Σημάδια που μαρτυρούν ότι το κατοικίδιο μας υποφέρει από θερμοπληξία

Και πολύτιμες συμβουλές των κτηνιάτρων, προκειμένου να προστατέψουμε τους μικρούς μας φίλους.
martin-dm via Getty Images

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι κτηνίατροι προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να είναι προσεκτικοί με τους μικρούς τους φίλους, για τυχόν σημάδια θερμοπληξίας. Η θερμοπληξία προκύπτει όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σε επικίνδυνο σημείο, λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

«Η θερμοπληξία, αποτελεί για τις γάτες και τους σκύλους μια κατάσταση που υπό συνθήκες ακραίας ζέστης ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο και μπορεί να προκύψει ακόμα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο κτηνίατρος Γκραντ Λίτλ.

Το σώμα των γατών και των σκύλων λειτουργεί πολύ διαφορετικά σε σχέση με τον οργανισμό του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, τα ζώα δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όπως εμείς. Σε πρώτη φάση απαλλάσσονται από την περίσσεια θερμότητας μέσω του λαχανιάσματος και της περιορισμένης εφίδρωσης στα των μαξιλαράκια των ποδιών. Αυτή η αντίδραση ωστόσο, δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η ανθρώπινη εφίδρωση.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας στους τετράποδους φίλους μας

Το υπερβολικό λαχάνιασμα

Οι σκύλοι λαχανιάζουν προκειμένου να δροσιστούν. Αν όμως η αναπνοή τους δεν επιστρέψει στο φυσιολογικό ρυθμό της σε σχετικά σύντομο χρόνο, αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε σοβαρή θερμοπληξία και αφυδάτωση.

Στις γάτες, το λαχάνιασμα θεωρείται ακόμα πιο σοβαρό σημάδι, καθώς οι γάτες συνήθως δεν λαχανιάζουν όπως οι σκύλοι. Το λαχάνιασμα της γάτας ενδέχεται να μαρτυρά σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια.

Τα κολλώδη ούλα

Καθώς οδηγούνται προς την αφυδάτωση, τα ούλα των ζώων γίνονται πολύ ξηρά και αυτό, μπορούμε να το καταλάβουμε αγγίζοντας με το δάχτυλό μας.

Η ταχυπαλμία

Τα ζώα με θερμοπληξία ανεβάζουν παλμούς, στην προσπάθειά τους να επιταχύνουν την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, προκειμένου ναδροσιστούν. Εάν βάλουμε το χέρι μας στο στήθος του ζώου, μπορούμε να εξετάσουμε αν η καρδιά χτυπά σε φυσιολογικό ρυθμό.

Άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν είναι η υπερβολική σιελόρροια, η υπνηλία, η αδυναμία, η αστάθεια, οι επιληπτικές κρίσεις ή ο εμετός.

Πώς θα προφυλάξουμε το κατοικίδιό μας από τη θερμοπληξία

Αποφεύγουμε τις βόλτες τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας

Σε καμία περίπτωση δεν βγαίνουμε με τα κατοικίδιά μας κατά τις μεσημεριανές ώρες. Πιο συγκεκριμένα, οι κτηνίατροι συμβουλεύουν να αποφεύγουμε τις βόλτες μετά τις 14:00 και να βγαίνουμε έξω τις πιο δροσερές ώρες, όπως νωρίς το πρωί ή το βράδυ, ώστε να μην εξοντώσουμε το κατοικίδιό μας.

Εξίσου σημαντικό είναι να περπατάμε πάντα με τα ζώα στη σκιά και να αποφεύγουμε την άσφαλτο. Η θερμοκρασία της πίσσας κυμαίνεται από 55 έως 80 βαθμούς στον ήλιο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στα πόδια ενός ζώου και να βλάψει μόνιμα τα πέλματά του.

Δεν ξεχνάμε ποτέ το κατοικίδιό μας στο αυτοκίνητο όταν παρκάρουμε

Κάθε καλοκαίρι ακούμε για περιπτώσεις ζώων που πεθαίνουν από τη ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο, εξαιτίας ενός ανεύθυνου ιδιοκτήτη. Ένας σκύλος ή μια γάτα κλειδωμένα σε ένα όχημα σταθμευμένο στον ήλιο, κινδυνεύουν να πεθάνουν ακαριαία από θερμοπληξία

«Ένας σκύλος μπορεί να υποστεί μόνιμη βλάβη σε μόλις 12 λεπτά έκθεσης στην υπερβολική ζέστη, ενώ ενδέχεται να πεθάνει σε λιγότερο από μία ώρα. Επομένως, αν δούμε ένα ζώο κλειδωμένο στο αυτοκίνητο, επικοινωνούμε αμέσως με την Αστυνομία», μας παροτρύνει ο καθηγητής Ντομινίκ Γκραντζίν.

Προσφέρουμε στο κατοικίδιό μας όσο νερό και σκιά χρειάζεται

Το κατοικίδιο μας θα πρέπει να έχει μόνιμη πρόσβαση σε ένα δροσερό μέρος του σπιτιού. Για να διατηρήσουμε δροσερό το ζωάκι μας, μπορούμε να απλώσουμε μια υγρή πετσέτα στο πάτωμα. Το κατοικίδιο μας θα προσεγγίσει διαισθητικά το αυτοσχέδιο υγρό μικροκλίμα. Καλό είναι επίσης να βρέξουμε τον μικρό μας φίλο.

Μπορούμε να το επιδιώξουμε χαϊδεύοντας τη γάτα ή τον σκύλο μας με βρεγμένο χέρι, αν δεν τους πολυαρέσει να βρέχονται. Αν τους αρέσει να τα πιτσιλάμε, μπορούμε να το κάνουμε με το λάστιχο.

Είναι εξίσου σημαντικό τα ζώα να παραμείνουν ενυδατωμένα. Αφήνουμε πάντα νερό και ενθαρρύνουμε το κατοικίδιό μας να το πίνει.

(με πληροφορίες από newsweek)

Δημοφιλή