Τουλάχιστον 1.002 άνθρωποι έχασαν την ζωή του στη Μιανμάρ από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό 2.376 άτομα έχουν τραυματιστεί. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνει ταχύτατα από ώρα σε ώρα ενώ αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000. Εκτιμάται δε πως περίπου 800.000 άνθρωποι βρίσκονταν στη «ζώνη» του σεισμού ενώ το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών φαίνεται πως θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.
Επίσης, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ. Τουλάχιστον 15 εργαζόμενοι είναι επιβεβαιωμένο πως έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του κτιρίου ενώ συνολικά 100 αγνοούνται.
Στην Μιανμάρ που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα, ο σεισμός κατέστρεψε δρόμους, γέφυρες και κτήρια. Σε πολλά κτήρια που κατέρρευσαν υπάρχει μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων ενώ η μεγαλύτερη αυτή επιχείρηση διεξάγεται στο Μανταλέι. Στα ερείπια κτιρίου είναι παγιδευμένοι περισσότεροι από 90 άνθρωποι ενώ 9 ανασύρθηκαν νεκροί και 44 ζωντανοί.
Τέτοιες επιχειρήσεις διεξάγονται παράλληλα σε πολλές περιοχές της χώρας κατά κανόνα με ανεπαρκή μέσα αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι διασώστες σκάβουν ακόμη και με τα χέρια για να φτάσουν εγκλωβισμένους που ακούγονται να φωνάζουν «βοήθεια». Η βοήθεια των πολιτών είναι πολύτιμη αλλά δεν επαρκεί και ο χρόνος πιέζει.
Εξ ου και η διεθνής βοήθεια που καταφθάνει στη χώρα από πολλά κράτη μετά από αίτημα της χούντας που κυβερνά τη χώρα και αναγκάστηκε να ανοίξει τα σύνορα.
Ομάδα διασωστών από την Κίνα έφθασε ήδη στην εμπορική πρωτεύουσα της Μιανμάρ Γιανγκόν, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις σκληρά πληγείσες πολεις Μανταλάι και Ναϊπιτάου, την κτισμένη επί τούτου πρωτεύουσα της χώρας, όπου τμήματα ενός νοσοκομείου 1.000 κλινών έχουν υποστεί ζημιές.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα»
Η Ρωσία, η Ινδία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στέλνουν επίσης αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και προσωπικό στη Μιανμάρ, που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που εκδίωξε την εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περισσότερη βοήθεια θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει αρχική ανθρωπιστική βοήθεια 2 εκατ. δολαρίων στη Μιανμάρ μέσω διεθνών οργανισμών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν τεταμένη σχέση με τον στρατό της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι θα παράσχουν βοήθεια.
Ο σεισμός, που σημειώθηκε περίπου την ώρα του μεσημεριανού φαγητού την Παρασκευή, επηρέασε μεγάλα τμήματα της χώρας, από τις κεντρικές πεδιάδες γύρω από τη Μανταλάι μέχρι τους λόφους Σαν, τμήματα του οποίου δεν τελούν πλήρως υπό τον έλεγχο της χούντας.


Στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, κάτοικοι και διασώστες προσπαθούσαν να βγάλουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από κτήρια που κατέρρευσαν, προσπαθώντας με περιορισμένα βαριά μηχανικά μέσα να απομακρύνουν μπάζα.
Αφού ανασύρθηκε από κάτω από έναν τοίχο από άλλους κατοίκους, ο Χτετ Μιν Όο, 25 ετών, δήλωσε ότι προσπάθησε να καθαρίσει ο ίδιος τα μπάζα ενός κτηρίου για να διασώσει τη γιαγιά και δύο θείους του ― αλλά στο τέλος τα παράτησε.
«Δεν ξέρω αν είναι ακόμη ζωντανοί κάτω από τα ερείπια”, δήλωσε στο Ρόιτερς, ξεσπώντας σε κλάματα. ”Έπειτα από τόσες πολλές ώρες, δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα».
Πρόσθετες δυσκολίες
Η Σούζαν Χιου, επιστήμονας στο Πρόγραμμα Κινδύνου Σεισμών του USGS, δήλωσε στο Reuters πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων από τον σεισμό για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένης και της χρονικής στιγμής που σημειώθηκε.


Όταν ένας σεισμός σημειώνεται στη διάρκεια της ημέρας, όπως συνέβη στη Μιανμάρ, “οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι, έχουν σύνεση, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα’, είπε.
Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση. Ένοπλες μειονοτικές ομάδες και αντιστασιακές οργανώσεις έχουν καταλάβει παραμεθόριες περιοχές, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη χούντα. Λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το 1/3 του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Μπανγκόκ: Αναζητώντας εγκλωβισμένους στα συντρίμμια του ουρανοξύστη
Στην Μπανγκόκ, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, μία αποστολή διάσωσης ενέτεινε σήμερα τις προσπάθειές της να βρει εργάτες που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια ενός 33ώροφου πύργου που κατέρρευσε.


Οι αρχές χρησιμοποίησαν εκσκαφείς, drones και ειδικά σκυλιά στην προσπάθεια να βγάλουν τους 15 ανθρώπους που επιβεβαιωμένα ενώ άλλοι 100 αγνοούνται χωρίς οι αρχές να μπορούν να πουν με βεβαιότητα είναι επίσης εγκλωβισμένοι κάτω από τους τόνους των ερειπίων.
″Θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα σταματήσουμε να σώζουμε ζωές, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους”, δήλωσε στο σημείο ο κυβερνήτης της Μπανγκόκ Τσανττσάρτ Σιτιπούντ.
Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε πάρκα, όμως η κατάσταση βελτιώνεται σήμερα, είπε.
Η Ουαανπέτς Πάντα καθόταν στο σημείο όπου κατέρρευσε το κτήριο μαζί με τον σύζυγό της, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης και περιμένοντας νέα για τη 18χρονη κόρη τους, που περιλαμβάνεται στους αγνοουμένους.
″Προσευχήθηκα η κόρη μου να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μεταφερθεί ήδη στο νοσοκομείο”, είπε. ”Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να κάθομαι και να περιμένω”.






