Σημειωματάρια του Δαρβίνου εκλάπησαν από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ

Πότε είδε για τελευταία φορά τα χειρόγραφα το προσωπικό της βιβλιοθήκης.
Dan Kitwood via Getty Images

Το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ ανακοίνωσε ότι από την περιώνυμη Βιβλιοθήκη του λείπουν δύο χειρόγραφα σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου και πως η τελευταία φορά που εθεάθησαν ήταν πριν από είκοσι ολόκληρα χρόνια.

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης θεωρούσε ότι τα σημειωματάρια είχαν τοποθετηθεί σε λάθος ράφι, εξού και η απώλεια αναφέρθηκε στην αστυνομία μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα, στις 20 Οκτωβρίου. Όπως έγινε γνωστό, την έρευνα για την κλοπή έχει αναλάβει η Ιντερπόλ.

Η αξία των μοναδικών χειρογράφων είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, αλλά σίγουρα εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Τα δύο σημειωματάρια, στα οποία περιλαμβάνεται και το διάσημο σχέδιο του Δαρβίνου με το «Δέντρο της Ζωής» από το 1837, το οποίο είχε σχεδιάσει ο Δαρβίνος επιστρέφοντας στο Λονδίνο μετά το ταξίδι του στα νησιά Γκαλαπάγκος, μετακινήθηκαν αρχικά προκειμένου να φωτογραφηθούν, εργασία η οποία ολοκληρώθηκε σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο που είχε στηθεί στη βιβλιοθήκη τον Νοέμβριο του 2000.

Τον Ιανουάριο του 2001, σε έναν έλεγχο ρουτίνας, διαπιστώθηκε ότι το μικρό μπλε κουτί που περιείχε τα σημειωματάρια δεν είχε επιστραφεί στη θέση του.

ASSOCIATED PRESS

Η δρ Τζέσικα Γκάρντνερ, επικεφαλής της βιβλιοθήκης από το 2017, δήλωσε «οι προκάτοχοί μου πίστευαν πραγματικά ότι μπορεί να είχαν επιστραφεί σε λάθος σημείο», προσθέτοντας ότι αναζήτησαν επίμονα τα σημειωματάρια από τη στιγμή που εξαφανίστηκαν, οπότε θεωρεί ότι πρόκειται για κλοπή.

Ο Κάρολος Δαρβίνος (1809 - 1882), ο Αγγλος φυσιοδίφης που διατύπωσε την επαναστατική για την εποχή του, Θεωρία της Εξέλιξης, είχε πει ότι λυπόταν που δεν μπορούσε να ζωγραφίζει. Γι′ αυτό κρατούσε λεπτομερείς σημειώσεις περιγράφοντας όλα όσα έβλεπε, στα ημερολόγια και τις επιστολές του.

Όσο για τη Βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ, τα ράφια που φιλοξενούν τα πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα, ξεπερνούν σε μήκος τα 210 χλμ.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή