Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά του υπό προώθηση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.
Με συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών μπροστά στη Βουλή και αντιεξουσιαστών και διμοιριών των ματ στα Προπύλαια ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Χιλιάδες φοιτητές, Ακαδημαϊκοί και μέλη σωματείων και συλλόγων συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Ξεκίνησαν την πορεία τους λίγο πριν από τη μία μετά το μεσημέρι και όταν έφτασαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ομάδα ατόμων, τα οποία ήταν πίσω από το πανό των φοιτητών του πολυτεχνείου, συντεταγμένα επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, που ήταν παρατεταγμένοι.
Οι ένστολοι απάντησαν με χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης. Στο σημείο οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις προσαγωγές.
Οι διαμαρτυρόμενοι παρέμειναν για περίπου 40 λεπτά της ώρας μπροστά στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας.
Στις τρεις και μισή, όταν οι φοιτητές είχαν φτάσει στα Προπύλαια, ομάδα αντιεξουσιαστών εκσφενδόνισε βόμβες μολότοφ προς μια διμοιρία των ΜΑΤ που ήταν στην οδό Εδουάρδου Λο.
Μέσα σε δευτερόλεπτα οι αστυνομικοί πέταξαν δεκάδες βομβίδες κρότου - λάμψης, αλλά και δακρυγόνα, ενώ ταυτόχρονα στελέχη της Ομάδας ΔΡΑΣΗ περικύκλωσαν με τα δίκυκλα τους αντιεξουσιαστές.
Συνολικά έχουν γίνει 52 προσαγωγές.
Λίγο πριν τη λήξη του συλλαλητηρίου επεισόδια σημειώθηκαν στην Πανεπιστημίου και σε κάθετους δρόμους γύρω από αυτήν κοντά στα Προπύλαια όταν ομάδα νεαρών έριξε πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων, και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ στη συνέχεια η ομάδα ΔΡΑΣΗ κυνήγησε την ομάδα των ατόμων στην οδό Ρήγα Φεραίου πλησίον του μετρό «Πανεπιστήμιο».
Εκπαιδευτικοί και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των φοιτητικών συλλόγων και συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο και διαμαρτυρόμενοι για το «αντιεκπαιδευτικό», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν, επίσης, μαθητές και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ.
Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή, επιφέρει αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων.
ΟΛΜΕ και ΔΟΕ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικό» και επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «αυταρχισμό», «αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα» και «αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων».
«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, και παρά τη γενικευμένη απόρριψη των μέτρων από το εκπαιδευτικό κίνημα, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανέναν διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», τονίζει η ΟΛΜΕ.
Επιπλέον, από τη μεριά της, η ΔΟΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «ανεύθυνη και επικίνδυνη διαχείριση με την απουσία λήψης οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών μαθητών και μαθητριών» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε πίσω».
ΕΔΕ για αστυνομική βία στη Θεσσαλονίκη
Μολότοφ, πέτρες, χημικά, μία σύλληψη αλλά και μία διοικητική έρευνα για βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και απεικονίζει αστυνομικούς να ασκούν βία εναντίον διαδηλωτών, αποτελούν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τον απολογισμό των σημερινών επεισοδίων, στον απόηχο της κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η σύλληψη αφορά μία 18χρονη που φέρεται να συμμετείχε σε ομάδα ατόμων που κινήθηκαν εναντίον αστυνομικών. Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά το τέλος της πορείας στην οποία συμμετείχαν φοιτητές από τους συλλόγους που εκπροσωπούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το σχήμα των ΕΑΑΚ, αλλά και άτομα ενταγμένα στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Αρχαίας Αγοράς με κατάληξη το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου η πλειονότητα των 1500 διαδηλωτών, κατά τους υπολογισμούς της αστυνομίας, αποχώρησε. Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, μπροστά στο Διοικητήριο ομάδα περίπου 400 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά επιτέθηκαν με μολότοφ, πέτρες, ξύλινα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.
Στη συνέχεια, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, τα παραπάνω άτομα διασπάστηκαν σε δρόμους γύρω από το Διοικητήριο και ενώθηκαν λίγο αργότερα στο σημείο αφετηρίας της κινητοποίησης όπου ακολούθησε νέος γύρος έντασης με μολότοφ από την πλευρά των διαδηλωτών και χημικά από τους αστυνομικούς. Συνολικά οι διαδηλωτές έριξαν 15 αυτοσχέδιες εμπρηστικές κατασκευές (μολότοφ τύπου κόμπρα), ενώ προκλήθηκε ζημιά σε τζαμαρία καταστήματος.
Όσον αφορά βίντεο που «αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και απεικονίζει αστυνομικούς να ασκούν βία σε βάρος ατόμων, στην οδό Ολύμπου - Τάσκου Παπαγεωργίου και Τοσίτσα» η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι διεξάγεται διοικητική έρευνα.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε στη 1 από την Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη με συνθήματα κατά του νομοσχεδίου η πορεία κατέληξε στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ).
Οι φοιτητικές παρατάξεις κορύφωσαν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς το πρωί πριν την πορεία προχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε αποκλεισμό εισόδων στο campus και σε κτίρια της Πολυτεχνικής, της Φιλοσοφικής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές, σπουδαστές και γονείς ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις ανώτατες σχολές και στις έξι το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου. «Λέμε, όχι, δε θα περάσει, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του το μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού ανώτατης εκπαίδευσης, Γιάννης Κουρμούλης.
Ακολούθησε πορεία από την Εγνατία και τις οδούς Αγίας Σοφίας , Τσιμισκή, και Βενιζέλου που σταμάτησε έξω από το Διοικητήριο, όπου οι διαδηλωτές παρέμειναν για περίπου είκοσι λεπτά, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.
