellhealth).