Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Η λίστα με τους νεκρούς μεγαλώνει, οι ελπίδες λιγοστεύουν, η οργή φουντώνει

Διασώστες στην Συρία: Επιτέλους στείλτε μας βοήθεια, κάθε δευτερόλεπτο πεθαίνουν άνθρωποι. Τουρκία: ″Που είναι το κράτος; Δεν έχουμε δει κανέναν. Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο”.
picture alliance via Getty Images

Ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία ξεπέρασε τους 12.000 ενώ οι διασώστες συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα για τρίτο πλέον 24ωρο στα συντρίμμια ελπίζοντας στον εντοπισμό εγκλωβισμένων και γνωρίζοντας πως σταδιακά πλέον οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο μειώνονται δραματικά. Η δε οργή των ανθρώπων κυρίως στην Τουρκία φουντώνει και σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν που επισκέφθηκε το Καχραμανμαράς βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτή και απάντησε στις επικρίσεις.

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 12.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από αξιωματούχους και γιατρούς.

Στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 1.262 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 1.730 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 9.057, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.

Σωροί έχουν μεταφερθεί σε στάδια ή εκτίθενται στα πεζοδρόμια έξω από νοσοκομεία με συγγενείς να συρρέουν και να εξετάζουν ένα-ένα τα παγωμένα πρόσωπα των νεκρών ελπίζοντας πως δεν θα αντικρίσουν αυτά αγαπημένων τους.

Sertac Kayar via Reuters
KEMAL ASLAN via Reuters

Καθώς το μέγεθος της καταστροφής γίνεται όλο και πιο σαφές, ο αριθμός των νεκρών φαινόταν πιθανό να αυξηθεί σημαντικά ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά μάλιστα πως ανάμεσα σε εκείνους που δεν τα κατάφεραν είναι μεγάλος αριθμός παιδιών. Διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν μάλιστα ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Συρία και για τις περιοχές που δεν λαμβάνουν βοήθεια, δηλαδή αυτές που δεν ελέγχει η κυβέρνηση, αλλά και επειδή η νέα αυτή καταστροφή έρχεται να προστεθεί στις ζοφερές συνέπειες του 12ετούς πολέμου.

Οι δε κάτοικοι σε πολλές από τις 10 πληγείσες περιοχές της Τουρκίας εκφράζουν οργή και απόγνωση καταγγέλλοντας την αργή, όπως λένε, και ανεπαρκή ανταπόκριση του κράτους. ”Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εδώ. Είμαστε θαμμένοι κάτω από το χιόνι, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα”, λέει ο Μουράτ Αλινάκ, του οποίου το σπίτι στη Μαλάτια είχε καταρρεύσει και οι συγγενείς του αγνοούνται. ”Τι να κάνω, πού να πάω;”.

Στην Γκαζίαντεπ, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. ″Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας”, είπε.

Όπως για την 15χρονη Ιρμάκ. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς της Τουρκίας, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της.

″Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (...) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (...) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο”, διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.

Umit Bektas via Reuters
KEMAL ASLAN via Reuters

Ο αριθμός των αστέγων είναι τεράστιος με τις τουρκικές αρχές να αναφέρουν πως περίπου 13εκατ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό ενώ ο ΠΟΥ ανεβάζει τον αριθμό, κάνοντας εκτιμήσεις για 23 εκατ. συνολικά στις δύο χώρες. Οι ανάγκες για στέγαση και είδη πρώτης ανάγκης είναι κολοσσιαίες. Ορισμένες περιοχές έχουν μείνει επίσης χωρίς καύσιμα και ρεύμα ενώ υπήρξαν και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.

Τα δε σωστικά συνεργεία δυσκολεύτηκαν να φτάσουν σε ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, των κακών καιρικών συνθηκών ενώ παρατηρούνται και ελλείψεις σε πόρους και απαραίτητο βαρύ εξοπλισμό που απαιτείται για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, κήρυξε τις σεισμόπληκτες περιοχές σε κατάστασή εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες -που του δίνει την δυνατότητα να εφαρμόζει νόμους και να περιορίζει δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς έγκριση του Κοινοβουλίου- ενώ ανακοίνωσε πως ξενοδοχεία στην Αττάλεια θα φιλοξενήσουν σεισμοπλήκτους.

