Ο Τραμπ θέλει να πάρει τον έλεγχο της Γάζας - Μπορεί να γίνει η Κυανή Ακτής της Μέσης Ανατολής

Ένα ακόμη ασαφές "σχέδιο", που όσο και αν μοιάζει έωλο τρομάζει τη Μέση Ανατολή και τη διεθνή κοινότητα. Πανηγυρίζει η ακροδεξιά στο Ισραήλ, το "όχι" της Σαουδικής Αραβίας.
Νετανιάχου και Τραμπ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση στον Λευκό Οίκο (4 Φεβρουαρίου 2024)
Νετανιάχου και Τραμπ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση στον Λευκό Οίκο (4 Φεβρουαρίου 2024)
Anadolu via Getty Images

Άφωνη αφήνει για μια ακόμη φορά την διεθνή κοινότητα ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που έχοντας στον πλευρό του στον Λευκό Οίκο τον ισραηλινό πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου όχι μόνο επανέλαβε την επιθυμία του να μετεγκατασταθούν οι κάτοικοι της Γάζας σε Ιορδανία και Αίγυπτο αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα. Όπως δήλωσε, θέλει η ΗΠΑ να αποκτήσουν ”τον έλεγχο” της Λωρίδας της Γάζας ”μακροπρόθεσμα» προσθέτοντας πως...θα μπορούσε να μετατραπεί ”σε Κυανή Ακτής της Μέσης Ανατολής”

Ο Νετανιάχου σχολίασε πως η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ”αλλάξει την ιστορία” όλης της περιοχής ενώ το σχέδιο Τραμπ ενθουσίασε την ακροδεξιά στο Ισραήλ. Μεταξύ των αραβικών χωρών βέβαια η αντίδραση στο αυθαίρετο, βάσει διεθνούς δικαίου, αβάσιμο και ασαφές σχέδιο Τραμπ ήταν άμεση και σφοδρή. Η δε αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας ήταν η πλέον σημαντική καθώς ο Τραμπ επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων αυτής με το Ισραήλ.

Ο Τραμπ παρακολουθεί με προσοχή τον Νετανιάχου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, με το ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει πως ο νέος πρόεδρος είναι ο καλύτερος φίλος που είχε το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο (4 Φεβρουαρίου 2025)
Ο Τραμπ παρακολουθεί με προσοχή τον Νετανιάχου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, με το ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει πως ο νέος πρόεδρος είναι ο καλύτερος φίλος που είχε το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο (4 Φεβρουαρίου 2025)
via Associated Press

″Θα πάρουμε την ιδιοκτησία”

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε να ”πυροβολεί” με διάφορες ιδέες του επαναλαμβάνοντας πως κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα, που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή από τον πόλεμο, πρέπει να πάνε να ζήσουν στην Ιορδανία ή/και στην Αίγυπτο, παρά την απόρριψη της ιδέας από το Αμάν, το Κάιρο και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους.

Ακολούθως ”Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά μ’ αυτή...Θα πάρουμε την ιδιοκτησία και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων” είπε, σημειώνοντας πως κυβέρνηση του θα φροντίσει να ”ισοπέδωση” κτιρίων που έχουν καταστραφεί.

Δεν επεκτάθηκε στο πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για ”μακροπρόθεσμο” ενώ διαβεβαίωσε πως άλλες χώρες στην περιοχή ”λατρεύουν” την ιδέα που εκτιμά ότι θα φέρει ”σταθερότητα” στην περιοχή.

Και συνέχισε λέγοντας πως δεν πρόκειται για μια απόφαση που πήρε ”ελαφρά” ενώ συμπλήρωσε πως φαντάζεται την Γάζα να μετατρέπεται σε ”Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής”.

Νετανίαχου και Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (5 Φεβρουαρίου 2025)
Νετανίαχου και Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (5 Φεβρουαρίου 2025)
via Associated Press

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε μάλιστα πως το σχέδιό του ”θα δημιουργήσει χιλιάδες επί χιλιάδων θέσεων εργασίας” και ”θα είναι κάτι για το οποίο η Μέση Ανατολή θα μπορεί να είναι περήφανη”. Ερωτηθείς ποιος θα ζήσει εκεί, είπε πως θα γίνει σπίτι για ανθρώπους ”από όλο τον κόσμο”.

Ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε την ιδέα ”του καλύτερου φίλου που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο” ως ”αντισυμβατική” και ”φρέσκια”.

Ουδείς εκ των δύο πάντως απάντησαν στην ερώτηση με ποια νομική βάση θα γινόταν κάτι τέτοιο, που θα ανέτρεπε την πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά το Μεσανατολικό εδώ και δεκαετίες.

Η πιο βαρύνουσας σημασίας αντίδραση για Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, ήρθε από την Σαουδική Αραβία που απέκλεισε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ-την οποίαι ο Τραμπ επιδιώκει- αν δεν έχει υπάρξει ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Το ”οχι” της Σαουδικής Αραβίας

«Η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει ακούραστα τις προσπάθειές της για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ και δεν θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς αυτό», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε μέσω X.

Υπογράμμισε ακόμη πως απορρίπτει κάθε προσπάθεια εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Το 2020, η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ διαδραμάτισε ρόλο μεσολαβήτριας στις λεγόμενες συμφωνίες του Αβραάμ, μέσω των οποίων απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν. Οι συμφωνίες είχαν δημιουργήσει την εποχή προσδοκίες για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ αλλά διαπραγματεύεται από το 2020 την προσέγγιση με αντάλλαγμα συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα εγγυάται την ασφάλειά της, καθώς και αμερικανική βοήθεια στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Στο μεταξύ η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν ήδη καταγγείλει τα σχέδια ”μετεγκατάστασής” των Παλαισατινίων από τη Γάζα ως απόπειρα μαζίκού που μπορεί να μεταφραστεί ως επιχείρηση εθνοκάθαρσης.

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να ”σεβαστούν τον πόθο του παλαιστινιακού λαού” να ζήσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς καταδίκασε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου που ήρθαν μάλιστα την ώρα που ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη. ”Η ρατσιστική αμερικανική θέση ευθυγραμμίζεται με αυτή της ισραηλινής ακροδεξιάς για τον εκτοπισμό του λαού μας και την εξάλειψη της υπόθεσής μας”, αντέδρασε στις δηλώσεις Τραμπ ο εκπρόσωπος της Χαμάς Άμπντελ Λάτιφ αλ Κάνου.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απορρίπτει όλες τις δηλώσεις περί εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της, ο Χουσέιν Σέιχ. ”Η παλαιστινιακή ηγεσία επαναβεβαιώνει την σθεναρή της θέση ότι η λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, είναι η εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη”, σημείωσε ο αξιωματούχος της ΟΑΠ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Στην Ουάσινγκτον Δημοκρατικοί γερουσιαστές χαρακτήρισαν το σχέδιο «τρελό» και «επικίνδυνο».

Ωστόσο, εγκωμιάστηκε από την ισραηλινή ακροδεξιά, με τον ακροδεξιό πρώην υπουργό ’Αμυνας, Itamar Ben Gvir να χαρακτηρίζει τα σχέδια «δικαίωση του πολέμου».

Πηγές: Reuters, ΑP

Δημοφιλή