Στη συνέχεια συνέχισαν την πορεία τους στην οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους και την ολοκλήρωσαν στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Εντονη πολιτική αντιπαράθεση
Έκκληση προς την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να αναστείλει τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω των συνθηκών έξαρσης της πανδημίας, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την αρμόδια υπουργό ότι «επιμένει» και φέρνει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει γίνει «ουσιαστικός διάλογος» με όλους τους φορείς και ενώ η Βουλή λειτουργεί σε «ειδικό καθεστώς» και το οποίο «εγείρει» αντιδράσεις «εύλογες», σε «όλη την εκπαιδευτική κοινότητα». Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τις προθέσεις της κυβέρνησης που επιλέγει να προχωρήσει στη νομοθέτηση αυτή εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, καθώς, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο «δεν προκαλεί μόνο τη δημοκρατία, αλλά και την κοινή γνώμη». Ως εκ τούτου, μάλλον το κάνει «επίτηδες», συμπλήρωσε, μιλώντας για «ευκαιρία» της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο «στα μουλωχτά και χωρίς θόρυβο». Επίσης, έκανε λόγο και για «προηγούμενο», όταν σε «άσχετο νομοσχέδιο», η υπουργός Παιδείας «εκμεταλλευόμενη την πανδημία» πέρασε «τροπολογίες» για την «εξίσωση» των πτυχίων ΑΕΙ με τα πτυχία των κολλεγίων τριετούς φοίτησης, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, εάν υπήρχε η δυνατότητα ονομαστικής ψηφοφορίας σε συνθήκες «κανονικότητας», ενδεχομένως να καταψήφιζαν και βουλευτές της συμπολίτευσης. Επίσης εξέφρασε «θλίψη» για τις «μεθόδους» που χρησιμοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και την απόπειρα «να αλλάξει τις λέξεις από τη συνέντευξη» που παραχώρησε στον Alpha, «προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση» ότι «αναλαμβάνει το ρίσκο της επιδείνωσης» της επιδημιολογικής κατάστασης από τις διαδηλώσεις. Όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό που είπε είναι ότι «δέχεται το ρίσκο» και γι′ αυτό «ζητά να μην προχωρήσει η νομοθέτηση που δημιουργεί αντιδράσεις».
«O κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορονοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση. Από τη δήλωσή του στη Βουλή προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Κατά τον κ. Τσίπρα ”δέχομαι την ευθύνη” δεν σημαίνει ”αναλαμβάνω την ευθύνη”. Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες» σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης τον κάλεσε, από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, να απαντήσει ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση «και αν θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή και σε άλλες διαδηλώσεις, τη στιγμή που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Με υψηλούς τόνους απέρριψε η Νίκη Κεραμέως, την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, να σταματήσει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια.
Η κ. Νίκη Κεραμέως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι πίσω από αυτή την πρόταση και την παρέμβαση που ζήτησε να κάνει στην συζήτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι «η προσπάθειά του να ανασκευάσει την πρωτοφανή δήλωση» που έκανε χθες κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του.
Η υπουργός είπε, πως ο κ. Τσίπρας «δέχεται το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος!». Εμείς, είπε η κ. Κεραμέως, «λέμε απερίφραστα εκ μέρους της κυβέρνησης: δεν θα σταματήσει η συζήτηση στην Βουλή, για να σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή αυτή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωί διαδηλώνει και χωρίς στοιχειώδεις αποστάσεις και το μεσημέρι έρχεται και καταγγέλλει τις αυξήσεις στα κρούσματα. Ο ελληνικός λαός κρίνει».
Η υπουργός Παιδείας επίσης, απέρριψε τις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο και προσπαθεί να το περάσει από την Βουλή στα «μουλωχτά» λέγοντας: «Αυτό δεν μπορείτε να το λέτε, όταν υπήρξε εκτενής διαβούλευση, όταν έχουμε την μακρότερη δυνατή χρονική διάρκεια συνεδρίασης στην Βουλή και όταν έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν 150 βουλευτές. Και εσείς αυτό το λέτε στα ”μουλωχτά”» και τόνισε: «Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη: ”κλειδώνουμε την Βουλή, όσο διαρκεί η πανδημία”, να μην νομοθετούμε, να μην προχωράει η χώρα μπροστά, να περιμένουμε. Είναι στην ίδια λογική που λέτε ”κλειδώνουμε τα σχολεία, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας , μέχρι και την τελευταία”».
Η Νίκη Κεραμέως απέκρουσε τις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι πρυτάνεις είναι απέναντι στο σχέδιο νόμου» λέγοντας ότι «οι πρυτάνεις συμφωνούν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, συμφωνούν με τον περιορισμένο αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, με την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και συμφωνούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια. Δεν συμφωνούν όλοι ως προς την λύση, αυτή είναι η κατάσταση». Και παρατήρησε πως εκεί που υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες είναι «οι εσωκομματικές αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «για την ελεγχόμενη είσοδο, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ είναι “υπέρ” 60%, για την βάση εισαγωγής οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι “υπέρ” σε ποσοστό 52% και το καλύτερο, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ είναι “υπέρ” σχεδόν σε 40%!». Συνεπώς, είπε, εκεί που προκαλεί το νομοσχέδιο αντιδράσεις είναι στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της κοινής γνώμης.
Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, η Νίκη Κεραμέως αναρωτήθηκε ποια είναι αλήθεια, καθώς, όπως είπε, «η μόνη πρόταση που έχει ακουστεί είναι αυτή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάρδα, που μας είπε ”για ινκόγκνιτο αστυνομικοί-φοιτητές”».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)