″Κάθε ώρα, κάθε λεπτό”

Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 450 χιλιόμετρα από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιαρμπακίρ στα ανατολικά και 300 χιλιόμετρα από τη Μαλάτια στα βόρεια έως τη Χατάι στα νότια. Οι συριακές αρχές ανέφεραν νεκρούς μέχρι τη Χάμα, περίπου 250 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

SUHAIB SALEM via REUTERS
Umit Bektas via Reuters

″Είναι πλέον ένας αγώνας αγώνα ενάντια στο χρόνο”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη Γενεύη. ”Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες”.

Οι διασώστες δεν σταματούν λεπτό. Προσπαθούσαν μέρα και νύχτα καθώς οι άνθρωποι περιμένουν με αγωνία πλάι σε βουνά ερειπίων ελπίζοντας ότι αγαπημένα του πρόσωπα θα κατάφερναν να βγουν από αυτά ζωντανοί.

Στην Αντάκια, πρωτεύουσα της τουρκικής επαρχίας Χατάι που συνορεύει ε την Συρία οι ομάδες διάσωσης ήταν λίγες και οι κάτοικοι απομάκρυναν μόνοι τους πλάκες από τσιμέντο, μέταλλα και άλλα υλικά. Ζητούσαν κράνη, σκοινιά, εργαλεία.

Μια γυναίκα, ηλικίας 54 ετών ονόματι Γκουλουμσέρ ανασύρθηκε ζωντανή από ένα οκταώροφο κτίριο 32 ώρες μετά τον σεισμό. Μια άλλη φώναξε τότε στους διασώστες: ”Ο πατέρας μου ήταν ακριβώς πίσω από αυτό το δωμάτιο. σας παρακαλώ σώστε τον.” Οι εργαζόμενοι εξήγησαν ότι δεν μπορούσαν να φτάσουν στο δωμάτιο από μπροστά και χρειάζονταν έναν εκσκαφέα για να αφαιρέσουν πρώτα τον τοίχο.

KEMAL ASLAN via Reuters
Sertac Kayar via Reuters

Στη Μαλάτια της Τουρκίας, ντόπιοι χωρίς ειδικό εξοπλισμό ή έστω γάντια προσπαθούν στο μεταξύ να τρυπώσουν στα συντρίμμια των σπιτιών για να βγάλουν επιζώντες. ”Τα εγγόνια μου είναι εκεί. Είμαστε εδώ δύο μέρες. Είμαστε συντετριμμένοι”, είπε η Σαμπιχά Αλινάκ. ”Πού είναι το κράτος; Τους παρακαλάμε. Ας το κάνουμε μόνοι μας, μπορούμε να τους σώσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε με τα μέσα μας”.

Πάνω από 12.000 Τούρκοι προσωπικό έρευνας και διάσωσης εργάζονται στις πληγείσες περιοχές, μαζί με 9.000 στρατιώτες. Περισσότερες από 70 χώρες απέστειλαν ομάδες διάσωσης και απαραίτητο υλικό.

Αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τρομακτικό.

”Η περιοχή είναι τεράστια. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο”, λέει ο Γιοχάνες Γκουστ από την υπηρεσία πυροσβεστικής και διάσωσης της Γερμανίας, καθώς φορτώνει εξοπλισμό σε ένα φορτηγό στο αεροδρόμιο των Αδάνων.

SUHAIB SALEM via REUTERS
KEMAL ASLAN via REUTERS

Λευκά Κράνη: ”Βοηθήστε μας. Αναλάβετε τις ευθύνες σας”

Στο μεταξύ η οργάνωση διασωστών Λευκά Κράνη που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί στη Συρία, απηύθυναν δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποστείλει ομάδες για να τους βοηθήσει στη μάχη τους με τον χρόνο για να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.

″Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους αμάχους που είναι θύματα. Πρέπει διεθνείς ομάδες διάσωσης να εισέλθουν στις περιοχές μας”, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών Μοχάμαντ Αλ Σέβλι.

