Σεισμός στην Τουρκία: Θα επηρεάσει την Ελλάδα; Τι λένε οι σεισμολόγοι

Τι γίνεται με το κυπριακό τόξο.
Khalil Ashawi via Reuters

Τη διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζει τη σεισμικότητα στη χώρα μας ο σημερινός φονικός σεισμός στην Τουρκία, δίνει, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καταστεί σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό της Τουρκίας το κυπριακό τόξο. «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», διασαφήνισε ο καθηγητής.

Όσο για τον σημερινό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο κ. Παπαζάχος είπε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις. «Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο για την περιοχή», ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως θα επακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί στην περιοχή, όπως και ήδη έγιναν, της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση.

«Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις», τόνισε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε: «πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και τα 300 χιλιόμετρα απόσταση. Ιστορικά έχει δώσει τελευταία και 6,4, 6,1, και 6,3 Ρίχτερ. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιους σεισμούς, όμως για την περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν σπάνιοι».

Γκανάς: Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλο σεισμό – Από τους μεγαλύτερους στη Μεσόγειο

Για τη βιβλική καταστροφή το μέγεθος της οποίας ακόμη είναι άγνωστο μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, αποκαλύπτοντας ότι η ισχύς του κύριου σεισμού εξέπληξε τους ειδικούς. Σχολιάζοντας το γεωλογικό γεγονός το χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι ένας σεισμός που μας έχει καταπλήξει. Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλο σεισμό σε αυτό το ρήγμα. Ο τελευταίος που έγινε στην περιοχή αυτή ήταν το 1905 με μέγεθος 7 (βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ)» ανέφερε ο κ. Γκανάς.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρθηκε και στο πιλοτικό πρόγραμμα της Google για προειδοποίηση σεισμικής δραστηριότητας λίγα δευτερόλεπτα πριν το χτύπημα του Εγκέλαδου, εφαρμογή στην οποία αναφέρθηκε Έλληνας που διασώθηκε.

«Σε αυτό πρέπει να αποδώσουμε την ειδοποίηση αυτή. Αυτό ενεργοποιείται μόνο του με βάση τα κινητά τηλέφωνα.

«Το ρήγμα αυτό το ξέραμε. Ξεκινάει από την περιοχή της ανατολικής Τουρκίας, στο σημείο που συναντώνται τρεις πλάκες. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι έσπασαν ταυτόχρονα δύο κομμάτια του ρήγματος αυτού», σημείωσε ο ειδικός. Και όπως τόνισε πρέπει να έχουμε μια διάρρηξη περίπου 200 χλμ. Είναι δηλαδή ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι από τους μεγαλύτερους σεισμούς. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέγεθος το 7,8 Ρίχτερ» είπε ο κ. Γκανάς και πρόσθεσε ότι για την Ελλάδα δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος, διότι είμαστε αρκετά μακριά.

Ωστόσο, όπως τόνισε, «προκύπτει ένας μικρός κίνδυνος για την Κύπρο, διότι η Κύπρος απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από εκεί που σταμάτησε το ρήγμα. Εκεί ίσως υπάρχουν κάποια μικρότερα ρήγματα τα οποία μπορεί να διεγερθούν. Μπορεί βεβαίως να διεγερθούν και γι’ αυτό χρειάζεται μια παρακολούθηση στην περιοχή». Πρόσθεσε δε ότι πάντα ένας μεγάλος σεισμός επηρεάζει τις γειτονικές περιοχές.

Τσελέντης: Μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία για μήνες – Δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος

Εκτίμηση για μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία που θα διαρκέσουν για μήνες έκανε ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μετά τα φονικά 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

«Θα υπάρξει μια μετασεισμική ακολουθία που θα κρατήσει για μήνες και μάλιστα με πολύ μεγάλους μετασεισμούς. Καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό για τον δομικό ιστό της περιοχής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε δε ότι οι νεκροί στις δύο χώρες θα αγγίξουν τις 20.000, ξεπερνώντας τον απολογισμό του 1999.

«Το καλό είναι ότι αυτό το ρήγμα δεν φαίνεται να επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο. Έχει τέτοια κατευθυντικότητα και τόση απόσταση από την Ελλάδα που η πιθανότητα να την επηρεάσει είναι πολύ μικρή» πρόσθεσε.

“Άκουσα διάφορα σχόλια ότι ενεργοποιήθηκε η Ρόδος. Στη Ρόδο δεν υπήρξε σεισμός. Απλώς η πρώτη αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού έδωσε ένα σεισμό γιατί είχε μπλέξει τις καταγραφές από την Τουρκία με τις τοπικές. Τελικά, αμέσως μετά από ένα λεπτό το διορθώσαμε. Αλλά και να έχει γίνει σεισμός στην Ρόδο, θα ήταν τελείως άσχετος. Καμία σχέση με το σεισμό της Τουρκίας” δήλωσε.

Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει αυξημένη σεισμικότητα στην Ελλάδα, αλλά στον θαλάσσιο χώρο. «Έτυχε φέτος να έχουμε σεισμούς κοντά σε αστικά κέντρα. Γι′ αυτό και έγιναν πάρα πολύ γνωστοί και αισθητοί. Πιο πολύ γίνονται αντίστοιχοι σεισμοί και πάρα πολλοί μάλιστα κάθε χρόνο στη θάλασσα» είπε.

Πρόσθεσε πάντως ότι τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο γενικά, κοντινά με τους σημερινούς σεισμούς, σίγουρα θα επηρεαστούν. «Θα έχουμε δηλαδή μετανάστευση μετά-σεισμικών ακολουθιών και σε κοντινά ρήγματα, αλλά δεν θα επηρεάσουν καθόλου την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για τα όσα ακούστηκαν περί προειδοποίησης πολιτών, στο τηλέφωνο τους, για έναν σεισμό απάντησε ότι δεν το πιστεύει.

«Υπάρχει το σύστημα της Google, το οποίο υποτίθεται καταγράφει κάποια κύματα όταν ξεκινάνε από το ρήγμα και ενημερώνει σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Εμείς στην Ελλάδα οργανώνουμε αντίστοιχο πρόγραμμα το λεγόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο όμως στηρίζεται σε άλλες θέσεις αλλά και σε άλλα δεδομένα. Έχουμε βάλει κοντά σε ενεργά ρήγματα τέτοια όργανα και εκμεταλλευόμαστε τη διαφορά χρόνου διάδοσης του σεισμικού κύματος με τη διάδοση του κύματος του φωτός» δήλωσε.

Πηγή: ΕΡΤ News

Δημοφιλή