Η παγκόσμια οικονομία έρχεται σε δεύτερη μοίρα στο τέλος της ημέρας, καθώς οι «πνεύμονες του πλανήτη»- ο Αμαζόνιος - καταστρέφονται ολοσχερώς. Οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να βρουν λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η καταπολέμηση των ανισοτήτων, όπως η ανισότητα εισοδήματος και ευκαιριών, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, οι ψηφιακές ανισότητες, οι ανισότητες σχετικές με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, και θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης, αποτελούν τα βασικά θέματα της ατζέντας.
O γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα του να πείσει τους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7) να αποσυρθούν από έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ήδη αποσταθεροποιεί την οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο.
«Θέλω να πείσω όλους τους εταίρους μας ότι οι εντάσεις, κυρίως οι εντάσεις για το εμπόριο, είναι αρνητικές για όλους», δήλωσε ο Μακρόν στον γαλλικό λαό σε δεκάλεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ενόψει της συνόδου στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.
«Πρέπει να πετύχουμε να φθάσουμε μια αποκλιμάκωση, να σταθεροποιήσουμε τα πράγματα και να αποφύγουμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ήδη διεξάγεται παντού» επεσήμανε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
G7: Ποιό είναι το κοσμικό Μπιαρίτζ και το ιστορικό Hotel du Palais που φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι οι χώρες της G7 θα πρέπει να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα ώστε να αποτραπεί μια ύφεση στις παγκόσμιες οικονομίες. «Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους να υπάρξουν αληθινά κίνητρα, να ενισχυθεί η ανάπτυξη», είπε αναφερόμενος στα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα οποία όπως είπε ωθούν τις χώρες με περιθώριο ελιγμών βάσει του προϋπολογισμού τους να επενδύσουν στην παιδεία και στη λήψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αναφορικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται από τις φωτιές στην Αμαζονία, ο είπε ότι θέλει να δει την ανάληψη δράσης για το ζήτημα αυτό και χαρακτήρισε «κοινό μας αγαθό» το τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Η G7 δεν θα «ανακοινώσει απλώς μια έκκληση, αλλά μια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων εκεί, σε συνεργασία όμως με τις χώρες της Αμαζονίας» για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και τις επενδύσεις στην αναδάσωση.
Οι χώρες της G7 θα ανακοινώσουν αύριο, Κυριακή, μέτρα για να βοηθήσουν τη Βραζιλία στην αντιμετώπιση των πελώριων δασικών πυρκαγιών.
Από τη σύνοδο αυτή, σύμφωνα με τον Μακρόν, θα προκύψουν δεσμεύσεις για το περιβάλλον και την κατάσταση των παγκόσμιων ωκεανών από πλευράς της βιομηχανίας της κλωστοϋφαντουργίας και από την ναυτιλιακή βιομηχανία .
«Πολύ σοβαρά, για πρώτη φορά, θα συνεργαστούμε με τις αρχές των θαλάσσιων μεταφορών για την μείωση της ταχύτητας. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τον περιορισμό των εκπομπών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται» υπογράμμισε.
«Ξαφνικό» γεύμα εργασίας Τραμπ - Μακρόν
Γεύμα εργασίας είχαν στο Μπιαρίτς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της επίσημης έναρξης της συνόδου της Ομάδας των 7 (G7) αργότερα σήμερα.
«Στην πραγματικότητα έχουμε πολλά κοινά» δήλωσε ο Τραμπ για τον οικοδεσπότη Μακρόν. Οι δύο χώρες, είπε ο Τραμπ, έχουν μια «ιδιαίτερη σχέση». Ο Τραμπ έχει απειλήσει να φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι επιθυμεί να συζητήσει για τα καυτά σημεία στον κόσμο, περιλαμβανομένης της Συρίας, της Βόρειας Κορέας και της Λιβύης και επιπλέον για το Ιράν, μήλον της έριδος για τις δύο χώρες.
«Πολλές από αυτές τις κρίσεις απαιτούν στενή συνεργασία», τόνισε ο Μακρόν αποκαλώντας τον Τραμπ «εταίρο» και «πολύ ειδικό προσκεκλημένο».
Ο πρόεδρος Μακρόν δεν παραδέχτηκε ότι οι δύο ηγέτες διαφωνούν στο θέμα της πολιτικής για το κλίμα, αλλά είπε ότι επιθυμεί συνεργασία ως προς τη μείωση των εκπομπών.
Το γεύμα πραγματοποιήθηκε στην αυλή του ξενοδοχείου Hôtel du Palais, ήταν εκτός προγράμματος και ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ είχαν, κατά τη διάρκεια ενός κατ′ ιδίαν γεύματος διάρκειας δύο ωρών, «στοιχεία στα οποία συνέκλιναν» για τα μεγάλα θέματα της G7 όπως το εμπόριο, το Ιράν και οι φωτιές στην περιοχή του Αμαζονίου, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Με αυτό το «απρογραμμάτιστο» γεύμα, ο πρόεδρος Μακρόν «δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα καλό επίπεδο σύγκλισης στους κόλπους της Ομάδας των Επτά λαμβάνοντας διασαφηνίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ» για τα βασικά θέματα, «συμφωνίες και ασυμφωνίες», διευκρίνισε το Ελιζέ.
Στο τέλος του γεύματος, ο Τραμπ έγραψε το μήνυμα: «Μόλις βγήκα από το γεύμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας. Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα για τις δύο χώρες μας. Μεγάλο Σαββατοκύριακο μαζί με άλλους ηγέτες του κόσμου», πρόσθεσε στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου έχει περισσότερα από 60 εκατομμύρια ακόλουθους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε στον Τραμπ την επιλογή να μην εμποδίσει την Τεχεράνη «για περιορισμένη χρονική περίοδο όσον αφορά ένα μέρος του πετρελαίου της» με αντάλλαγμα την επιστροφή στη δέσμευσή της να μην εμπλουτίσει ουράνιο για πυρηνικά όπλα.
Και όσον αφορά τον Αμαζόνιο, «έχουμε σημαντικά στοιχεία σύγκλισης», ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να «κάνει μια πολιτική κατά του Μπολσονάρο αλλά μια χρήσιμη πολιτική».
Όσο για τα γαλλικά κρασιά που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να φορολογήσει, ο Εμανουέλ Μακρόν τού είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει ένας πόλεμος για το θέμα αυτό» και ότι αυτό «ουδεμία σχέση έχει με την ψηφιακή φορολογία που είναι προς το κοινό συμφέρον της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των μεγάλων οικονομιών»
Κατά Ρωσίας, υπέρ Γαλλίας ο Τούσκ
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θέλει να προσκαλέσει την Ουκρανία, αντί της Ρωσίας, στην επόμενη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7), καθώς είναι έντονα αντίθετος ως προς την επιστροφή της Μόσχας στην Ομάδα.
«Πιστεύαμε ότι θα επεδίωκε την δημοκρατική οδό, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Τουσκ για την αρχική πρόταση προς τη Ρωσία για επανένταξη στην Ομάδα, μετατρέποντάς την σε G8.
«Σήμερα, θα επιχειρήσω να πείσω τους συνομιλητές μου ότι θα ήταν προτιμότερο να προσκληθεί η Ουκρανία, ως προσκεκλημένη φυσικά, στην επόμενη σύνοδο της G7», πρόσθεσε.
Η Ρωσία αποβλήθηκε από την Ομάδα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει την επιστροφή της Μόσχας.
Η ΕΕ θα είναι «πιστή» στη Γαλλία, είπε ο Τουσκ, αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα γαλλικά κρασιά σε αντίποινα για την πρόθεση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.
«Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στη Γαλλία, η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως», τόνισε και επισήμανε ότι «το τελευταίο πράγμα» που θα ήθελε είναι μια αντιπαράθεση με τον «καλύτερο σύμμαχό μας». «Η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της ΕΕ».
Σημείωσε, όμως, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.
Αναφορικά με το παγκόσμιο εμπόριο, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Τουσκ είπε ότι «ακόμη δεν είναι βέβαιο αν η Ομάδα θα μπορέσει να βρει κοινές λύσεις - και οι παγκόσμιες προκλήσεις σήμερα είναι πολύ σοβαρές - για το αν θα πρέπει να επικεντρωθεί στις άσκοπες διαμάχες μεταξύ των χωρών».
«Οι εμπορικές συμφωνίες και η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι προτιμότερες από τους εμπορικούς πολέμους. Οι εμπορικοί πόλεμοι θα οδηγήσουν σε μια ύφεση ενώ οι εμπορικές συμφωνίες θα ενισχύσουν την οικονομία».
Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι ηγέτες της G7 θα πρέπει να κάνουν μια ακόμη προσπάθεια να συσπειρωθούν στο θέμα του Ιράν, η διεθνώς συναφθείσα πυρηνική συμφωνία του οποίου βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.
Ο ίδιος, πάντως, εκτίμησε οι Ευρωπαίοι θα δυσκολευτούν να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur, αν η Αμαζονία συνεχίζει να φλέγεται.
«Ασφαλώς υποστηρίζουμε τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ μια αρμονική διαδικασία επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες όσο η βραζιλιάνικη κυβέρνηση θα επιτρέπει την καταστροφή του πράσινου πνεύμονα της Γης», δήλωσε ο Τουσκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) που υπογράφηκε στα τέλη Ιουνίου έπειτα από διαπραγματεύσεις 20 ετών, δέχεται σφοδρές επικρίσεις κυρίως από τον αγροτικό και από τους οικολόγους.
Η Γαλλία είχε θέσει ως προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας, τον σεβασμό από τη Βραζιλία ορισμένων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων που είχαν συζητηθεί επακριβώς κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Οσάκα της Ιαπωνίας της G20, της Ομάδας των 20 βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη, της οποίας η Βραζιλία είναι μέλος.
Τζόνσον εναντίον Τούσκ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι αν δεν συναινέσει να αλλάξει τη συμφωνία για το Brexit θα μείνει στην ιστορία ως «Ο κύριος Χωρίς Συμφωνία»
Ο Τζόνσον απάντησε σε προηγούμενα σχόλια του Τουσκ ότι δεν θα συνεργαστεί στην προετοιμασία ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Ο Τζόνσον έχει προειδοποιήσει την ΕΕ ότι το ιρλανδικό δίκτυ ασφαλείας (backstop), το οποίο χαρακτηρίζει αντιδημοκρατικό και διχαστικό, πρέπει να εγκαταλειφθεί αν το μπλοκ θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία διαζυγίου για το Brexit.
«Θα πω στους φίλους μας στην ΕΕ ότι αν δεν θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε θα πρέπει να απαλλαγούμε από το backstop. Αν ο Ντόναλντ Τουσκ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο ”κύριος Χωρίς Συμφωνία”, τότε ελπίζω ότι θα λάβει και εκείνος υπόψη του αυτό το ζήτημα», είπε στους δημοσιογράφους ο Τζόνσον προσερχόμενος στο Μπιαρίτζ για την τριήμερη σύνοδο της G7.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε επίσης «πολύ ανήσυχος» για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο και είπε ότι δεν «είναι αυτή η σωστή διαδικασία».
Οπως πρόσθεσε, κατά την σύνοδο, θα καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τον εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ήδη αποσταθεροποιεί την οικονομική ανάπτυξη ανά τον κόσμο.
Ερωτηθείς αν θα του πει να μην κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ο Τζόνσον απάντησε: «σίγουρα».
Σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό, οι προτεραιότητές του για τη σύνοδο «είναι σαφώς η κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου. Ανησυχώ πολύ για τον τρόπο που εξελίσσεται, η αύξηση του προστατευτισμού ή των δασμών που παρακολουθούμε».
Ως προς την οικολογική καταστροφή που συντελείται από τις φωτιές στον Αμαζόνιο, ο Τζόνσον συμφώνησε ότι η σύνοδος θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην «τραγωδία την οποία η ανθρωπότητα επιβάλλει στον φυσικό κόσμο», αλλά καταφέρθηκε εναντίον των χωρών της ΕΕ που έχουν υπαινιχθεί ότι η καταστροφή του Αμαζονίου πιθανόν να επηρεάσει τις εμπορικές συμφωνίες με τη Βραζιλία.