″Πρόκειται όντως για έναν αγώνα με τον χρόνο, άνθρωποι πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο κάτω από τα ερείπια”, πρόσθεσε.

Τα Λευκά Κράνη, που στηρίζονται σε εμπειρία ετών, την οποία απέκτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, πρωτοστατούν στις επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονται μετά τον σεισμό στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Anadolu Agency via Getty Images
KEMAL ASLAN via REUTERS

″Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να αγνοούνται ή να βρίσκονται εγκλωβισμένες κάτω από τα ερείπια”, επισήμανε.

Ωστόσο τα Λευκά Κράνη ”δεν διαθέτουν εκπαιδευμένους σκύλους για να μπορούν να βρουν κάτω από ποια κτίρια που έχουν καταρρεύσει βρίσκονται θύματα” και στηρίζονται στους κατοίκους να τους καθοδηγούν στις έρευνές τους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Καθώς ο χρόνος περνά, ”οι πιθανότητες να σώσουμε ανθρώπους μειώνονται”, τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς το AFP στην Τουρκία. ”Έχουμε ανάγκη από βαρύ εξοπλισμό, ανταλλακτικά για τον εξοπλισμό μας”, πρόσθεσε.

″Τρομακτική σκηνή”

Οι Σύροι πρόσφυγες ήταν από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους που επλήγησαν, είπε ο Έλντερ.

Στη συριακή πόλη Χάμα, ο Αμπντάλα αλ Νταχαν αναφέρεται στις κηδείες ολόκληρων οικογενειών που έγιναν την Τρίτη.

″Είναι μια τρομακτική σκηνή από κάθε άποψη”, αναφέρει σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters. ”Σε όλη μου τη ζωή δεν έχω δει κάτι τέτοιο, παρά όλα όσα μας έχουν συμβεί”.

Στην Σαουράν, στη βόρεια Συρία, ο Μάχμουντ Μπρίμο γονατίζει μπροστά σε ένα σωρό από ερείπια, τα απομεινάρια του σπιτιού του. Εκεί κοντά, ένας γκρίζος τρούλος μαρτυρά ότι ένα τζαμί βρισκόταν εκεί. ”Τόσα χρόνια πόλεμος και δεν είχαμε καταστραφεί έτσι”, λέει και συνεχίζει: ”Τα χάσαμε όλα σε μια στιγμή. Έχουμε καταστραφεί τελείως”.

PIROSCHKA VAN DE WOUW via REUTERS
SUHAIB SALEM via REUTERS

Τα τζαμιά άνοιξαν τις πόρτες τους σε οικογένειες των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι τουλάχιστον 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα, Ιντλίμπ και Ταρτούς που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βορειοδυτικά της Συρίας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση με τον απολογισμό να αναμένεται ”να αυξηθεί πολύ”, όπως ανέφερε η ομάδα διάσωσης των Λευκών Κρανών.

″Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τις ομάδες μας, αλλά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην τεράστια καταστροφή και στον μεγάλο αριθμό των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει” δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Ραέντ αλ Σάλεχ.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ για την στη Συρία είπε ότι η έλλειψη καυσίμων και ο κακές καιρικές συνθήκες αποτελούν πρόσθετα εμπόδια. ”Οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, οι δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για ανθρωπιστικό έργο είναι κατεστραμμένοι” λέει ο μόνιμος συντονιστής Ελ Μοσταφά Μπενλαμλίχ στο Reuters.

KEMAL ASLAN via REUTERS
a
a
WHITE HELMETS via via REUTERS
PIROSCHKA VAN DE WOUW via REUTERS
SERTAC KAYAR via REUTERS
SUHAIB SALEM via REUTERS
FIRAS MAKDESI via REUTERS
Anadolu Agency via Getty Images
SUHAIB SALEM via REUTERS
KEMAL ASLAN via Reuters
PIROSCHKA VAN DE WOUW via REUTERS
SUHAIB SALEM via REUTERS
WHITE HELMETS via via REUTERS
KEMAL ASLAN via REUTERS
SUHAIB SALEM via REUTERS
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
|

Δημοφιλή