Κόντρα στον χρόνο και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργάζονται οι διασώστες στην Αλβανία προκειμένου να εντοπίσουν στα συντρίμμια κτιρίων άτομα που αγνοούνται αλλά και για επιτύχουν τον απεγκλωβισμό τους. Καθώς έχουν περάσει περισσότερα από δύο 24ωρα από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ τα χρονικά περιθώρια να βρεθούν όλοι ζωντανοί στενεύουν.
Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει πλέον στους στους 45 και στους 900 αυτός των τραυματιών ενώ οι περίπου 540 μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί - ακόμη και 5,2 Ρίχτερ- προκαλούν διαρκή φόβο στους κατοίκους ενώ δυσχεραινόσουν και το έργο των διασωστών. Το επίκεντρο ήταν 27 χιλιόμετρα βόρεια του Δυρραχίου και 47 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα.
Αγώνας δρόμου απαιτείται και για την κάλυψη των αναγκών χιλιάδων ανθρώπωνπου δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Προς το παρόν οι περισσότεροι -περίπου 3.000 άνθρωποι-έχουν βρει καταφύγιο στο στάδιο του Δυρραχίου και άλλους προσωρινούς καταυλισμούς στις σεισμόπληκτες περιοχές ενώ υπάρχουν σκέψεις να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου, αγωνίας και απογοήτευσης ο θρήνος και η χαρά εναλλάσσονται ανάλογα με την πρόοδο των διασωστών που επιχειρούν και τα νέα που έχουν να μοιραστούν με τους αγαπημένους των εγκλωβισμένων.
Δυστυχώς όμως κατά τη διάρκεια της νύχτας ο θρήνος ήταν αυτός που επικράτησε κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ζευγαριού και της κορούλας τους. Δυστυχώς και οι τρεις εντοπίστηκαν νεκροί.
Ώρες νωρίτερα όμως το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν αυτό της χαράς και της ελπίδας όπως στην περίπτωση του απεγκλωβισμού μιας 45χρονης γυναίκας από τα συντρίμμια κτιρίου στο χωριό Τουμάνε. Οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ καταβάλλοντας πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να εντοπίσουν τη γυναίκα και μετά από εξαιρετικά ακριβείς, προσεκτικές κινήσεις κατέστη εφικτό να την προσεγγίσουν και να την ανασύρουν.
Στο μεταξύ τεράστιες προσπάθειες καταβάλλονται και για να παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια σε όσους έχασαν τα σπίτια τους και βρέθηκαν στον δρόμο. Όλοι οι Δήμοι μαζεύουν τρόφιμα, ρούχα και ιατρικό υλικό, ξενοδοχεία ανοίγουν για να φιλοξενήσουν κόσμο ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος διέθεσε πολλούς θρησκευτικούς χώρους στο Δυρράχιο στους σεισμόπληκτους με πρώτο το μοναστήρι του Αγίου Βλάση και τον ορθόδοξο ναό της πόλης.
Η βοήθεια βέβαια αργεί να φτάσει σε όσους την χρειάζονται και να διανεμηθεί καθώς δεν υπάρχει ένας δομημένος μηχανισμός και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Υπάρχον δε και παράπονα ή καταγγελίες πως κάποιοι μάλλον κλέβουν μέρος της βοήθειας.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει ζητήσει επείγουσα βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα και η Ελλάδα ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε με την αποστολή κλιμακίων της ΕΜΑΚ, ιατρικό-νοσηλευετικό προσωπικό και υλικό.
Επίσης βοήθεια έχει φτάσει στη χώρα από Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Τουρκία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Σερβία.
Πηγές: Reuters, AP