Κορδέλες σε σοκάκια, κάτοικοι που φεύγουν άρον άρον, κατολισθήσεις και σεισμοί που δεν λένε να σταματήσουν. Αυτή είναι η εικόνα των τελευταίων ημερών στη Σαντορίνη, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης (5/2) διεξήχθη ευρεία σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί τοποθέτησαν το πρωί της Τετάρτης κορδέλες σε διάφορα σημεία του νησιού, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Ορισμένα από τα σοκάκια της Σαντορίνης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας και από εκεί θα απαγορεύεται η είσοδος και η διέλευση περαστικών και τουριστών.
Από το νησί υπολογίζονται ότι έχουν αποχωρήσει περίπου 11.000 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι, καθώς και εργαζόμενοι που βρίσκονταν προσωρινά στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, από τις 12 το βράδυ είχαν σημειωθεί 3 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, και 42 άνω των 3. Σημειώνεται πως από την αρχή του Φεβρουαρίου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχουν σημειωθεί 74 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ και 460 άνω των 3.
Οι κορδέλες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία στο νησί, για λόγους ασφαλείας, καθώς ορισμένα παλαιά κτίσματα έχουν υποστεί φθορές, ενώ υπάρχουν κάποιες αναφορές για μάντρες που έχουν γκρεμιστεί, εξαιτίας της συνεχιζόμενης σεισμικής ακολουθίας.
Χθες (4/2), σημειώθηκε κατολίσθηση στη διάσημη κόκκινη παραλία στη Σαντορίνη. Η κόκκινη παραλία είναι αποκλεισμένη πλέον σε όλα της τα σημεία και η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά μέσω θαλάσσης. Στο σημείο της κατολίσθησης, έχει πέσει επίσης το κυγκλίδωμα με τα σχοινιά από το μονοπάτι, που χρησιμοποιούσαν οι λουόμενοι για να κατέβουν χαμηλά στην παραλία.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ πως είναι «υπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ, αν και ακραίο» σημειώνοντας πάντως ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, στη Σαντορίνη έχουν παρατηρηθεί περισσότεροι από 2.500 σεισμοί από τον Ιούνιο του 2024 μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2025. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας σημειώθηκαν περίπου 1.300 σεισμικές ακολουθίες.