«Υπάρχουν πολλοί τύποι ανθρώπων που θα δέχονταν οποιαδήποτε δικαιολογία ώστε να εμπλακεί το εμπόριο και να ματαιωθούν εμπορικές συμφωνίες. Δεν θα θελα να το δω αυτό», είπε ο Τζόνσον.
Τα σχόλιά του φαίνεται ότι ήταν η απάντηση σε δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τις χώρες του Μercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) κινδυνεύει να πληγεί.
Χαμηλές προσδοκίες
Οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές για την εν λόγω Σύνοδο, απλά θα προσπαθήσουν να αποφευχθεί μια διπλωματική καταστροφή.
«Δεν πρόκειται να υπάρξουν προτάσεις για την αλλαγή του κλίματος από ένα ενωμένο μέτωπο επτά χωρών. Ούτε πρόοδος για τις εμπορικές συμφωνίες», εξηγεί ο Τρίστον Νέιλορ, ειδικός αναλυτής των Συνόδων Κορυφής.
Ολα τα μάτια θα πέσουν στη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Τραμπ και του νέου Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Ο Καναδός πρωθυπουργός, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολιτικού σκανδάλου. Ο Μακρόν φοβάται τις διαμαρτυρίες τον Κίτρινων Γιλέκων. Η Μέρκελ βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Καγκελαρία
Τετ α τετ Τραμπ-Τζόνσον
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αφήχθη αεροπορικώς το μεσημέρι του Σαββάτου στην πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας Μπιαρίτς, για να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7).
Ο Τραμπ θα έχει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, μια συνάντηση που αναμένεται να είναι από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές της συνόδου καθώς οι δύο ηγέτες είναι γνωστοί για την προκλητική τους στάση.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι ο Τραμπ είναι «πολύ ενθουσιασμένος» με την προοπτική να συζητήσει με τον Τζόνσον το μέλλον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
Οι συζητήσεις για θέματα όπως η φορολόγηση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας αναμένονται επίσης έντονες.
Ο Τραμπ φορούσε κοστούμι και μια ριγέ γραβάτα και συνοδευόταν από την σύζυγό του Μελάνια Τραμπ, η οποία φορούσε ένα αμάνικο πορτοκαλί-λευκό φόρεμα.
Σύνοδος με διαδηλώσεις και επεισόδια
Περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς για την ασφάλεια της Συνόδου Κορυφής της G7 και την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.
Σε μια «αντί-G7» Σύνοδο στις πόλεις Εντάι και Ιρούν, 30 χλμ νότια της Μπιαρίτς, 50 μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές και κλιματικές πολιτικές, που ακολουθούν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.
17 άτομα συνελήφθησαν και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά χθες το βράδυ στην Ιρούν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης και ακτιβιστές για το περιβάλλον ένωσαν τις δυνάμεις τους με μέλη των Κίτρινων Γιλέκων και Βάσκους αυτονομιστές για να ζητήσουν από τις χώρες μέλη της G7 την ανάληψη δράσης. Ταυτόχρονα στο Παρίσι, μερικές εκατοντάδες μέλη των Κίτρινων Γιλέκων διαδήλωσαν και αυτά κατά της διεξαγωγής της συνόδου στο Μπιαρίτς.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πόλη Εντάι στη γαλλική μεθόριο με την Ισπανία για να διαμαρτυρηθούν κατά της οικονομικής και κλιματικής πολιτικής που ακολουθούν οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με διάφορα συνθήματα― από συνθήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων μέχρι συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Ωστόσο τα περισσότερα μηνύματά τους απευθύνονταν στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας που θα συμμετάσχουν στην τριήμερη σύνοδο.
«Οχι στην G7. Για έναν καλύτερο κόσμο», έγραφε ένα πανό. «Επικεφαλής κρατών, ο Αμαζόνιος φλέγεται», έγραφε ένα άλλο.
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πόλη Εντάι ως την πόλη Ιρούν της Ισπανίας, περίπου 30 χλμ νοτίως της Μπιαρίτς.
Περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς και η αστυνομία είχε εκφράσει φόβους ότι αναρχικές οργανώσεις πιθανόν να επιχειρούσαν να προκαλέσουν επεισόδια στη σημερινή διαδήλωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ειρηνική.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)